• awesome images 0(506) 281 08 09
  • info@eplusturkiye.org
  • Anasayfa
  • İlk Defa Kamp Yapacaklara 11 Öneri - Erasmus+Türkiye

Son yıllarda oldukça popüler hale gelen kamp kültürü ile henüz tanışmayan çok fazla kişi var. Kamp hayatına ilk defa adım atacaklar ve hiçbir bilgisi olmayanların doğal olarak bu konu hakkında çok fazla sorduğu ve merak ettiği  şey var. Bu yazımda sizlere “İlk Defa Kamp Yapacaklara 11 Öneri” ‘den bahseceğimSize sunduğum bu tavsiyelerle kamp hayalinizi gerçeğe dönüştürebilirsiniz.


1) Kamp Tecrübesi Olan Bir Kişiyle Gidin

Planladığınız ilk kampa daha önce mutlaka tecrübesi olan birisiyle gidin. Kaç kişiyle gideceğiniz hiç önemli değil, eğer içinizden hiç kimse daha önce kamp yapmamışsa bir hayli zorluk yaşarsınız. Doğayla iç içe olmak, kuş sesleri ile uyanmak, ateş etrafında toplanmak güzel de, doğayla mücadele etmekten uzaksanız, hatta ateş yakmayı bile bilmiyorsanız bu süreç size zehir olarak geri döner. Kamp tecrübesi olan biriyle giderseniz eğer, çadırınızı nereye, nasıl kuracağınızı, ne şekilde ateş yakacağınızı, nasıl yemek pişireceğinizi, yanınıza ne almanız gerektiği ve daha pek çok şeyle ilgili sorunlarınızın cevabını biliyor olacaksınız.

2) Zaman ve Konumu Doğru Kullanın

Kamp yeri seçiminde en çok dikkat edilmesi gereken şeyler zamanlama ve gideceğiniz yeri konumudur.

Eğer iki günlük bir kampa gidecekseniz, size en yakın bölgeyi tercih etmeniz gerekecektir. İlk kamplarınız için size yakın kamp yerlerini tercih etmeye özen gösterin. Aksi halde kamp yapmak için vaktinizi yollarda harcamak zorunda kalırsınız.

Bunun dışında, kamp yeri seçimi de çok önemlidir. İlk kampınızın daha güvenli olması için milli parkları, camping alanlarını veya daha kalabalık olan bölgeleri  tercih etmelisiniz. Kimsenin olmadığı ıssız bölgelerde kamp yapmak sizler için tehlikeli ve korkutucu olabilir. Bir de kamp yapacağınız yer hakkında detaylı bir araştırma yapmalısınız “Market var mı, tuvalet var mı, şebeke çekiyor mu, hava durumu nasıl, elektrik var mı, tesis var mı?” gibi soruların sizin için önemine göre kamp yeri seçmeniz memnuniyetinizi artıracaktır.

Kamp yerine ulaşım, kamp alanının hazırlanması (Çadır kurumları vs.), ateş için odun toplamak, yemek hazırlıkları ve yeme süresi, kamp alanını terk ediş gibi birçok adım her ne kadar kamptan geriye kalan güzel hatıralar gibi gözükse de dinlenme sürenizden çalan zorunlu faaliyetlerdir. Bireysel olarak tavsiyem tüm kamplarınızda doğa ile baş başa kalacağınız, kendinizi dinleyeceğiniz bir bölüm kazanmaktır. Ki kamp yaptıkça bu iş dağılımları ve zaman planlaması hakkında çok daha fazla tecrübe kazanacaksınız.

3) Hava Durumuna Mutlaka Bakın

Bazı bölgelerin hava şartları bir hayli değişken olabiliyor. Yani sadece yola çıkmadan kontrol etmek yetmeyebilir, sürekli olarak elinizin altında hava durumu olmalı. Oluşabilecek zorlu şartlara karşı önceden tedbir almış olursunuz. Bunun dışında ilk kampınızı baharda veya yazın yapmanızı öneririm. İlk deneyiminizi kışın soğuk havada yapmak yerine; bahar veya yaz aylarında  yapmanızı tavsiye ederim. Kışın üşüyebilir ve “Kamp hayatı bana göre değilmiş.” diyebilirsiniz. Bu çok olası bir ihtimal.

