• awesome images 0(506) 281 08 09
  • info@eplusturkiye.org
  • Anasayfa
  • ADIM ADIM Schengen Vizesi, Nedir ? Nasıl alınır ? Merak edilenler ...

Schengen Vizesi Nedir?

Adım Adım Schengen Vizesi

Schengen vizesi, Schengen Bölgesi’ne üye devletlerden herhangi birine seyahat ederken almanız gereken vizedir. Bu bölgede sınır kontrolüne tabi olmadan serbestçe dolaşabilir, ülke değiştirebilirsiniz. Son zamanlarda red oranlarıyla canları sıksa da evraklarınızı eksiksiz ve düzgün bir şekilde hazırlarsanız vize almamanız için bir sebep yok.

Schengen Vizesi Hangi Ülkelerde Geçerlidir?

Schengen Vizesi Avrupa Birliği üyesi şu ülkelerde geçerlidir: Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan. Ancak, İsviçre, İzlanda, Norveç ve Lihtenştayn Avrupa Birliğine üye olmasa da Schengen bölgesine dahildir.

Bu konuda şu ülkelere dikkat etmeniz gerekiyor: Bulgaristan, Romanya ve Hırvatistan. Bu ülkelere, geçerli schengen vizenizle girebilirsiniz fakat bu ülkelerin birinden aldığınız vizenizle yukarıdaki ülkelere giriş yapamazsınız. Örneğin Bulgaristan vizesi aldınız ve İtalya’ya geçmek istiyorsunuz, gidemezsiniz ama İtalya vizenizle Bulgaristan’a girebilirsiniz.

Schengen Vizesi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Adım Adım Schengen Vizesi

Sonunda seyahate çıkmaya karar verdiniz. Hangi ülkeye gitmek istediğinizi belirlediniz ama nereden başlamanız gerektiğini bilmiyorsanız şimdi anlatacaklarım tam size göre. Öncelikle vizenizi ya ilk giriş yapacağınız ülkeden ya da eğer çoklu bir seyahat planlıyorsanız en uzun kalacağınız ülkeden almanız gerekiyor. İlk olarak randevu almanız gerekiyor. Ama nereden?

Artık çoğu schengen ülkesinin konsoloslusluğu birebir başvuru kabul etmiyor. Evraklarınızı bu konsoloslukların anlaştıkları firmalara teslim etmeniz gerekiyor. (Danışman şirket olarak düşünmeyin, sadece evraklarınızı teslim alıp başvurunuzu gerçekleştiriyorlar.) Bu firmalar ülkeden ülkeye değişiyor. Yunanistan için Kosmos, Almanya ve İtalya için İdata, Macaristan için AS Visa ve diğerleri için VFS Global olarak düşünebiliriz. Spesifik ülkeler için tekrar kontrol etmenizde fayda var. Evet artık randevuyu nereden alacağımızı biliyorsak geriye bir tek bu firmaların websitelerinden randevunuzu almak gerekiyor. Randevunuzu seyahat tarihinizden en erken 90 gün önce, en geç ise 15 gün önce alabilirsiniz. Ne kadar erken o kadar iyi diyebiliriz. Randevunuzu, evrakları toplamanız gereken süreye dikkat ederek almanızda fayda var.

Schengen Vizesi Ücretleri Ne Kadar?

Adım Adım Schengen Vizesi

Gelgelelim hepimizin canını sıkan vizenin ücretlerine. Schengen vizesinin ücreti, hangi ülkeye başvurursak başvuralım 80 Euro. Bu herkesin kesinlikle ödemesi gereken tutar. Bir de evraklarımızı teslim ettiğimiz yukarıda bahsettiğim firmalara (VFS Global, İdata, Kosmos, AS Visa vb.) hizmet bedeli ödememiz gerekiyor. Bunun ücreti firmadan firmaya değişse de ortalama 20-30 Euro diyebiliriz. Eğer pasaportunuz evinize kargolanması, vizenizin konsolosluğa daha erken teslim edilmesi gibi ekstra hizmetlerden yararlanmak isterseniz bu ücretlerin artması mümkün.

ErasmusPlusTurkiye olarak Schengen vizesi almanız konusunda danışmanlık hizmeti vermekteyiz.Bu konuda talep oluşturmak için lütfen BURAYA tıklayınız.

Schengen Vize Başvuru Evrakları Nelerdir?

