En Kolay Çalışma İzni Veren Ülkeler
Merhaba Erasmus Plus Türkiye ailesi. Bu yazımızda en kolay çalışma izni veren ülkelere göz atacağız.
Başka bir ülkede çalışmak ve yaşamak, yeni kültürler keşfetmek, dil becerilerini geliştirmek ve uluslararası deneyim kazanmak isteyen birçok kişi için çekici bir seçenektir. Ancak, yabancı bir ülkede çalışmak için gerekli izinleri almak bazen karmaşık bir süreç olabilir. Bu sebeple sürecinize destek olmak için biraz da bu konulara değinelim dedik. İşte en kolay çalışma izni veren ülkeler:
ALMANYA
Almanya, Avrupa’nın ekonomik güçlerinden biridir ve yabancı işçilere ihtiyaç duyar. Almanya, Blue Card programı ve son zamanlarda başlattığı ‘’Chancenkarte’’ yani ‘’fırsat kartı’’ uygulamasıyla yüksek nitelikli işçilere kolayca çalışma izni alma imkanı sunar. Bu uygulamada gerekli becerilere sahip işçilerin Almanya’ya daha kolay gelmesini sağlamak adına bir puanlama sistemi kullanılıyor. Programa başvurmak için belirlenen 4 kriterden 3’ünü karşılamak ve her yıl işçi ihtiyacına göre kotası belirlenen sektörlerden birinde olmak yeterli. Bu kriterler ise,
- Almanya tarafından tanınan bir derece veya mesleki eğitim
- 3 yıllık mesleki deneyim
- Dil becerileri veya daha önce Almanya’da kalmış olmak
- 35 yaş altı olmak
- Hangi sektörlerde açık olduğunu öğrenmek ve daha fazla bilgi edinmek için ‘’Make It In Germany’’ sayfasına göz atabilirsiniz.
İRLANDA
İrlanda, son yıllarda göçmenlere ve işçilere oldukça açık bir ülke haline geldi. Özellikle teknoloji, bilişim ve sağlık sektörlerinde nitelikli iş gücü arayışı var. İrlanda çalışma izni için İngilizce dil bilgisine sahip olmak ve uygun bir iş teklifi almak gerekiyor. Ayrıca İrlanda’da farklı türde çalışma izinleri mevcut:
- Kritik Yetenek Çalışma İzni
- Bağlı Kişi/Partner/Eş Çalışma İzni
- Şirket İçi Transfer Çalışma İzni
- Genel Çalışma İzni
- Hizmet Kontratı Çalışma İzni
- Reaktivasyon Çalışma İzni
- Stajyer Çalışma İzni
- Spor ve Kültür Çalışma İzni
- Değişim Anlaşması Çalışma İzni
Bu izinler hakkında detaylı bilgi edinmek için ise İrlanda’da Girişim, Ticaret ve İstihdam Bakanlığı (DETE)’nin sayfasına göz atabilirsiniz.
PORTEKİZ
Portekiz, ‘’D7 Vizesi’’ olarak da bilinen “Pasif Gelir Vizesi” ile dikkat çekiyor. Bu vize, emekliler, yatırımcılar ve uzaktan çalışanlar için ideal. Portekiz’de çalışma izni almak için aylık kira geliri, yatırım veya emeklilik gibi belirli bir pasif gelire sahip olmak ve Portekiz’de konaklama tutmak gerekiyor. Ayrıca ‘’Yeni Göçmenlik Yasası’’ ile iş arama maksadıyla gelenlere 9 aya kadar geçici vize alma imkanı sağlanıyor.
Uzun süreli çalışma izni için ise belirli meslek gruplarından birinde olmak gerekiyor. Ancak çalışma izni bir kere alındığında 1-2 yıl ülkede kalmasına izin veriliyor. Ve 5 yıl sonunda sürekli oturum izni için başvuru yapılabiliyor.
En Kolay Çalışma İzni Veren Ülkeler
DANİMARKA
Danimarka, yüksek yaşam standartları ve gelişmiş sosyal refah sistemi ile öne çıkan bir ülke. Eğitim, sağlık ve teknoloji gibi alanlarda İngilizce dil bilgisine sahip olanlar için iş imkanları mevcut. Danimarka çalışma izni için uygun bir iş teklifi ve İngilizce dil yeterlilik belgesi gerekiyor. Danimarka hem yüksek eğitimli hem de vasıflı işçiler için iki pozitif liste hazırladı. Bu listeye göre başvurunuzu yapabilirsiniz. Ve listeye de Danimarka Uluslararası Uyum ve İşçi Bulma Ajansı (SIRI) web sitesinden ulaşabilirsiniz.
FİNLANDİYA
Finlandiya, eğitim ve inovasyon alanlarında öncü bir ülke. Bilişim, telekomünikasyon ve ar-ge gibi sektörlerde İngilizce dil bilgisine sahip olanlar için iş imkanları mevcut. Finlandiya’da çalışma iznine başvurmak için öncelikle oturma iznine başvurmanız gerekiyor. Ülkede 90 günden fazla kalmayı planlıyorsanız, bu izne mutlaka sahip olmalısınız. Ülkenin resmi web sitesi olan ‘’Enter Finland’’a girerek size uygun çalışma iznini belirleyip takip etmeniz gereken adımları öğrenebilirsiniz. Yine ülkenin ulusal iş bulma hizmeti için hazırlamış olduğu ‘’TE-services’’den yararlanarak da çalışabileceğiniz sektörlere göz atabilirsiniz.
Yazar: Sedef AYYILDIZ
Daha fazla blog yazısı okumak için buraya tıklayın.
Merak ettiklerinizi ve sormak istediklerinizi yorum kısmına bırakabilirsiniz.
Bizi takip etmeyi unutma!
-Instagram, Facebook, Twitter, Threads, Telegram, Whatsapp Duyuru Kanalı