• awesome images Güncelleniyor...
  • info@eplusturkiye.org

Ciao Ciaoo.. Her şehrinde sanat, tarih, eğlence barındıran, sahilleri, tasarımları ve yemekleriyle öne çıkan, modanın öncüsü romantizmin başkenti İtalya.. Bugün biraz İtalya’ya ışınlanıyoruz. Bildiğiniz gibi yurt dışında eğitim son zamanlarda oldukça tercih edilen bir seçim. Özellikle Tıp alanında olmak üzere yoğun bir ilgi görüyor ve merak uyandırıyor. Avrupa Ülkelerinden İtalya’da tarihi, kültürü ve eğitimiyle çok fazla tercih edilen ülkeler arasında. Biz de İtalya’ya tıp eğitimi için giden Berna Kaplan ile hem İtalya’daki yaşamı hem de eğitimi konuştuk.  

Başlamadan önce sizi tanıyalım. Hikayeniz nasıl başladı?

Ben Berna Kaplan Bologna Üniversitesi tıp fakültesi 1. Sınıf öğrencisiyim. Daha öncesinde de tıp geçmişim var. 2019 yılında sınava girdim fakat sınavda istediğim puanı alamadığım için 1 sene mezuna kaldım ardından Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne başladım. 1 yıl boyunca öğrenim gördükten sonra artık burada okumak istemediğimi anladım ve ne yapabilirim diye düşünürken yatay geçişlere ve İtalya’ya lisans eğitimine başvurdum. Hem yatay geçişten hem de İtalya’daki lisans eğitiminden kabul geldi. İlk önce Çapa Tıp Fakültesi’ne gittim 1 ay boyunca orada eğitimimi sürdürdüm fakat orada ki hocalarıma da danışarak İtalya’dan gelen kabul doğrultusunda İtalya’ya gitmeye karar verdim. Şuan da burada eğitim hayatıma devam ediyorum bir yandan da benim gibi buraya gelmek isteyen öğrencilere yardım etmek için bir Instagram hesabı oluşturdum orada paylaşımlar yapıyorum.

Karar verme süreci en zor süreçlerden birisidir. Sizin bu süreçteki motivasyonunuz neydi?

Açıkçası liseden mezun olduğumdan beri İtalya düşüncesi kafamın bir köşesinde vardı. Çünkü İtalya’ya liseden mezun olur olmaz gelip tıp okuyan arkadaşlarım vardı. Bu sebeple aklımın bir köşesinde hep vardı ama ailem çok fazla istemiyordu. Onlara karşı çıkıp böyle bir başvuru sürecine girişmem 2 yılımı aldı diyebilirim. 

Tıp fakültesinin içine girince ortamı görüyorsunuz, üst sınıflara bakıyorsunuz ve herkesin konuştuğu tek konu açıkçası uzmanlıkta nasıl yurt dışına gidebilirim düşüncesi. Bunu fark ettikten sonra dedim ki henüz tıpla uğraşıyorum sonra bitireceğim ve ardında yurt dışına nasıl uzmanlığa gidebilirim diye düşüneceğim. Bu sebeple hazır yatay geçişlere de başvurmuşken bu fırsatı tepmeyeyim, arkadaşlarım da orada bana yol gösterirler diyerek İtalya’ya da başvurdum. Sonrasında iyi bir üniversiteden kabul gelince gitsem mi gitmesem mi diye bir süre düşündüm. Bu noktada Türkiye’de doktorlara gösterilen saygı, gördükleri şiddet, aldıkları maaş ile iş yükü orantısızlığı gibi sebepleri düşüp, hocalarımdan da aldığım destek doğrultusunda gitme kararı aldım.

Dil konusu

İngilizce eğitim veren bir lisede okuduğum için böyle bir artım vardı. Dolayısıyla hem derslerin hem terimlerin İngilizce versiyonunu biliyordum. Bunun dışında çok konuşma pratiği yapma imkanım da olmuştu. Dolayısıyla yurt dışına çıkma kararı aldığımda İngilizce seviyem yeterliydi. Ek olarak lise boyunca MUN (Model United Nations) denilen bir organizasyon Birleşmiş Milletler’in similasyonunu yapıyor. Bir delegasyon olarak oraya gidiyorsunuz. Hepimiz farklı komiteler olarak Amerika’yı İngilizce olarak savunuyoruz.  Herkes farklı ülkelerin delegesi oluyor. Bu tarz organizasyonlara da katılınca benim İngilizce seviyem gelişmişti. Çok faydalı.

Neden İtalya? Oraya gitmeden önceki ve gittikten sonraki düşüncelerinde neler değişti?

Önce neden İtalya sorusunu cevaplayacak olursam açıkçası daha önce arkadaşlarım buraya geldiği için ben burayı seçtim. Çünkü süreci biliyorsun, bu süreçte sana yardımcı olacak birileri var. Başka ülkelere başvurmak istersem tamamen bilmediğim prosedürler var ve ne yapacağıma dair hiçbir bilgi yok. İtalya daha sempatik geldi açıkçası bana. Aynı zamanda İtalya’nın burs olanakları çok iyi.

