Erasmus + kapsamında gerçekleşen projelere katılmak için sizden istenen en önemli şeylerden bir tanesi Motivasyon mektubudur. Bu yazımda size Motivasyon Mektubu nasıl yazılır bundan bahsedeceğim. Erasmus+ Projelerinde en fazla eski adıyla Avrupa Dayanışma Programı (ADP) programında bu yazı önem taşımaktadır.
Motivasyon mektubu hazırlamadan önce ilk olarak Avrupa Dayanışma Programı (ADP) yeni adıyla ESC (Euroepan Solidarity Corps) hakkında her şeyi araştırıp, incelerseniz program tam olarak kafanızda şekillenecektir. Program hakkında detaylı bilgi almak için buraya tıklayın.
Size tavsiyem: Motivasyon mektubu nasıl yazılır? sorusu öncesinde kafanızda gitmek istediğiniz ülke ve çalışmak istediğiniz proje konularını netleştirmeniz.
*** Proje konusu, gitmek istediğiniz ülkede çalışacağınız alandır ve motivasyon mektubu içerisinde mutlaka belirtilmesi gerekir.
Peki nedir bu motivasyon mektubu, ne işe yarar, ne anlatırız ve yazarken nelere dikkat etmeliyiz?
Motivasyon mektubu, katılmak istediğiniz bir çalışmaya, program veya projeye neden katılmak istediğinizi anlattığınız mektubun adıdır. Adı üstünde projeye olan motivasyonumuzu anlatmamız gereken, 2 Kısım 4 paragraftan oluşması gereken bir yazıdır. Fakat eğer gerçekten bir projeye seçilmek istiyorsak bu yazıyı özenle hazırlamalısınız.
YAPILAN EN BÜYÜK HATA : HAZIRLANMAK İÇİN HAZIRLANIYOR.
Size kendi tecrübelerime ve deneyimlerimden yola çıkarak bir motivasyon mektubunun nasıl olması gerektiğinden bahsedeceğim, siz yazınıza dilediğiniz şekilde renk katabilirsiniz. Bu yazıyı hazırlarken mektubunuzda mutlaka kendinize sormanız ve cevaplamanız gerektiğini düşündüğüm sorular üzerinden ilerleyeceğim.
1. KISIM – BEN KİMİM ?
İlk kısımda (paragrafta) kendinizi tanıtmanız gerekli ki ev sahibi kurumun sizin hakkınızda bir fikri olsun. İsminiz, kaç yaşında olduğunuz, ne işle uğraştığınız, okuyor musunuz yeni mi mezun oldunuz yoksa halihazırda bir işiniz var ve çalışıyor musunuz gibi birer cümlelik bilgiler yeterli olacaktır.
Örneğin ben Şırnak’ta doğdum ailem ile birlikte İstanbul’da yaşıyorum fakat aslen Çankırılıyım demek yerine. Sadece İstanbul’da yaşadığımı belirtiyorum, çünkü mektubumu okuyacak olan organizasyonun benim hayat hikayemi bu kadar detaylı bilmek zorunda değil. Projeye dahil olduğunuzda bunları paylaşmak için çok fazla vaktiniz olacaktır. Burada önemli olan vakit kaybetmeden ilgilerini çekecekleri kısımlara geçmek.
Bu paragrafın devamında yaptığınız iş veya okuduğunuz bölüm ile bağlantılı okuma yapmayı sevdiğiniz alanlardan ve hobilerinizdeni, ilgi alanlarınızdan bahsedebilirsiniz.
Sanıyorum ki ilk kısım kafamızda oturdu. Kısa ve net bir şekilde kendimizden bahsediyoruz.
*Sadece bu kısım her mektup için aynı olabilir. Diğer kısımda bulunan paragrafları her proje için değiştirmeniz gerekmektedir.
