• awesome images Güncelleniyor...
  • info@eplusturkiye.org
  • Anasayfa
  • Erasmus+ Öğrenim Hareketliliği Nedir? Süreçleri Öğrenelim - E+ Türkiye

Erasmus+ Öğrenim Hareketliliği Nedir? Süreçleri Öğrenelim

metin, ekran görüntüsü, çizgi film, tasarım içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Erasmus+ Öğrenim Hareketliliği, Avrupa Birliği’nin gençleri desteklemek ve Avrupa’daki üniversiteler arası iş birliğini teşvik etmek amacıyla oluşturulmuş bir programdır. Öğrencilerin farklı Avrupa ülkelerindeki üniversitelerde bir dönem veya bir yıl boyunca eğitim almasına olanak tanır.

Kimler Programdan Yararlanabilir?

Bir yükseköğretim kurumunda tam zamanlı olarak eğitim gören ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri Erasmus öğrenim hareketliliğinden yararlanabilir.

– Öğrenciler en az 3 ay en fazla 12 ay süreyle program kapsamında yurtdışında öğrenim görebilirler. Bir öğrenci öğrenim hareketliliğinden her eğitim kademesi (lisans, yüksek lisans, doktora) için birden fazla hibeli veya hibesiz toplam 12 aya kadar yararlanabilir. Faaliyet süresi hibesiz bile olsa 12 ayı geçemez.

– Lisans 1. sınıf öğrencileri değişimden faydalanamaz.

– Hazırlık sınıfındaki öğrenciler başvuru yapamaz.

– Ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri değişimden faydalanabilir.

– Erasmus+’a başvuru aşamasında minimum eğitim sürelerini o akademik yılın sonunda tamamlayacak öğrenciler (ön lisans 2. sınıf, lisans 4 sınıf öğrencileri) programa başvuru yapamazlar.

– Ön lisans / Lisans öğrencileri için akademik başarı ortalaması en az 2.20/ 4.00 veya 58/100 olmalıdır.

– Yüksek Lisans ve doktora öğrencileri için akademik başarı ortalaması en az 2.50/4.00 veya 65/100 olmalıdır.

– Değerlendirmelerde; öğrenim hareketliliği için % 50 Akademik başarı, % 50 Yabancı Dil Bilgisi ortalaması alınarak bölümler bazında sıralama yapılır.

Gelin başvuru sürecini sırasıyla inceleyelim

1. Erasmus Öğrenim Hareketliliği Başvuru Çağrısı:  

Erasmus+ öğrenim hareketliliği başvurularının açık olduğu dönemde kendi üniversitenizin Erasmus ofisiyle ve Erasmus+ koordinatörleriyle iletişime geçebilir ve başvuru süreci hakkında bilgi alabilirsiniz. Genellikle akademik başarı (GNO), dil yeterliliği ve motivasyon gibi kriterler değerlendirilir. Aynı dönemde başvuran öğrenciler dil puanlarına göre hibeli, yedek ve hibesiz olarak tercih ettikleri Erasmus okullarından birine seçilme hakkı kazanırlar.

metin, ekran görüntüsü, yazılım, web sayfası içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Erasmus öğrenim hareketliliğinde ilk başvuru Turna Portal üzerinden yapılır. Turna portala e devlet şifrenizle birlikte giriş yapabilirsiniz. Geçerli dil belgenizi yükledikten sonra gitmek istenilen dönemi güz ya da bahar olarak seçebilir ve geri kalan bilgileri doldurabilirsiniz. Son olarak sistem üzerinden üniversitenizin kendi bölümünüzle yaptığı Erasmus okul anlaşmalarını inceleyip öncelik sıralamanıza göre 5 okul tercihi yapabilirsiniz.

page1image621339424

2. Başvuru Sonuçları: 

Başvuru sonuçları, Turna portalda hibeli, yedek ve hibesiz olmak üzere üç kategoriye ayrılarak açıklanır. Dil puanı ve başarı ortalamasına göre hibeli seçilen öğrencilerin Erasmus masrafları Avrupa Birliği hibesi tarafından karşılanır. Yedek seçilen öğrenciler, hibeli öğrencilerin vazgeçmesi durumunda hibe almaya hak kazanırlar. Hibesiz seçilen öğrenciler ise masraflarını kendileri karşılamayı kabul etmeleri halinde başvurularını tamamlayıp gitme olanağına sahiptirler.