Adım Adım Schengen Vizesi

Evraklar; çalışanlar, öğrenciler, emekliler ve çalışmayan sponsora ihtiyacı olan insanlara göre değişmektedir. Ama herkes için ortak bazı evraklar var. İlk önce onlardan başlayalım.

1.Pasaport

İlk ihtiyacımız olan şey tabii ki pasaport. Bunda dikkat etmeniz gereken seyahatiniz bittikten sonra en az 6 ay geçerliliğinin devam etmesi. Ayrıca en az 2 sayfasının da boş olması gerekiyor ki vizenizi basabilsinler.

2.Biyometrik Fotoğraf

Son 6 içinde çekilmiş, yüzünüzün net olduğu ve kulaklarınızın gözüktüğü, yüzünüzde herhangi bir küpe, piercing vs. olmayan bir biyometrik fotoğrafınızın olması gerekiyor. Son 6 içinde olmayan ve kimlik, ehliyet gibi yerlerde kullandığınız fotoğrafınızı götürmeye kalkmayın sistem kabul etmez.

3.Vize Başvuru Formu

Bu form her ülke için değişir, başvuru yapacağınız firmanın internet sitesinden bu formu bulup indirebilirsiniz. Düzgün bir yazıyla Türkçe olarak doldurabilirsiniz. Bazı ülkeler online doldurmanızı isteyebilir bunu kontrol etmeyi unutmayın. (Fransa ve Yunanistan) Formda dikkat etmeniz gereken şey yazdığınız bilgilerin uçak ve konaklama belgeleriyle uyuşmasıdır. Hata yapmamaya dikkat edin. En son ıslak imzanızı atmayı unutmayın.

4.Uçak Bileti Rezervasyonu

Uçak bileti pahalı bir kalem olduğu için vizenizin yetişmeme veya red olma ihtimaline karşı konsolosluk size satın almanızı önermez. Herhangi bir havayolunda veya websitesi üzerinden gitmek istediğiniz tarihe rezervasyon yapmanız yeterli.

5.Konaklama Rezervasyonu

Aynı uçak bileti gibi konaklama için de önceden satın almanıza gerek yok. Booking ve hostelworld üzerinden veya ücretsiz iptal seçeneği olan bir uygulamadan rezervasyonunuzu yapabilirsiniz. Çıktısını aldıktan sonra iptal edebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken şey, bankada gösterdiğiniz ücretle örtüşebilecek bir konaklama rezervasyonu yapmalısınız.

6.Seyahat Sağlık Sigortası

Seyahat sağlık sigortanızın en az 30.000 Euro teminatlı olması gerekmektedir. İstediğiniz bir sigorta firmasında veya vize gününüzde aracı firmada da yapabilirsiniz.

7.Fotokopiler

Kimlik fotokopinizi ve pasaportunuzun ilk sayfasının fotokopisini çektirmeniz gerekiyor. Eğer öğrenci veya çalışmıyorsanız size sponsor olan kişinin de kimlik fotokopisinin olması gerekir. Eğer daha önce schengen veya herhangi bir ülkeden vize almışsanız bunların da fotokopilerini ekleyebilirsiniz.

8.Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği

E-devletten kolayca temin edebilirsiniz. Vukuatlı olayları gösterdiğinden emin olun.

9.Gelir Gösterir Belgeler

Banka şubesi tarafından kaşelenmiş ve imza sirküleri olan son 3 aylık banka hesap dökümünün olması gerekiyor. Başvuru tarihinden en fazla 15 gün önce alındığına dikkat edin. Ayrıca kendi veya sponsorunuzun üzerine varsa araç ruhsatları, mülk tapuları ve döviz hesabı gibi gelir gösteren belgeleri ekleyebilirsiniz.  Sponsor ile başvuru yapıyorsanız ayrıca onun da banka hesap dökümünü eklemeniz gerekiyor.

10.Ayrıca Belgeler

Eğer öğrenciyseniz öğrenci belgenizi, emekliyseniz emekli belgenizi eklemeyi unutmayın. Kişiye ve duruma göre değişen ayrıca belgeler eklemeniz gerekebilir. (Maaşlı çalışan, serbest çalışan, şirket sahibi, çiftçilik belgesi vb.)