4) Kamp Ekipmanları Seçimi ve Konfor

İlk defa kamp yapacakların mutlaka sahip olması gereken kamp ekipmanları listesini sizler için hazırladım.
Buradan mutlaka göz atın ve eksiklerinizi tamamladıktan sonra kampa çıkmanızı öneririm.

İyi bir kampın kabusa dönmemesi için bu alt başlığı çok dikkatli incelemeniz gerekiyor. Öncelikle şunu belirtmekte fayda var. “Evim evim güzel evim!” diyenlerdenseniz ve konfor sizin için en önemli şeyse kamp yapmayı aklınızdan çıkarmalısınız. Çünkü yanınıza ne alırsanız alın evinizdeki konfora ulaşmanız mümkün değil. Amacı dinlenme, spor yapma ve doğayla baş başa kalma olanları ise buyurun böyle alalım.

Kamp alanına giderken yanınıza almanız gereken ilk şeylerden biri elbette ki kamp çadırı… Kamp çadırınız ne kadar iyiyse siz de o kadar konfora sahip olursunuz.  (Su geçirmeyen ve rüzgarı en aza indirgeyen membrana (seçici geçirgenlik) sahip tenteye sahip olan çadırlar kullanın ki yağmur yağdığında ve şiddetli rüzgar estiğinde olumsuz durumlarla karşılaşmayın.)

Mat ve uyku tulumu; götürmezseniz ne olur, her yeriniz tutulur ve çok üşürsünüz. Battaniye asla yeterli olmuyor. Kafa feneri; karanlıkta çadır kurmak zorunda kalırsanız, gecenin sonunda kafa fenerinin değerini anlarsınız. Karanlık çöktüğünde tuvalete, çadırınıza giderken, çadırınız içinde bir şeyler ararken en iyi arkadaşınız kafa feneri olacak. El havlusu; plaj havlusu aynı işlevi görmüyor maalesef. Yüzünüzü yıkadığınızda, dişlerinizi fırçaladığınızda evinizin banyosundaki havlu hep gözlerinizin önüne geliyor. Bunların dışında ateş yakmak için kömüre, oturmak için kamp sandalyesine ihtiyacınız olacak.

5) Alışveriş Listesi Yapın

Bu zaman kaybına uğramanızı engelleyeceği gibi, evdeki hesabı çarşıya uydurmanız konusunda da fayda sağlar. Kampta kullanacağınız giyecek ve yiyecek ihtiyacınıza göre alışveriş listesi oluşturun ve kamp alanına varmadan eksiklerinizi gidererek kamp alanına tam bir şekilde gidin.

Sadece ihtiyaçlarınıza yönelir ve kalacağınız gün sayısına göre alacağınız şeylerin miktarını belirleyebilirseniz sizin için kaliteli ve güzel bir kamp deneyimi olur.

6) Tuvalet Sorununu Çözmek İçin

Geldik en hassas konuya. Hayatında daha önce kamp yapmamış olanların aklını en çok kurcalayan sorulardan biri tuvaletlerini nereye yapacakları. 

Eğer bir camping alanına veya mesire yerine gidiyorsanız bu gibi yerlerde tuvalet ihtiyacınızı giderebileceğiniz umumi tuvaletler bulunur. Ancak böyle bir yere değil de doğrudan doğanın bağrına gidiyorsanız iş değişir tabii. Böyle yerlerde tuvaletimizi en basit anlatımla müsait bir yere yapıyoruz

Ancak bazılarımız bu konuda bayağı bir zorluk çekebilir. Bir elinizde kahve, diğer elinizde gazete modu maalesef orada olmuyor, üzgünüm. Bunları bilerek gitmenizde fayda var.

