• awesome images Güncelleniyor...
  • info@eplusturkiye.org
  • Anasayfa
  • Erasmus + Hakkında Sıkça Sorulan Sorular - E+ Türkiye

Bugün sizlere en çok sorduğunuz soruları ve problem yaşanan kısımları konuşacağız. Projelere BAŞVURU SÜRECİ ! Projeleri görüyorum tam benlik diyorsan ama nasıl ve nereden başvuracağını bilmiyorsan Erasmus+ Hakkında Sıkça Sorulan Sorular yazımız tam senin için.

1- Erasmus+ Nedir?

Erasmus+, eğitim, kültürel, sportif ve iş deneyimi alanlarında bireylerin özellikle gençlerin kendilerini geliştirmelerine yarayan, Avrupa Birliği tarafından hazırlanmış bir programdır.

2- Erasmus ve Erasmus+ arasında bir fark var mıdır?

2007-2013 yılları arasında Hayat Boyu Öğrenme Programları kapsamında uygulanan Erasmus Programı, 2014 yılından beri Erasmus+ olarak uygulanmaktadır. Comanius, Erasmus, Leonardo da Vinci, Grundtvig gibi Hayat Boyu Öğrenme adı altında işlevsel olan birçok program, bugün Erasmus+ çatısı altında bir araya getirilerek Erasmus başvurularının kişisel bazda kolaylığı sağlanmıştır.

3- Erasmus+ Programı’nı düzenleyen yetkili makam kimdir?

Erasmus+, Avrupa Komisyonu tarafından sağlanan fon ile ülkemizde Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Türk Ulusal Ajansı tarafından koordine edilmektedir.

4- Erasmus + hangi alanlarda faaliyet göstermektedir?

Gençlik, eğitim ve spor alanlarında faaliyet göstermekle birlikte aşağıda sıralanan alanlarda da faaliyet göstermekte ve desteklemektedir.

  1. Yüksek öğretim
  2. Mesleki eğitim
  3. Okul eğitimi
  4. Yetişkin Eğitimi
  5. Jean Monnet 

5- Bilgi alabileceğim kurumu nereden bulabilirim?

Bu projeleri koordine eden, Türk Ulusal Ajansı’nın sitesinden faydalanacağız gibi, bu alanda doğru ve kapsamlı bilgi sağlamak amacıyla oluşturulmuş Eurodesk temas noktaları vardır. Eurodesk‘in sitesini inceleyerek size en yakın temas noktasını bulup ziyaret edebilirsiniz.

GENÇLİK PROGRAMI HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR 

1- Erasmus+ Gençlik Programı nedir?

Erasmus+ Gençlik Programı, gençlik alanında çalışanlar ve gençler için yapılacak projelere dahil olmak isteyen herkesin katılabileceği proje olanakları sunmaktadır.

2- Erasmus+ Gençlik programında ne tür faaliyetlere katılabilirim?

  1. Gönüllülük Faaliyetleri
  2. Gençlik Değişimleri
  3. Gençlik Çalışanlarının Hareketliliği(Eğitim ve Ağ kurma)
  4. Yapılandırılmış Diyalog

3- Erasmus+ Gençlik programına katılmak için ücret ödemem gerekir mi?

Bu program kapsamı içerisindeki tüm faaliyetler ücretsizdir.

4- Erasmus+ Gençlik programına nasıl katılacağım? 

Kendinize bir proje bulabilirsiniz. İnternet sitemizden veya telegram grubumuzdan projeleri takip edebilirsiniz. Size uygun projeye başvuru yapabilirsiniz.

Başvuru süreçlerini takip etmeniz gerekmektedir. Yapmış olduğunuz projeler için başvuruyu bazen sizden Europass ayarında CV veya motivasyon mektubu isterken bazen online form doldurmanız istenmektedir.

5- Erasmus+ Gençlik programına katılabilmek için dil şartı var mıdır?

Gönüllülük faaliyetleri ve Gençlik değişim etkinlikleri için dil şartı aranmamaktadır. Kurslarda ise kursun içeriğini anlayacak kadar dil yeteneğinin olması yeterlidir. Bu tür faaliyetlere katılan kişiler için herhangi bir test/sınav söz konusu değildir.