2. KISIM
2. Kısmın ilk paragrafında önce çalıştığınız işler, aldığınız eğitimler ve varsa gönüllülük deneyimlerinizden bahsetmelisiniz. Dikkat etmenizi önerdiğim nokta ise her çalıştığınız işi ve her katıldığınız eğitimi yazmak yerine, projenin konusu ile bağlantılı olabilecek deneyimlerinizden bahsetmelisiniz. Çünkü çevre ile alakalı bir projeye başvururken sizin teknoloji firmasında cihaz uygulamaları kısmında çalışmış olmanız pek bir işe yaramayacaktır. Ya da çocuklarla ilgili bir proje ise sizin tüm deneyimlerinizi anlatmak yerine çocuklarla çalışmak için size bir şeyler kazandırdığını ve katıldığınız projede uygulayabileceğinizi düşündüğünüz deneyimlerinizi aktarmanız daha mantıklı ve verimli olacaktır olacaktır.
Daha önce hiç Avrupa Birliği projesine katıldın mı ?
2. Paragrafın devamına, daha önce herhangi bir AB projesine katıldıysanız bunu mektubunuzda mutlaka belirtmenizi öneririm. Fakat belirtirken İtalya’da çevre konulu bir Gençlik Değişimine katıldım demek yerine projenin içeriğini ve oraya gitmenin size ne kattığını birkaç kısa cümle ile açıklamanız daha iyi olacaktır.
(Unutmayın bahsettiğiniz projenin içeriği ile projenin içeriği benzerlik göstermeli)
2. Paragraf – Gönüllülük
Motivasyon Mektubu Nasıl Yazılır?
‘’Gönüllülük’’ senin için ne ifade ediyor?
2. Kısmın 2. Paragrafında bahsetmeniz gereken mektubun genelinde önemli olan noktalardan bir tanesi gönüllülüğün sizin için ne ifade ettiğidir. Fakat bunu anlatırken gönüllülük iyidir, çok güzeldir, herkes yapmalıdır gibi cümlelerle değil, biraz daha genelleme yapmaktan kaçınarak yaratıcı cümleler kullanmalısınız. Herkes için gönüllülük güzeldir peki sizin için herkesten farkı ne? Gönüllü olmak size ne kattı ya da katacak? Daha önce gönüllülük yaptınız mı? Çünkü eğer yaptıysanız gönüllülük deneyimlerinizi anlatmanın tam da sırası. Daha önceki gönüllülük deneyimlerinizde neler hissettiğinizden de kısaca bahsetmeniz karşınızdaki insanların sizin duygularınızı anlamaları açısından önemli bir etken olacaktır.
Daha önce gönüllülük yaptım mı ? Yapmadıysam da neden şimdi yapmak istiyorum ?
2. Paragrafın devamında, genel olarak motivasyon mektubu hazırlamak isteyen arkadaşlarımla konuştuğumda, gönüllü olarak sadece bir kurumda çalıştıklarını, çok fazla gönüllülük deneyimleri olmadığını ve bu yüzden motivasyon mektuplarına yazacak bir şeyleri olmadıklarını söylüyorlar. Bu konuda sizlere şunu önereceğim. Arkadaşlar evet daha önce bir gönüllülük deneyiminizin olması sizin seçilmenizde artı bir puan olacaktır,
ama eğer böyle bir deneyiminiz yoksa da bir sivil toplum kuruluşuna üye olmanızı,
gönüllü faaliyetlere katılmanızı ve bu duyguyu tatmanızı öneririm.
Çünkü herkes gönüllü olabilir, herkes bu işi keyifle yapabilir diye bir ön koşul yok.
Belki de gönüllü olmak size göre olmayabilir ve başka bir ülkeye gidip tek başınıza bunu ilk kez orada deneyimlemeye çalışmak sizin için yorucu ve kötü bir tecrübe olabilir. Bu yüzden önce kendi ülkenizde bunu deneyimleyip sonrasında bu projeye katılmayı tekrar değerlendirmeniz daha iyi olacaktır.