3. Yerleşilen Okula Başvuru Aşamaları: 

Bu adımda karşı okulun Erasmus koordinatörü size yerleştiğiniz okulun başvuru aşamalarını ve istenilen gerekli belgeleri bir bilgilendirme mailiyle gönderir. 

Online olarak başvuru yapmanız gerektiği durumda bilgilendirme mailinde size kendi kullanıcı adı ve şifrenizi belirleyebileceğiniz bir web linki iletilir. Bu linkten belirlediğiniz kullanıcı adı ve şifrenizle okulun başvuru sayfasına giriş yapabilirsiniz. Karşı okul tarafından sizden istenilen gerekli evrakları mailde belirtilen son başvuru tarihine kadar bu sayfaya yüklemeniz gerekir. Son olarak karşı okul başvurunuzu değerlendirir ve kabul mektubunuzu gönderir.

Erasmus+ Öğrenim Hareketliliği Nedir? Süreçleri Öğrenelim

4. Başvuru Aşamasında Gerekli Belgeler:

Karşı okul başvuru için size mail göndererek dil belgesi, ders transkripti, CV ve Online Öğrenim Anlaşması gibi gerekli belgeleri talep edebilir. 

Bölümünüzün ders transkriptini okulunuzun öğrenci işlerinden talep edebilirsiniz.

Dil belgesi için geçerli dil yeterlilik sınavlarına girebilirsiniz. Okuldan okula değişiklik göstermekle birlikte en az B1 ve genellikle B2 seviyesinde İngilizce istenmektedir. Eğer okulunuzun hazırlığını tamamladıysanız ve bölümünüzü İngilizce okuyorsanız okulunuzun Erasmus ofisinden geçerli bir dil belgesi alma durumunuz olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

page1image395574768

5. OLA ve Ders Seçimi :

Online Öğrenim Anlaşmasını Online Learning Agreement ( OLA) sistemi üzerinden yapabilirsiniz.

OLA sisteminize okulunuzun mailiyle giriş yapıp kişisel bilgilerinizi, kendi okulunuzun ve karşı okulun Erasmus koordinatörünün iletişim bilgilerini doldurduktan sonra ders seçiminizi yapabilirsiniz.

Ders seçimi sürecinde Erasmus için başvurduğunuz bölümün kendi okulunuzda açık olan ve karşı okulda açık olan derslerini inceleyip bölüm koordinatörünüzün onayıyla birlikte ders kredilerini eşleştirmeniz gerekir. Böylece Erasmus dönüşünüzde karşı okuldan aldığınız dersleri kendi okulunuzda saydırabilirsiniz. 

OLA sisteminde ders seçimini tamamladıktan sonra öğrenim anlaşmanızı sırayla önce sizin daha sonra kendi okulunuzdaki bölüm koordinatörünüzün ve son olarak başvuru yaptığınız karşı okulun Erasmus koordinatörünün dijital olarak imzalaması gerekir. OLA sisteminde siz imzanızı attıktan sonra belgeniz otomatik olarak mail yoluyla koordinatörünüze iletilecek ve o imzaladıktan sonra karşı okulun koordinatörüne gönderilecektir. Son olarak kabul mektubunuzun gelmesini beklemek kalıyor.

6. Konaklama Seçenekleri:

Karşı okul size mail yoluyla konaklama seçeneklerini iletecektir. Genellikle okulun yurtları ve paylaşımlı evler seçeneklerden biri olabilir ve aylık ücretleri sizinle paylaşılır. Eğer okulun konaklama seçeneklerinden birini tercih ediyorsanız bunu başvuru sürecinde belirtmeniz gerekir. İsterseniz konaklamanızı kendinizin de ayarlama şansı bulunmaktadır.