6- Erasmus+ Gençlik programına katılım için yaş aralığı nedir?

  • Gönüllülük Faaliyetleri: (17-30)
  • Gençlik Değişimleri: (13-30)
  • Gençlik Çalışanlarının Hareketliliği: (18 – 65+)
  • Yapılandırılmış Diyalog: (13-30)

ESC PROGRAMI HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR 

1- ESC (European Solidarity Corps) nedir?

European Solidarity Corps (ESC) yani Türkçesi ile Avrupa Dayanışma Programı (ADP) 2019 yılı itibariyle Erasmus+ Programının alt başlıklarından gönüllülük faaliyetleri yerine gelen yeni bir programdır.

Program, daha önce Avrupa Gönüllü Hizmeti olarak bilinen ve mevcut Erasmus+ altında yer alan Gönüllülük programına ve diğer AB finansman programlarına artı değer katmaktadır.

Avrupa Dayanışma Programı, Avrupa Parlamentosu ve Konseyinin 2018/1475 sayılı Tüzüğü ile kurulmuştur.

Detaylı anlatım için BURAYA TIKLAYINIZ.

2- ESC neyi amaçlamaktadır?

Avrupa Dayanışma Programı, gençlerin kişisel, eğitimsel, sosyal, sivil ve mesleki gelişimlerini teşvik ederken, kendi ülkelerinde veya yurtdışında topluma yarar sağlayan projelerde gönüllü olmaları, çalışmaları veya ağ kurma faaliyetlerinde bulunmaları için fırsatlar yaratan, toplumsal ihtiyaçları karşılamayı hedefleyen yeni bir Avrupa Birliği girişimidir.

Gençleri daha kapsayıcı bir toplum oluşturmak, savunmasız insanları desteklemek ve toplumsal zorluklara cevap vermek için bir araya getirmektir. Program, yardım etmek, öğrenmek ve kendini geliştirmek isteyen gençlere ilham verici ve güçlendirici bir deneyim sunmaktadır.

3- ESC nasıl çalışır?

17-30 yaşları arasındaki gençler Avrupa Dayanışma Programı Portalına kayıt yaptırabilirler. 18 yaş ve üstündeki katılımcılar, veri tabanına erişimi olan kuruluşlar tarafından dayanışma konulu projelere katılım daveti alabilirler. Ayrıca, bu kuruluşlar gençlerden doğrudan yanıt alabilmek için portalda, proje duyurularını yapabilirler.

4- Nasıl dahil olabiliriz?

Gençler; Avrupa Dayanışma Programı Portalına kayıt olduktan sonra özgeçmiş ve motivasyon mektuplarını kuruluşlara iletmek suretiyle, kuruluşlar tarafından da uygun görüldükleri takdirde bir projenin içinde yer alabilirler. Akredite olmuş kuruluş listesi, altta yer alan link üzerinden belirli filtreleme yöntemleri ile erişilebilir. 

Portala kayıt olan gençlere veri tabanı üzerinden de kuruluşlar ulaşabilir ve hibe almış projelerinde gençlerin yer almasını talep edebilirler. 

Sizler için hazırladığımız ESC KAYIT REHBERİNE göz atmanızı tavsiye ederiz.

5- Hangi tarihlerde başvuru yapılır?

Gönüllü olarak yıl içerisinde her zaman ESC akredite kuruluşlarına başvurunuzu yapabilirsiniz. Ancak, Avrupa Dayanışma Programı kapsamında proje yürüten kurum ve kuruluşlar yıl içerisinde 3 dönemde Ajansımıza proje başvurusu yapabilirler.

6- Hangi ülkelere gidebiliriz?

28 Avrupa Birliği (AB) üyesi ülke, üye olmayan 6 program ülkesi (4 EFTA ülkesi ve Türkiye ile birlikte aday ülke konumundaki Makedonya) , 22 AB‟ye komşu ortak ülke ile program kılavuzunda yer alan diğer ülkelerden herhangi birine gidebilirsiniz.