7) Çadırınızın Fermuarını Kesinlikle Açık Bırakmayın

Eğer açık bırakıyorsanız demek ki çok misafirperversiniz. Karasinekler ve sivrisinekler sizi uyutmadığında saatler süren bir operasyon yapmanız gerekecek ama yine de siz bilirsiniz. Çadırınızın fermuarını kapalı tuttuğunuz sürece ne bir böcek, ne bir sinek, hiçbir şey çadırınıza giremez. Bu kural siz çadırın içindeyken de geçerli. Yani böcek fobisi dolayısıyla bunca yıldır kamp yapmadıysanız, bunun da bir çözümü var görüldüğü gibi.

8) Enerji Verici Şeyler Yiyin

Yapacağınız alışveriş listesinde mutlaka enerji veren bir şeyler bulunmalı. Enerji verici derken tatlı şeylerden bahsediyorum. Fındıklı, fıstıklı, pekmezli barlar bulunuyor, onlardan alabilirsiniz. Birkaç tane sevdiğiniz bisküvi, çikolata, vb. şeylerden de bulundurun yanınızda. Tabi akşam ateşte marshmallow kızartmak da oldukça keyifli. Sizin de denemenizi öneririm.

9) Hangi Mevsim Olursa Olsun Yanınıza Polar Alın

Yaz mevsiminde ince bir hırkayla idare edebilirsiniz belki ama bahar aylarında polar şart. Yoksa akşamları keyifle oturamazsınız. Gündüz yaz sıcağına aldanmayın, akşamları tahmininizden daha serin olabilir. Bir de eşofmanınızı uzun çorabınızın içine sokmanız da etkili bir yöntem. Ayrıca bu sayede sinek ve böcek ısırıklarından da önemli ölçüde korunmuş olursunuz.

10) Eski ve Çok Önemsemediğiniz Kıyafetlerinizi Giyin

Yoksa üzülürsünüz. Çünkü bir kere çok kirlenecekler. Toprak ya da kum lekesi olacak hep. Hadi o yıkanır geçer de, ateşin kıvılcımı sıçrayabilir, ağaç dalına takılabilirsiniz. İşte onların geri dönüşü yok. Kimseyle şıklık yarışına gireceğiniz bir yerde de olmayacağınıza göre, yeni ve sevdiğiniz şeyleri eskitmeye ne gerek var? Başına bir şey geldiğinde sizi derinden yaralamayacak kıyafetlerinizi yanınızda götürmeniz bu anlamda en mantıklı hareket olur. Tabii böyle şeylere takılmıyorsanız.

11) Vahşi Hayvanlar

Çok ekstrem durumlar gerçekleşmediği sürece vahşi hayvanlar size saldırmaz. Hatta bırakın saldırmayı yanınıza bile uğramazlar. Kamplarda vahşi hayvanlarla karşılaşma ihtimaliniz oldukça düşüktür. Yine de tedbir almakta fayda var. Dikkat etmemiz ve mutlaka uygulamamız gereken şey; yiyecek poşetlerini ağaçlara bağlayın. Gıda ve yiyecek bulunan çantanızı-poşetinizi gece uyurken yüksek ağaçlara asarak yabani hayvanların gelmesini önleyin.

BONUS / ÖNEMLİ

Kamp alanını bulduğunuz gibi bırakmayın daha temiz bırakın. Yanınızda götürdüğünüz çöp torbasına kamp alanında bulduğunuz tüm çöpleri doldurarak en yakın çöp kutusuna atmayı unutmayın. Doğayı gerçekten seven kişiler ve evi gibi gören kişiler evini kirletmez.

“İlk Defa Kamp Yapacaklara 11 Öneri” yazım umarım merak ettiğiniz sorulara cevap olmuştur. Yazıyı sonuna kadar okuduğunuz için teşekkür ederim. Umarım siz de ilk kamp deneyimizde eğlenceli zaman geçirirsiniz… Seyahatlerim hakkında daha fazla yazıya ulaşmak için buraya tıklayın.

Sizin eklemek istediğiniz madde varsa yorumlarda buluşalım .

Hadi ne duruyorsunuz kendinize koyduğunuz engelleri kaldırın ve zamanı geldiğinde yola çıkın.

“Her zaman Başka Bi’Yol vardır“

Yorum Yap