7. Kabul mektubu ve Vize Süreci :

Karşı okuldan kabul mektubunuz gelir gelmez gideceğiniz ülkenin vize başvuru sisteminden randevunuzu alabilir ve vize süreçlerini başlatabilirsiniz. Schengen vizesi için her ülkenin başvuru randevu sistemi ve istenilen evraklar farklılık gösterdiğinden bunu vize başvuru tarihinizden önce araştırıp evrakları tamamlamanız daha uygun olacaktır.

metin, işaret, gökyüzü, dış mekan içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

8. Karşı Okula Hareketlilik Dönemi :

Karşı okuldan size iletilen program takvimine ve gitmek istediğiniz sömestra göre ülkeye giriş yapmanız gereken tarih, oryantasyon tarihi ve dersleriniz başlama tarihini inceleyebilirsiniz. Bu durumda vizenizin başlama tarihine göre biletinizi alıp karşı okula gitmek üzere yolculuğunuzu planlayabilirsiniz.

9. Dönem Uzatma :

Karşı okulda bir dönem hareketliliğinizi tamamladıktan sonra isterseniz koordinatörlerinizin onayıyla birlikte bir dönem daha kalma hakkınızı kullanarak toplamda iki döneminizi Erasmus okulunuzda tamamlayabilirsiniz. Bu durumda kalmak istediğiniz dönem için yeniden ders seçimi yapıp koordinatörlerinize onaylatmanız gerekmektedir.

10. Erasmus Dönüşü ve Ders Saydırma: 

Karşı okuldan seçtiğiniz dersleri olası bir durumda dönem içerisinde değiştirme şansınız bulunmaktadır. Aynı şekilde döndüğünüzde orada seçtiğiniz dersi kendi okulunuzdaki eş kredili bir dersin yerine saydırabilirsiniz. Bunun detaylarını hareketlilik dönüşünüzde bölüm koordinatörünüzle konuşabilirsiniz.

giyim, dış mekan, gökyüzü, ayakkabı içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Erasmus+ Öğrenim Hareketliliği, öğrencilere akademik ve kişisel gelişim fırsatları sunmanın yanı sıra, farklı kültürleri deneyimleme ve yeni insanlarla tanışma şansı da verir. Bu program, Avrupa’daki üniversiteler arası iş birliğini artırarak Avrupa gençliği arasında entegrasyonu ve anlayışı teşvik eder. 

Erasmus+ Öğrenim Hareketliliği Nedir? Süreçleri Öğrenelim

Bu blog yazımızda sizlere Erasmus+ Öğrenim Hareketliliği sürecini kısaca aktarmaya çalıştım. Eğer kendinizin yeni bir versiyonuyla tanışmak, özgüven kazanmak, dilinizi geliştirmek, yeni kültürler keşfetmek, unutulmaz arkadaşlıklar ve network ağı kazanmak istiyorsanız mutlaka en az bir dönem de olsa Erasmus Öğrenim Hareketliliğine katılmanızı tavsiye ederim. Erasmus+ Öğrenim Hareketliliği ile ilgili aklınıza takılan herhangi bir soru olursa dilaranugay0@gmail.com mail adresinden bana ulaşabilirsiniz.

Umarım keyifli ve verimli bir Erasmus macerası geçirirsiniz. Dünyanın herhangi bir yerinde görüşmek dileğiyle..

Yazar: Dilara Nugay 

Daha fazla blog yazısı okumak için buraya tıklayın.
Merak ettiklerinizi ve sormak istediklerinizi yorum kısmına bırakabilirsiniz.

Bizi takip etmeyi unutma! 
-InstagramFacebookTwitterThreadsTelegramWhatsapp Duyuru Kanalı

Erasmus+ ve ESC projeleri için BURAYA tıkla!

Yorum Yap