7- Türkiye’ye gelen Avrupalı gençler var mı?

Avrupa Dayanışma Programı kapsamında Avrupa’ya giden gençlerimiz olduğu gibi, Avrupa’dan Türkiye’ye gelen ve gelmek isteyen de pek çok genç var.

8- Avrupa Dayanışma Programı kapsamında çalışan kurum ve kuruluşlara nasıl ulaşabiliriz?

Avrupa Gençlik Portalı üzerinden Kalite Belgesi sahibi tüm kurum ve kuruluşlara ulaşabilirsiniz.

9- Avrupa Dayanışma Programı’na katılmak için bir proje mi yazmalıyım?

Hayır. Sitemizde paylaştığımız projelere başvuru yapmanız yeterlidir.

10- Gönderen (destekleyen) kurum bilgisi isteyen başvurular var. Ne yapmalıyım?

Avrupa Gençlik Portalı üzerinden Kalite Belgesi sahibi tüm kurum ve kuruluşlara ulaşabilirsiniz. Bu kurum ve kuruluşlar ile görüşerek sizin gönderen (destekleyen) organizasyonunuz olmasını isteyebilirsiniz. Bu işlem tamamen ücretsiz olduğundan çoğu organizasyon sizi kabul edecektir. Tavsiyemiz kendi ilinizde bulunan bir organizasyon seçmenizdir.

11- ESC’ye katılmak istiyorum fakat üniversite öğrencisiyim okulumu dondurmalı mıyım ?

Eğer projeye uzun süreli gidecekseniz ve bu sürede derslerinize giremeyecekseniz. Dondurmanız en sağlıklısı. Projeleri kabul olan gençlere gönderen kuruluşlarının Ulusal Ajans’tan talep etmesi halinde Ulusal Ajans resmi bir yazı vermektedir. Fakat bunun bir yaptırım gücü yoktur. Yalnızca sizin bir Avrupa Birliği projesine kabul edildiğinizi ve gereken yardımın gösterilmesini talep eden bir yazıdır.

12- Başvurular için ne kadar ücret ödemem gerekli?

Başvurular tamamen ÜCRETSİZDİR!

13- Program sayesinde dil öğrenebilir miyim ?

Dil eğitimi Avrupa Dayanışma Programı’nın araçlarından bir tanesidir. Kesinlikle amaç olarak düşünülmemelidir. Gidilen ülkede dil eğitimi bütün gönüllülere verilmektedir. Ancak bunlar yerel dillerdir. Sizler proje kapsamında gelen diğer gönüllüler ve yerel halk ile iletişim kurarak dilinizi geliştirebilirsiniz.

14- Proje esnasında rahatsızlanırsam masraflarım karşılanacak mı?

Avrupa Dayanışma Programına katılan bütün gençler Avrupa Komisyonu tarafından sigortalanır. Bu çok kapsamlı bir sigortadır; herhangi bir rahatsızlığınız esnasında masraflarınız bu sigorta kapsamında karşılanır. Sigortanın kapsamı ve diğer detaylar projeye katılımınız öncesi sizlere iletilecektir.

15- Vize alımı sürecinde Gönderici kuruluşlar yardımcı oluyorlar mı?

Avrupa Dayanışma Programı projesi kabul edilen gençlere yine gönderen kuruluşlarının Ulusal Ajans’tan talep etmesi halinde vize almalarını kolaylaştıracak resmi bir yazı verilmektedir. Ancak vize süreçleri Ulusal Ajans’ın tamamen dışında bir konudur ve ilgili ülkelerin vermiş olduğu kararlar ile uygulamalar değişiklik gösterebilir. Bu konuda gönderici kuruluşların deneyimlerinden faydalanmanızı öneririz.

16- Bu projeler bana ne kazandıracak?

