Erasmua Öğrenim Hareketliliğine Başvurmak
Başvurabileceğiniz birçok Erasmus programı bulunmaktadır: gençlik projeleri, eğitim projeleri, stajlar vb. Bugünkü yazımızda öğrenim hareketliliğine başvurmak için atılması gereken ilk adımı nasıl atabileceğinizi ele alacağız.
Birçok insan gibi, siz de sosyal medyada sürekli yurt dışı ile ilgili postlara, vloglara ve reelslere denk gelmiş olabilirsiniz. Bu insanların sadece turistik amaçlı mı seyahat ettiğini düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Eğer üniversite öğrencisiyseniz ve hem okula devam etmek hem de birçok ülke gezmek, farklı kültürlerden insanlarla tanışmak ve maddi destek almak istiyorsanız, Erasmus+ öğrenim hareketliliği tam size göre. Hayalinizdeki üniversite deneyimini bir adım daha ileri taşımak ve farklı kültürlerle tanışmak için Erasmus öğrenim hareketliliği başvurusu yapmaya karar verdiniz mi? Harika! “Öğrenim hareketliliği yapabilir miyim?”, “Üniversitemin anlaşması var mı?” ve “Nereden başlamalıyım?” gibi soruların cevaplarını almak çok kolay.
Öncelikle yapmanız gereken, Google arama motorunu açarak üniversitenizin adının yanına ‘Erasmus’ yazarak aratmaktır. Karşınıza üniversitenizin dış ilişkiler başkanlığının sayfası çıkacak. Bu sayfayı detaylıca incelemeniz gerekiyor çünkü Erasmus öğrenim hareketliliğinden yararlanabilmek için fakültenizin karşı ülkelerdeki üniversitelerle iş birliği yapması gerekmektedir. Yapılan iş birlikleri sayesinde bölümünüzün hangi ülkede hangi üniversiteyle anlaşması olduğunu görebilirsiniz. Ayrıca, çıkan sayfada Erasmus sınavı ile ilgili bir ilan göreceksiniz. Bu sınavlar genellikle üniversitelerin bahar yarıyılında, şubat ayında başvuruların alınması ve mart ayında ise sınavın gerçekleştirilmesi şeklinde uygulanmaktadır. Sınav başvurusunda sizden istenen belgelerin güncel olmasına dikkat edin. Unutmayın, sınava girdikten sonra en erken öğrenim hareketliliğine başlayabileceğiniz tarih, gelecek akademik dönem olacaktır. Sınavlara sadece İngilizce dilinde değil, farklı dillerde de girebilirsiniz. Kendinize en çok güvendiğiniz dilde sınava girmeniz sizin yararınıza olacaktır. Eğer sınavdaki baraj puanını geçerseniz, üniversite ortalamanız ile harmanlanmış bir Erasmus puanınız olacak ve bu puan ile bir sıralamaya gireceksiniz. Okulunuzun kontenjanına göre hibe alıp alamayacağınızı veya tercih ettiğiniz ülkelerden hangisine gideceğinizi bu şekilde öğreneceksiniz.
Bu sürecin sonunda dış ilişkiler koordinatörünüz sizinle iletişime geçecek ve ne kadar süre gitmek istediğiniz hakkında bilgi alacak. Derslerinizi karşı üniversite ile nasıl eşlemeniz gerektiği, ne kadar AKTS (Avrupa Kredi Toplama ve Transfer Sistemi), İngilizcede ECTS (European Credit Accumulation and Transfer System) almanız gerektiği gibi konuları ele alacak ve bölüm koordinatörünüz ile iletişime geçip eşlediğiniz dersleri onaylatmanızı isteyecek. Sonrasında anlaşmalı olduğunuz üniversiteye başvuru evraklarınızı göndermeniz konusunda yardımcı olacak. Bu belgeleri gönderdikten sonra gideceğiniz ülke için vize başvurusu evraklarını incelemeniz çok önemli çünkü vize başvurusu Erasmus’a katılmak için belki de en önemli adımdır. Kabul mektubunuz karşı okuldan geldikten sonra vizeye başvurma adımına geçebilirsiniz. Gideceğiniz ülkede üç aydan fazla kalacağınız için yeşil pasaportunuz olsa bile bu pasaport türünü öğrenim hareketliliğinde kullanmıyorsunuz. Bu nedenle, pasaport türünüz ne olursa olsun, vize almak için gideceğiniz ülkenin konsolosluğuna başvurmalısınız. Toplamanız gereken belgeleri ilgili ülkenin internet sitesinden bulabilirsiniz. Bazı konsoloslukların kapılarında başvuracağınız vize türü için istenilen evrakların listesi asılmış olabilir. Kesinlikle öncelikle internetten araştırmanızı öneririm. Bu adımda okulunuzdan daha önce Erasmus’a katılmış biri varsa, onunla iletişime geçerek bilgi alabilirsiniz. Bilgi aldığınız kişinin sizinle aynı ülkeye gitmiş olması önemlidir çünkü her ülkenin vize başvuru süreci birbirinden farklıdır. Vizeye başvurdunuz ve vizeniz onaylandıysa, Erasmus koordinatörünüze vizenizin onaylandığını bildirmeli ve sizden istediği evrakları kendisine iletmeniz gerekecektir. Eğer hibe alarak Erasmus’a gidecekseniz, sizden anlaşmalı oldukları bir bankadan hesap açmanız istenecektir. Bu bankadan bir Euro hesabı açarak hesap bilgilerinizi danışmanınıza kolayca iletebilirsiniz. Koordinatörünüz hibenizin yatırılması için gerekli işlemleri halledecektir. Hibeniz hemen hesabınıza yatmayabilir, Erasmus ülkenize gittikten sonra hesabınıza yatabilir. Bu nedenle hibenizin yatıp yatmadığını kontrol etmeniz iyi olacaktır. Yola çıkmadan önce yanınızda nakit para bulundurmanız, gittiğiniz ülkede ilk başlarda işlerinizi kolaylaştırabilir.
Erasmus’a hazırlık ayrı bir süreç, Erasmus başka bir süreç ve döndükten sonrası ayrı bir süreçtir, lütfen bunu unutmayın. Bu süreçlerden en zoru kesinlikle Erasmus’a hazırlık sürecidir. Çünkü birçok insan gitmenizi istese bile, sizden ayrı kalmak istemeyecek ve sizin orada başınıza geleceklerden habersiz oldukları için, sizi konfor alanınızda tutmak isteyeceklerdir. Kendiniz de çoğunlukla karşılaştığınız engeller karşısında bunu hissedebilirsiniz ama eğer bu bilinçle hareket ederseniz, karşınıza çıkan engellerde pes etmemek için motivasyonunuzu koruyabilirsiniz. Bulgaristan veya Çek Cumhuriyeti’nde Erasmus yapacaksanız, @ecebasr Instagram adresinden bana ulaşabilirsiniz. Bolca gezip, yıllarca hatırlayacağınız anılar biriktirmeniz dileğiyle!
Erasmua Öğrenim Hareketliliğine Başvurmak
Yazar: Ece Başar
Bizi takip etmeyi unutma!
-Instagram, Facebook, Twitter, Threads, Telegram, Whatsapp Duyuru Kanalı