Şimdi bu çok uzun bir zaman alır, ben şimdi başvurup gitmek istiyorum, yapabileceğime eminim ya da sadece tek bir kuruluşta kısa bir süre gönüllülük yaptım ama gönüllülük tam da bana göre diyenlere ise tek tavsiyem, gönüllülüğün sizin için ne anlama geldiğini karşınızdaki insanı etkileyecek cümlelerle açıklamayı denemeniz olacaktır. Eğer deneyiminiz yoksa sahip olduğunuz yetenekleri, projeye yapabileceğiniz katkıları birden fazla cümleyle anlatmaya çalışmalısınız. Eğer daha önce gönüllülük yaptıysanız da sadece deneyiminizi hatırlayıp size neler hissettirdiğini yazıya dökmelisiniz.
3. Paragraf – Proje Konusu ve Ülke
,
Motivasyon Mektubu Nasıl Yazılır?
2. Kısmın son paragraf ise daha çok projenin konusu, gideceğiniz ülke ve tüm bunlarla sizin ne kadar uyumlu olduğunuz hakkında olmalıdır.
– Proje konusunu neden seçtim?
– Çok fazla proje olmasına rağmen neden bu projeye başvuruyorsunuz?
– Projenin konusu neden ilginizi çekti ?
– Projeye ne gibi fayda ve katkı sağlayabilirsiniz ya da bu projeye katılmanın size ne gibi faydaları olacak ?
– Proje konusu sizin gelecekteki kariyeriniz ile bağlantılı mı
– Projeniz bitip ülkenize geri döndüğünüzde projede öğrendiklerinizi veya yaptığınız etkinlikleri devam ettirecek misiniz?
Genel olarak bu kısımda bu sorulara cevap veriyoruz. Örnek verecek olursak;
Çevre ile ilgili bir proje konusu ise, projeye şu katkıları sağlayabileceğimi düşündüm. Daha önce geri dönüşüm ile ilgili şöyle bir projede yer aldım ya da kendi şehrimde çevre kirliliğini önlemek amaçlı birçok etkinlik düzenledim veya üyesi olduğum sivil toplum kuruluşu ile beraber her yıl belirli bölgelere fidanlar dikiyoruz gibi örnekler verebilirsiniz.
Engelliler ilgili bir projeye başvuruyorsanız daha önce bir engelli merkezinde gönüllü olarak çalıştım. Her ay düzenli olarak bulunduğum ildeki engelli merkezine gidip engeli olan kişilerle vakit geçiriyorum, daha önce engelliler gününe özel etkinliklerde görev aldım, üyesi olduğum ve aktif olarak çalıştığım sivil toplum kuruluşu ile engelliler için birbirinden farklı etkinlikler düzenliyoruz. Engelli bireylere bir şeyler öğretmek ve onlarla vakit geçirmek bana inanılmaz bir keyif veriyor gibi örnekler verebilirsiniz. Fakat motivasyon mektubunuza benim burada bahsettiğim örnekleri vermenizi önermem. Yaptığım ve yazdığım şeyler herkesin olduğu gibi sizinde yapacağınız şeyler. Bunun yanı sıra daha önce yapmadığınız şeyleri yapmışsınız gibi belirtmemenizi de önemle tavsiye ederim, çünkü mektubunuzu okuyan kuruluş yazdığınız her şeyi tek tek size sorabilir ve gittiğinizde tüm bunları orada da yapmanız istenebilir. O yüzden seçilmek uğruna yapamayacağınız şeyleri anlatıp gittiğinizde olumsuz durumlarla karşı karşıya kalmamanız için dürüst ve samimi olmanızı öneririm.
Neden bu ülkeyi / şehri seçtin ?
Öncelikli tavsiyem seçtiğiniz projenin bulunduğu ülkeyi ve şehri internet üzerinden araştırmanız ve tarihi, kültürü, mutfağı, dansları, şarkıları ya da ilginizi çeken hangi özelliği ise ondan bahsetmelisiniz. Örneğin gideceğiniz ülkenin dans kültürü var ise ve dans etmeyi seviyorsanız,
o ülkenin danslarının fazlasıyla ilginizi çektiğini, gönüllülüğünüz sırasında o ülkenin
dans kültürünü daha iyi tanımak ve öğrenmek istediğinizi belirtebilirsiniz.