Öncelikle farklı bir kültürü ve dillerini öğrenme fırsatı elde edeceksiniz. Yabancı bir ortamda ailenizden ve arkadaşlarınızdan uzakta uzunca bir süre (12 aya kadar) bulunmak sizin için ciddi bir tecrübe olabilir. Farklı bir kültürü tanırken aynı zamanda kendi kültümüzü tanıtma şansını da yakalayabilirsiniz. Ayrıca gönüllü hizmet sonrasında yaygın eğitim sürecinizi belgeleyen, kişisel öğrenme sürecinizi detaylandırabileceğiniz Youthpass adında ulusal ve uluslararası geçerliliği olan bir sertifika alacaksınız.

17- Proje esnasında boş zamanlarımda ücretli olarak çalışabilir miyim?

Hayır. Proje esnasında kesinlikle ücretli bir işte çalışılamaz.

18- Uzun dönem projeler esnasında yüksek lisans yapabilir miyim?

Gidilen ülkede kesinlikle örgün eğitime (üniversite, yüksek lisans, doktora vs.) devam edilemez.

19- Ortaokul mezunuyum. Projelere katılabilir miyim?

Evet. Projelere katılım için eğitim durumunuz bir engel oluşturmamaktadır.

20- Engelli bir gencim. 2-12 ay süre ile yurtdışında bulunmak benim için mümkün değil. Daha kısa süreli bir programınız var mı?

İmkânları kısıtlı (sosyo-ekonomik, kültürel ya da coğrafi bakımdan daha düşük imkânlara sahip kesimlerden gelen ya da engelli/özel gereksinimleri olan) gençler 14 – 59 gün arası kısa dönem Avrupa Dayanışma Programından yararlanabilirler. Engelli genç yalnız başına gidebilecek durumda değilse refakatçisinin masrafları da tamamen karşılanır.

21- Avrupa Dayanışma Programı esnasında boş günüm olacak mı?

ESC esnasında haftada 2 gün boş gününüz olacak. Ayrıca her ay için artı 2 gün daha tatil hakkınız olacak. Örneğin 9 aylık bir projeye gitmişseniz haftada 2 günlük izinleriniz dışında toplam 18 gün tatiliniz olacak. Bu tatilinizi hangi tarihlerde kullanacağınızı ev sahibi kuruluşunuz ile anlaşarak belirlemeniz gerekli.

22- Avrupa Dayanışma Programı esnasında haftada kaç saat çalışmam gerekli?

Bazı ülkelerin çalışma saatlerinde değişiklik olmakla birlikte genel olarak ESC esnasında haftada ortalama 35 – 40 saate kadar çalışmanız gerekebilir. Haftada 4-5 saatlik dil eğitimi de bu sürenin içerisindedir. Bunun dışında kalan zamanlarınız size aittir.

23- Avrupa Dayanışma Programı projeleri esnasında ne kadar cep harçlığı alacağım?

Cep harçlığı ülkelerin ekonomik durumuna göre belirlenmektedir. Örneğin, Türkiye’ye gelen gönüllülere farklı, Almanya’ya veya Finlandiya’ya giden gönüllülere farklı cep harçlığı verilmektedir. Cep harçlıkları ülkelerin ekonomik durumuna göre belirlenmektedir.

24- Projelerde konaklama nasıl olmaktadır?

Projelerde standart bir konaklama şekli yoktur. Bir ailenin yanında kalabileceğiniz gibi, yurtta ya da o kuruluştaki diğer gönüllülerle bir evde de kalabilirsiniz. Konaklama şekli ev sahibi kuruluşlara göre değişmektedir. Bu konuyu kabul edildiğiniz projenize başlamadan önce netleştirmeniz sizin açınızdan faydalı olacaktır.

25- Proje kapsamında Fransa’ya gitmek istiyorum fakat Fransızca bilmiyorum, bu sorun olur mu?

Avrupa Dayanışma Programı kapsamında dil bilme ve bunu belgeleme zorunluluğu yoktur. Yalnızca bazı projelerin yürüyebilmesi için ev sahibi kuruluşlar gönüllülerden temel düzeyde o ülkenin dilini bilmesini isteyebilir.

26- Bazı kuruluşların Avrupa Dayanışma Programı için başvuru ücreti aldığını duydum. Bu doğru mu?