BURS OLANAKLARI NASIL ?

Her üniversitenin, üniversite bazında bursları oluyor. Bunun dışında İtalya’daki eyaletler kendi eyaletindeki üniversitelerde okuyan, ekonomik olarak yetersiz öğrencilere burs sağlıyorlar. Burslara başvuru süreci yaz ayında başlıyor eylül ayının başında bitiyor. Başvurular tamamen internet üzerinden yapılıyor. Her eyaletin kendi web sitesi ve kendi başvuru formu var. Hepsi genelde aynı belgeleri istiyor. Aile nüfus örneği, gelir dokümanları gibi. Bu belgelerle başvuruyorsunuz ve bu bursları genelde Türk öğrenciler alabiliyor diyebilirim. Bu bursu aldığınız zaman okul harcından tamamen muaf oluyorsunuz. Bu yüzden bu burs tamamen yeme içme ihtiyacını karşılayan bir burs.

Ben sadece eyalet bursunu alıyorum, benim okulumun verdiği bir burs var. SAT puanına göre aylık 11 bin lira burs veriyor. Ama ben sat sınavına girmedim. Çünkü bölüme girerken istemiyorlardı. Ama apayrı farklı bir süreç hem tıp fakültesine girmek için gerekli olan sınava girmek hem de SAT sınavına girip bursa başvurabilirler. Benim aldığım burs şuan 5 bin 400 Euro yıllık. Yaşadığım şehir için maalesef yetmiyor ailemden de destek alıyorum. Ama İtalya’nın farklı şehirlerinde tamamen eyalet bursuyla yaşayan arkadaşlarım var o yüzden imkansız da değil. 

İtalya’da okurken çalışma fırsatı var mı?

Haftalık 20 saat çalışma izniniz oluyor. Fakat İtalyanca bilmeyince açıkçası çok fazla çalışma seçeneğiniz olmuyor. Ama burada her yer Türk kebabçısı. Dileyen olursa bu tarz yerlerde çalışabilirler. Bunun dışında çok bir fırsat olmuyor.

İtalyanca dersleri alıyor musunuz?

Evet var şu şekilde 2, veya 3. Sınıfı bitirdiğimizde İtalyanca bilmemiz gerekiyor çünkü o noktadan sonra artık stajlara başlamış oluyoruz. Hastalarla iletişim kurabilmek adına bu şekilde bir şartları var. Bunun için de okula başladığımızda bize İtalyanca sınavı yaptılar. Bu sınav sonucuna göre bizi kurlara yerleştirdiler.

İtalyanların gözünde Türkler nasıl?

Aslında bu noktada İtalya’yı Kuzey İtalya ve Güney İtalya olarak ikiye ayırmalıyız. Hatta kuzeydekiler güneydekileri, güneydekiler de kuzeydekiler hiç sevmiyor. Hatta kuzeydekiler güneylilerin İtalya olarak adlandırılmaması gerektiğini düşünüyorlar. Arada çok büyük bir fark var. Kuzey İtalya’dakiler daha çok klasik Avrupa vatandaşları. Güneydekiler ise daha coşkulular daha Akdeniz insanı oradakiler. Ben Kuzey İtalya tarafındayım. Şu ana kadar hiçbir ırkçılık veya ayrımcılıkla karşılaşmadım. Tamamen nötrler Türklere karşı. Arada Türk olduğumu söylediğimde “Merhaba” diyeler oluyor.

Son olarak öneri

Yurt dışı genelinde bakarsak ben arkadaşlarım gittiği için İtalya’yı seçmiştim. Ama tavsiyem şu olur önlerindeki tüm seçenekleri araştırsınlar, değerlendirsinler.  Bana öyle sorular geliyor ki internete yazınca karşına çıkabilecek sorular. Lütfen her şeyi araştırın, üniversitelere mail atın çünkü yurt dışındaki üniversiteler cevap veriyorlar. Bu kültür nedense bizde yok. Üniversitelere mail atıp soru sorarsak cevap alamayacağımızı düşünüyoruz. Ama mail atsınlar, burs seçeneklerini araştırsınlar, soru sormaktan çekinmesinler kısacası araştırmak anahtar diyeceğim.

İtalya’da tıp okumak adlı yazım sonuna kadar okuduğun için teşekkür ederim. Umarım aklınızdaki soru işaretlerini gidermiştir.

Berna Kaplan’ın instagram hesabına buradan ulaşabilirsin.

Daha fazla blog yazısı okumak için buraya tıklayın.
Merak ettiklerinizi ve sormak istediklerinizi yorum kısmına bırakabilirsiniz.

Bizi takip etmeyi unutma! 
-InstagramFacebookTwitterThreadsTelegramWhatsapp Duyuru Kanalı

Erasmus+ ve ESC projeleri için BURAYA tıkla!

Yorum Yap