Çünkü ben Avrupa ülkelerini gezmek istiyorum bunun için param da yok, eeee gitmişken dil de öğrenirim diye düşündüm, hangi proje olursa giderim derseniz kimsenin sizin mektubunuzu
okumaya devam edeceğini sanmıyorum.
Ayrıca dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan bir diğeri de gideceğiniz ülkeyi hatta şehri ve projenin konusunu çok iyi incelemeniz, çünkü orada belki 2 belki 5 ay, belki de 1 yıla yakın bir süre geçireceksiniz, resmen orada yaşayacak ve o seçtiğiniz konuda haftanın belki de 5 günü çalışacaksınız. Gittiğiniz ülke ve projenizin konusu ilginizi çekmiyorsa orada bulunduğunuz süre size bitmek bilmeyen bir işkenceye dönüşebilir. Nasılsa Avrupa’ya gitmiş olacağım diyerek önünüze gelen her projeye başvurmamanızı ve seçici olmanızı tavsiye ederim. Seçilme konusunda en önemli etkenlerden bir tanesi budur.
Başvuru yaptığın projeden beklentilerin neler?
Avrupa’da seyahat edebilmek, farklı ülkelerden insanlarla tanışmak, vakit geçirmek ve yaşamak, yeni bir dil öğrenmek, varolan yabancı dilinizi geliştirmek ADP’nin size sunduğu fırsatlardan birkaç tanesi ama projelerin genel amacı dil öğretmek değil, bu bir dil kursuda değil. Evet projeye seçildiğinizde tüm bu imkanlardan yararlanabiliyor olacaksınız ama,
– Projenin bunların dışında size neler katmasını bekliyorsunuz?
– Size hangi alanda yardımcı olacak?
– Kariyerinizde size bir katkısı olacak mı?
Onların size sunduğu fırsatların yanında sizin projeden neler beklediğinizde çok önemli. Beklentilerinizi bilmek, mektubunuzu okuyan kişinin hem hoşuna gidecek hem de projenin size hitap edip etmediğini daha iyi anlamasına yardımcı olacaktır.
Gitmeyi çok istiyor olabilirsiniz, projenin konusu tam anlamıyla size göre olabilir, fakat bu istekliliğinizi yazıya dökebilmelisiniz ki karşınızdaki insanlarda mektubunuzu okurken sizin hissettiklerinizi anlayıp ve aradıkları profile uygun olduğunuzu farketsinler.
Motivasyon Mektubu nasıl yazılır ? Yazımda umarım merak ettiğiniz sorulara biraz olsun cevap olabilmişimdir. Motivasyon mektubunuz yukarıda bahsettiğim şekilde gönderdiğiniz taktirde sonuç alabilirisiniz. Almadığınız taktirde umudunuzu kaybetmeyin tekrar ve tekrar başvurun. Unutmayın başarılar yapılan hazırlıklarda saklıdır.
Yazıyı sonuna kadar okuduğunuz için teşekkür ederim. Umarım hayalini kurduğunuz projeye ve ülkeye gidersiniz.
Merak ettikleriniz ve sormak istediklerinizi yorum kısmına bırakabilirsiniz.
Kaynakça : I am not a Supergirl
Erasmus+ programına başvuru ve motivasyon mektubu hakkında bilgi ve danışmanlık için buradan form doldurabilirsiniz.
Projelere Başvuru Rehberi’nden projelere başvuru yaparken yardım alabilirsiniz. BURAYA tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Daha fazla blog yazısı okumak için buraya tıklayın.
Merak ettiklerinizi ve sormak istediklerinizi yorum kısmına bırakabilirsiniz.
Bizi takip etmeyi unutma!
-Instagram, Facebook, Twitter, Threads, Telegram, Whatsapp Duyuru Kanalı