Yabancı Dil Öğrenmenin 9 Yolu
Yepyeni bir dili, ikinci bir dili kim öğrenmek istemez ki? Herkes yaşamının bir döneminde dil öğrenmeye İngilizce ile başlamıştır. İlkokuldan itibaren İngilizceyi benimsemiş, çat pat İngilizce konuşur olduk. İş dünyasında artık İngilizce haricinde yeni diller bilmemizi istiyorlar. Kursa gitmeden evde tek başına yeni dil öğrenmeye hazır mısınız?
1) Dil Seçmek
Yolumuza hangi dili öğreneceğimiz ile başlıyoruz. Öğrenebileceğinize inandığınız dili seçmenizi öneririm. Dil ile kaynaşmanız için çok önemli bir detay. Bu belki sevdiğiniz yabancı dizide konuşulan dil ya da hayranı olduğunuz aktörün konuştuğu dil de olabilir. Seçim sizin. Burada bir ipucu vermem gerekiyor. Aynı dil ailesinden öğreneceğiniz dilleri seçerseniz bu serüvende daha kolay ilerleyebilirsiniz. Mesela Portekizce ve İspanyolca.
2) Günlük Konuşmaları Öğrenin
Bu yönteme aşinasınızdır. Çünkü İngilizce ’ye de Good Morning ile başlamadık mı? Günlük konuşma kalıpları nasıl telaffuz edilir? Yazıya nasıl dökülür? Elimizde bulunmaz bir hazine var; internet. Çeşitli dil siteleri, videoları ve uygulamaları kullanarak bu işi çabuk ve akılda kalıcı şekilde öğrenebilirsiniz. Merak etmeyin anlatacağımız yöntemlerin hepsi denendi ve sonuç sadece azminiz ile her şeyi yapabilirsiniz.
3) Sabit Bir Çalışma Programı
Bu bölüm biraz sıkıldığınız kısım olacağını düşünüyorum. Çünkü bizler sıkıntıya gelemeyen varlıklarız. Ama bu sefer durumlar sizin için farklı olmalı. Üşendiğiniz ve sıkıldığınız anlarda bu dili öğrenme amacınızı ve çalışmalarınızı zorunluluk olarak değil keyif amaçlı olarak düşünün. Şuan sizler nerede yaşıyorsunuz , neler yapıyorsunuz bilmiyorum fakat gelecekteki siz için her gün öğrendiğiniz dile çalışmanız gerek. Emeklerinizin boşa gitmesini istemiyoruz.
4) Kelime Defteri ve Sözlük
Yanınızdan kelime defterinizi ve sözlüğünüzü ayırmayın. Her öğrendiğiniz kelimeyi kelime defterine yazmanız size artı olarak geri dönüşü olacaktır. Günün sonunda kelime defterinizi açıp hangi kelimeleri öğrendiğinizi görmek motivasyonunuzu arttıracak. Sözlük elimizdeki çeviri uygulaması da olabilir normal bir sözlük de olabilir. Sadece öğrenmek istediğiniz kelimeyi yazmayı ve anlamına bakmayı ertelemeyin.
5) En Çok Kullanılan 100 Kelime
Yolumuza hangi kelimeleri öğrenip öğrenmeyeceğimizle devam ediyoruz. Gereksiz kelimeleri öğrenmekten kaçının. Örneğin böğürtlen kelimesini mi daha çok kullanıyoruz yoksa elma kelimesini mi? Doğru bildiniz. Kelime öğrenirken seçici olmanızda fayda var. Kendinize şu soruyu sorun: Bu kelimeyi şuan öğrenmem doğru mu, seviyeme uygun mu? Bu sayede boşa zaman harcamayız.
6) Her Şeyi Yenileyin
Artık dizilerimiz ve filmlerimizi Türkçe altyazılı izlemiyoruz. Dizilerin gelişiminize yararı çoktur. Diziler sayesinde daha fazla kelime öğrenip dinleme pratiği de yapma şansınız var. Dil ile kaynaşmanın şartları öğreneceğiniz dille yazmanız, okumanız ve konuşmanızdır. Yeni dille yeni kaynaştığınız için çocuk filmleriyle başlamanız daha basit olacaktır. Elektronik cihazınızda dil ayarlarını değiştirin. İnsan gördükçe alışır. Şarkılar akılda daha çok kalır; Ritmi nakaratı… Şarkı sözlerini öğrenin daha sonra anlamlarını da öğrenmeye geçin. Yeni dilinde günlük yazman farklı bir deneyim olacak. Bu sayede günlük kalıpları da öğrenmiş olacaksınız.
7) Dil Bilgisi
Çoğu kişinin öğrenciyken en çok vakit harcadığı kısma geldik. Dil bilgisi önemli ama her şeyin bir zamanı var. Şimdilik edatları, cümle sıralanışını ve fiillerin çekimlenmesini bilmeniz yeterli olacaktır. Zamanla dilbilgisinde ilerleyeceksin.
Bir dili öğrenmek istiyorsan öncelikle o dil nasıl konuşulur ile başlamalısın.
8) Telaffuz
Telaffuz sabır isteyen bir konudur. Zaten dil öğrenmek için de sabır etmemiz gerekmez mi? Telaffuzu doğru etmek bütün bahsettiğim kısımların en önemlisi. Sonuçta doğru telaffuz edemediğimiz kelimenin anlamını bilmemiz bir işe yaramaz. İlk başta kelime sonra kelimenin telaffuzu. Bu sırayı kaçırırsak işler istediğimiz gibi gitmeyebilir. Konuşma pratiği yaparak, videolar izleyerek bunun da üstesinden geliriz.
9) Dil Arkadaşı Bulmak
Mazeret kabul etmiyoruz. Facebook, Instagram ve çeşitli konuşma uygulamaları ile çok hızlı bir şekilde arkadaş edinebilirsiniz. Çünkü bir dili öğrenmenin en iyi yolu sık sık konuşma pratiği yapmak. Bakarsınız siz ona Türkçeyi o da size öğrenmek istediğiniz dili öğretir. Konuşarak hem telaffuzunu hem de dinleme kısmını da pratik yapmış olursunuz.
Yabancı Dil Öğrenmenin 9 Yolu
ANAHTAR TAVSİYELERİMİZ
Kendinize çeviri sitesi bulun. Tureng benim favorim.
Kelimeler için ise Memrise, Duolingo
Konuşma pratiği için HelloTalk, Busuu
Yazımızın sonuna geldik. Başlarda, hızlı ve doğru konuşma konusunda aşırı strese girme. Zamana bırak. Çalışmalarına hız kesmeden devam edersen çalışmanın karşılığını alacaksın. Sizlere güvenimiz sonsuz. Bol şanslar.
Sormak istediğiniz veya eklemek istedikleriniz lütfen aşağıda bulunan yorum kısmına bırakınız.
Hadi ne duruyorsunuz kendinize koyduğunuz engelleri kaldırın ve zamanı geldiğinde yola çıkın.
Bizi takip etmeyi unutma!
-Instagram, Facebook, Twitter, Telegram, Whatsapp Duyuru Kanalı