Avrupa Dayanışma Programı başvurularında hiç bir kuruluş gönüllülerden başvuru ücreti alamaz. Bu tip bir durumla karşılaştığınızda yetkili makam olan Türkiye Ulusal Ajansı’na şikayet edebilirsiniz.

27- Proje esnasında tatil için Türkiye’ye gelebilir miyim?

Proje kapsamında yalnızca gidiş – dönüş biletiniz karşılanır. Eğer siz tatilinizi Türkiye’de geçirmek isterseniz yol paranızı kendiniz karşılamalısınız.

28- İki arkadaş aynı projeye gidebilir miyiz?

Teknik olarak mümkün olmasına rağmen ev sahibi kuruluşlar genellikle aynı ülkeden iki genci projelerine kabul etmek yerine kültürler arası çeşitlilik amacıyla farklı ülkelerden gönüllüleri almayı tercih ediyor.

29- Gönderen kuruluşun benim için herhangi bir masrafı olacak mı?

Evet. Ulusal Ajans tarafından gönderen kuruluşunuza yol, vize masraflarınızla beraber sizin hazırlıklarınız esnasında yapmaları muhtemel harcamalar için ilgili proje bütçesinden belirli bir hibe tutarı verilmektedir.

30- Ev Sahibi Kuruluşların kabul kriterleri nelerdir? Başvuru esnasında nelere dikkat etmek gerekli?

Ev sahibi kuruluşların gönüllü seçimindeki en önemli kriterleri projenin amaç ve hedefleri doğrultusunda aranan gönüllü profili ve buna bağlı olarak da sizin göndereceğiniz özgeçmişiniz(CV) ve motivasyon mektubunuzdur. Özellikle motivasyon mektubunuzda kişisel özelliklerinizden,  gönüllülük kavramından ne anladığınız, neden o projeye gitmek istediğiniz ve size ne kazandıracağını açıkça belirtmelisiniz.

Motivasyon mektubu nasıl yazılır ile alakalı detaylı bilgiye BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ.

31- Ev sahibi kuruluşta kiminle muhatap olacağım?

Avrupa Dayanışma Programına başladığınızda, ev sahibi kuruluşta özellikle muhatap olacağınız 3 kişi olacaktır: Yasal temsilci, genellikle kuruluşların başkanlarıdır. Proje sorumlusu, ESC süresince yapmanız gereken faaliyetler konusunda sizi yönlendirecek kişi. Rehber (Mentor), genellikle kuruluş dışından sizin kuruluşa ve o topluma uyum sağlamanızı kolaylaştıracak, sorunlarınızla ilgilenecek, sizinle ve ev sahibi kuruluşunuzla aranızda bir köprü oluşturacak olan kişidir.

Erasmus+ Hakkında Sıkça Sorulan Sorular yazımda umarım merak ettiğiniz sorulara biraz olsun cevap olabilmişimdir. Unutmayın başarılar yapılan hazırlıklarda saklıdır.
Yazıyı sonuna kadar okuduğunuz için teşekkür ederim. Umarım hayalini kurduğunuz projeye ve ülkeye gidersiniz.
Merak ettikleriniz ve sormak istediklerinizi yorum kısmına bırakabilirsiniz.

Daha fazla blog yazısı okumak için buraya tıklayın.
Merak ettiklerinizi ve sormak istediklerinizi yorum kısmına bırakabilirsiniz.

Bizi takip etmeyi unutma! 
-InstagramFacebookTwitterThreadsTelegramWhatsapp Duyuru Kanalı

Erasmus+ ve ESC projeleri için BURAYA tıkla!

One Reply to “Erasmus + Hakkında Sıkça Sorulan Sorular”

  • Berra Uslu

    19 Tem 2023

    Merhaba japonya gençlik değişimi başvuru formuyla ilgili birkaç sorun olacaktı.
    Pasaport bilgileri kısmında eğer pasaportumuz yoksa doldurmamız gerektiği yazıyor benim pasaportum var lakin süresi bu sene bitiyor, yenileyeceğim gene se doldurmalı mıyım? Birde foreign language certificate/score diye bir kısım var orayı herhangi bir uluslarası dil sınavı sonucu mu doldurmalıyız emin olamadım.

Yorum Yap