11.Sponsor Dilekçesi

Maddi olarak düzenli bir geliriniz yoksa veya öğrenciyseniz birinin size sponsor olması gerekiyor. Bu kişi 1.dereceden akrabanız olması gerekmektedir. Bazı ülkeler 2.dereden akrabaları da kabul edebiliyor. Bir kağıda detaylı bir şekilde seyahat planınızı ve tüm bu seyahatteki harcamalarınızın sponsor tarafından karşılanacağını ve ülkeye geri döneceğinizi yazmanız gerekiyor. En son da sponsorunuzun ad-soyadını ve ıslak imzasını eklemelisiniz.

Schengen Vizesi Kullanım Süresi Nasıl Anlaşılır?

Evet, umarız ki vizenizi aldınız ama nasıl kullanabileceğiniz hakkında bir şey anlamadıysanız size açıklayayım.

En baştaki tarih aralığı, o tarihler içerisinde schengen bölgesinde bulunabileceğiniz anlamına geliyor. Yazın tarihler de dahil. Aman diyeyim, bir günden ne olur demeyin saatler bile çok önemli. Ceza yemekle kalmayıp daha sonraki vizelerinizi de çok ciddi etkiler. Evet peki bu tarihler içerisinde istediğiniz kadar kalabiliyor musunuz? Hayır onun da bir sınırlaması var. Fotoğrafta 90 yazan yerde sizin o tarihler içinde kaç gün kalabileceğiniz yazar. Bazen tam seyahat süreniz kadar bazen de 15, 30, 45, 60 gibi sayılar yazabilir. Birden çok seyahat planınız varsa damgalarınıza bakarak kaç gün kaldığınızı hesaplamanız gerekiyor. Tekrar bir uyarı, bu gün sayısını da aşmamaya dikkat edin. En son olarak, vizeniz giriş sayısını da dikkat etmeniz gerekiyor. Bu 1 girişli, 2 girişli ve multi yani çok girişli olabilir. Eğer size tek girişli vermişlerse sadece 1 kez schengen bölgesine girebilirsiniz. Çıktığınızda süreniz hala olsa bile giremezsiniz. Bunlara dikkat ettiğiniz taktirde vize açısından sorunsuz bir seyahatiniz olabilir.

Daha Uzun Süreli Vize Nasıl Alınır?

Schengen vizesi almanın ne kadar uğraştırıcı ve yorucu olduğu malum. Verilen vize de 1 aylık olunca insan üzülüyor, daha uzun süreli vize almak için birkaç taktikten bahsedelim. (Maalesef hiçbir şeyin garantisi yok, karar yine konsolosluğa bağlı.)

1.Başvurunuzu hep aynı ülkeye yapmak

Hep aynı ülkeye başvuru yaparak hem siz onlara karşı bir güven oluşturuyorsunuz hem de onlar sizin ülkeye daha fazla giriş çıkış yapmanızı istiyorlar. 3. veya 4. başvurunuzdan sonra 1+ yıl geçerli vizenizi almanız mümkün.

2.Turistik Ülkelere Başvuru Yapmak

Bazı ülkeler turizmle özdeşleşmiştir ve gelirlerinin büyük çoğunluğunu turizmden kazanırlar bu yüzden ülkeye daha fazla turist girmelerini isterler. Başvurunuzu bu ülkelerde İtalya veya Yunanistan’a yapabilirsiniz. Uzun süreli vize almak istiyorsanız Kuzey ülkelerinden, Hollanda ve Belçika’dan kaçınmanızı öneririm. Bu ülkeler, çoğunlukla red veya tam seyahat süreniz kadar vize vermekle ünlüler.

3.Birden Çok Seyahat Planı Göstermek

Bir seyahat planladınız ama ileriki tarihlerde tekrar bir yurt dışı planınız var. Yeniden başvuru süreciyle uğraşmak yerine ikisini birlikte gösterebiliriz. Ancak, ilk vize başvurularınızda yapmaktan kaçınabilirsiniz, çok güven verici durmayabilir. Örneğin; yılbaşında Atina’ya gitme planınız var Yunanistan’a başvuru yapacaksınız, buna haziranda gitmek istediğiniz Yunan Adası için seyahat planınızı eklerseniz 6 aylık vize alma şansınızı arttırabilirsiniz.

Umarım yazımız sizin için verimli olmuştur, şimdiden iyi seyahatler…

ErasmusPlusTurkiye olarak Schengen vizesi almanız konusunda danışmanlık hizmeti vermekteyiz.Bu konuda talep oluşturmak için lütfen BURAYA tıklayınız.
Merak ettikleriniz ve sormak istediklerinizi yorum kısmına bırakabilirsiniz.

Yazar: Betül Kelel

Yorum Yap