• awesome images Güncelleniyor...
  • info@eplusturkiye.org

Adım Adım Yeşil Pasaport

Herkese selam! Bugün eğer sahip olabiliyorsak seyahatlerimizi kolaylaştıran yeşil pasaport nedir, nasıl çıkarırız, avantajları nelerdir gibi birçok sorunun cevabını bulabileceğiniz bir yazıyla karşınızdayım. Umarım verimli bir okuma olur.

YEŞİL PASAPORT NEDİR?

Adım Adım Yeşil Pasaport

Devlet memurlarına, devlet sporcularına ve belirli kriterleri karşılayan iş insanlarına verilen yeşil pasaport, diğer pasaport türlerinden farklı olarak hak sahibi kişinin aile bireylerine de çeşitli avantajlar sağlar. Peki, yeşil pasaport olarak da adlandırdığımız hususi pasaport nedir?

Hususi Pasaport Hak Sahipleri Kimler?

Ülkemizde bu özel pasaporta sahip olmak için bazı şartları sağlamamız gerekiyor. Hususi pasaporta hak kazananları şu şekilde sıralayabiliriz:

●         Birinci, ikinci ve üçüncü kademe devlet memurları

●         Gerekli kriterleri karşılayan iş insanları

●         Eski meclis üyeleri ve bakanlar

●         Görev süreleri boyunca büyükşehir il ve ilçe başkanları

●         Birinci dereceden emekli eski belediye başkanları

●         Yeşil pasaport hak sahiplerinin eşleri ve 25 yaşını doldurmamış çocukları

Aynı zamanda birçoğumuzu ilgilendiren şu şartları da unutmamakta  fayda var:

Ergin Olan Çocukların Ebeveynlerinden Yararlanarak Hizmet ve Hususi Pasaport Alabilmeleri İçin Gerekli Şartlar;


1-İş sahibi olmamak

2- Bekar olmak

3-Hak sahibi ebeveyni ile birlikte yaşamak.

4– 25 Yaşını doldurmamış olmak

5- Öğrenci olunması (Öğrenci olduğumuza dair okuldan alınmış e-imzalı veya ıslak imzalı veya e-devletten alınmış öğrenci belgesi gerekiyor. (60 gün süreli)

6- Stajyer olarak çalışanlardan Sosyal Güvenlik Kurumundan ıslak imzalı kaşeli mühürlü stajyer olduğunu gösterir belge istenmektedir.

Diyelim ki bu şartların hepsini sağlıyoruz. Peki pasaportu çıkarmak için hangi belgelere ihtiyacımız  var ve nereye başvurmamız gerekiyor?

PASAPORTU NASIL ÇIKARIRIZ?

Adım Adım Yeşil Pasaport

Randevu başvurunuzu NVİ üzerinden veya e devlet üzerinden yapabilirsiniz. Aynı zamanda ALO 199’U da arayarak telefon üzerinden randevu oluşturabilirsiniz. Gerekli bilgileri doldurduktan sonra randevunuzu oluşturdunuz demektir. Zaten size bunu teyit eden bir bilgilendirme SMS’i gönderilecektir

Randevunuzu oluşturdunuz ve nüfus işleri müdürlüğüne gideceksiniz. Bazı belgelere ihtiyacınız olacak ve belgelerimiz şunlar:

  • T.C Kimlik kartı aslı,
  • Son 6 ay içinde çekilmiş biyometrik fotoğraf
  • Varsa Eski pasaport (iptal edilmemiş ancak süresi dolmuş eski pasaport)
  • Yeşil pasaport talep formunun doldurulması
  • Emeklilerin kadro durumu için son çalıştıkları kurumdan imzalı yazı almaları gerekmektedir.
  • Pasaport defter bedelinin ödenmiş olması (yapılan ödeme sistemden görülmektedir. Başvuru sırasında ödeme makbuzuna gerek yoktur)
  • Birinci dereceden ebeveyn olarak yeşil pasaport hakkından yararlanmak isteyen çocuklar öğrenci olduklarını kanıtlamalı, reşit olmayanlar için de muvafakat belgesi hazırlanmalıdır.

YEŞİL PASAPORT ÜCRETİ

Bu işlemde ( Hususi pasaport çıkarma veya yenileme işlemlerinde) harç talep edilmemekte neyse ki yalnızca defter bedeli alınmaktadır. Buna göre 2022 yılı yeşil pasaport ücreti 225 TL olarak belirlenmiştir.

Eğer yeşil pasaporta sahip olmak için gereken şartları sağladıysanız ve belgelerinizle ikametgahınıza uygun nüfus müdürlüğüne gittiyseniz çok yüksek ihtimalle süreci başarıyla tamamladınız demektir.

Ama yazımı bitirmeden önce başımıza gelen bir olayı sizinle de paylaşmak isterim 🙂

Yazın kardeşime yeşil pasaport çıkarmak için nüfus müdürlüğüne başvurduk ve belgelerimizi verdik ardından 225 TL ücretimizi yatırdık. Hususi pasaportun gelmesi için gün sayarken bir SMS aldık. Kardeşimin başvurusu iptal olmuş ( kendisi reşit değil bu arada, 15 yaşında. 🙂 ) Tekrar randevu alıp nüfus müdürlüğüne gittiğimizde öğrendik ki imza atarken kalemi kaydırıp yanlış yerdeki evrakı karalamış 🙂 Dolayısıyla yeniden süreci başa sardık. ( Belgeleri yeniden götürmedik veya para yatırmadık yalnızca süremiz uzadı)

Demek istediğim, parmak izi verirken veya imza atarken dikkatli olmayı unutmayınız 🙂

E-devlet üzerinden veya online olarak pasaportunuzu takip edebilirsiniz ya da ALO 199’u arayarak bilgi sahibi olabilirsiniz.

Eğer pasaportunuzun gelme süresi geciktiyse yine ALO 199’dan aciliyet talebi oluşturabilirsiniz. Bilindiği üzere bu aralar ülkemizde çip krizi var. Yazın bir yurt dışı seyahatim pasaportum yetişmediği için iptal olma durumunda kaldı 🙁 Siz siz olun bekletmeden pasaportunuzu çıkarın derim 🙂

Evrakınız basıldığında size yine bilgilendirici bir SMS gelecek. Sonra büyük ihtimalle 2-3 iş günü içerisinde PTT kargodan teslim alacaksınız.

Ayırdığınız vakit için teşekkür ediyor, keyifli yolcuklar diliyorum efenim!

YAZAR: Nursena Eryılmaz

Daha fazla blog yazısı okumak için buraya tıklayın.
Merak ettiklerinizi ve sormak istediklerinizi yorum kısmına bırakabilirsiniz.

Bizi takip etmeyi unutma! 
-InstagramFacebookTwitterThreadsTelegramWhatsapp Duyuru Kanalı

Erasmus+ ve ESC projeleri için BURAYA tıkla!

Yorum Yap