• awesome images Güncelleniyor...
  • info@eplusturkiye.org
  • Anasayfa
  • Yurt Dışında Master ve Doktora Yapmak - E+ Türkiye

Yurt Dışında Master ve Doktora Yapmak

Yurt dışında master veya doktora yapmak kulağa şahane geliyor. Gerçekten de kariyeriniz için harika bir karar olabilir. Alanınızın en iyileriyle çalışabilir, akademik kariyerinizde yükselebilir, işverenler için harika bir adaya dönüşebilirsiniz. Belki de gittiğiniz yeni ülkede hayatınıza bambaşka bir hikayeyle devam edebilirsiniz. Eğer böyle bir niyetiniz varsa doğru yerdesiniz.

Bu yazımızda yurt dışında Master ve Doktora yapmak için nereden başlamamız gerektiğini konuşacağız ancak esas konumuza geçmeden önce gelin master ve doktoranın ne olduğunu iyice anlayalım.

Master spesifik bir alanda daha fazla uzmanlaşma ve biraz daha özelleşmek istiyorsanız, genellikle 2 sene kadar süren bir eğitime denk geliyor. Mezun olduğunuzda yüksek lisans yapmış oluyorsunuz. Tezli veya tezsiz yapılabiliyor. Tabi bu gibi ayrıntılar okuldan okula değiştiği için üniversitenin kendi sitesinden detayları araştırmanız gerekiyor.  İş hayatına atılmadan önce kişilere alanlarında ek yetenek ve uzmanlık kazandırmanın yanı sıra çalışmak istediğiniz alanı değiştirmek için de master (yüksek lisans) yapabilirsiniz. Örneğin mühendisler işletme yüksek lisansı alarak yönetici olarak çalışabiliyorlar.

Doktora ise işin felsefesini öğrenmek için yapılıyor. Akademik kariyer amacı güdüyorsanız doktorayı tercih edebilirsiniz. 4-8 yıl sürüyor ve bitirdiğinde adınızın yanına PhD unvanı ekleniyor.

Kavramlar az çok kafanızda oturduysa nasıl yapabileceğimiz konusuna geçebiliriz.

Gitmek istediğiniz spesifik ülkeyi belirleyip oraya giden insanlarla birebir iletişimde geçmek çok faydalı olacaktır. 

Örneğin Amerika’da master öğrencilerine burs vermeyi tercih etmiyorlar, üstelik master öğrencilerinden sağladıkları parayı doktora öğrencilerine yönlendiriyorlar. Bu sebeple eğer yüksek lisans yapacaksanız burs bulmanız şart. Bu gibi detaylı bilgileri o bölgede eğitim almış insanlardan öğrenmek oldukça işinize yarayacaktır. 

Yurt Dışında Master ve Doktora Yapmak

Maddi Destek

Bursları incelemeye ne kadar erken başlarsanız da o kadar iyi. Araştırdıkça birbirinden farklı burs seçenekleri olduğunu göreceksiniz. Örneğin Türkiye ABD ortaklığıyla verilen Fullbright. Ancak, önden belirtelim: özel burslarda bakılan katı ve zorlu bir kriter var. Lisans mezuniyet ortalaması. 

Fullbright gibi üst düzey burslar 3 ortalama istiyor ve lisans mezuniyetinden 1 sene önce başvurmak gerekiyor. Tabii ortalamanız veya İngilizce seviyeniz yeterli değilse başvurmaya 2-3 sene öncesinden başlamanız gerekiyor.

İnternette gitmek istediğiniz ülkenin adıyla bursları aratarak size uygun seçenekleri incelemeye erkenden başlamalısınız. Burs alamıyorsanız harç feragati talebinde bulunabilirsiniz. Eğer doktora öğrencisiyseniz, akademik hayata giriş yapmış olduğunuz için bir yandan maaş da alabilirsiniz. Detaylı araştırma yapmanızı öneririm.

Bunlarla birlikte başvuru süreci de oldukça masraflı. TOEFL/IELTS, GRE sınav ücretleri, evrakları göndermek için kargo ücreti vb. ödemeler için de hazırlıklı olmalısınız. 

Üniversite seçiminizi yaparken US News isimli internet sitesinden ücret karşılığında branşınızdaki en başarılı üniversitelere bakabilirsiniz. Başvurmak için 5-10 üniversite ideal.

Her şeyi not alarak planlı ilerlemelisiniz.

Örneğin 2025 yılının haziran ayında lisans eğitimini bitirecekseniz 2024 ağustos ayında araştırmalara başlamanız gerekiyor. 2024 Eylül ayında son sınıfın başlamasıyla beraber hocalarla konuşup referans mektupları talep etmeli, başvuracağınız üniversitelerin listesini kesinleştirmeli ve gerekli evrakları toplamaya başlamalısınız. Kasım ayında TOEFL/GRE sınavlarına girip şubat mart nisanda başvuruları tamamlamak gerekiyor. haziranda mezun olduktan sonra vize, uçak bileti, kalacak yer hazırlıklarını tamamladıktan sonra 2025’te eğitim hayatına başlayabilirsiniz. 

Peki, nedir bu gerekli evraklar?

Neden bu programa ilgi duyduğunuzu, eğitim sürecinde ve mezun olduktan sonra neler yapacağınızı vs. anlattığınız bir niyet mektubu, CV’niz, okulunuzun verdiği güncel İngilizce transkripti, referans mektuplarınız ve İngilizce sınav sonuçlarınız. 

Sonuç olarak bu süreç oldukça zor ve sistemli yürütülmesi gereken bir süreç. Ancak ne istediğinizi iyi bildiğiniz ve planlı hareket ettiğiniz takdirde hedefinize ulaşacağınıza eminim. Kendinize güvenin ve sağlıcakla kalın!

Yazar: Ceren Sığındı

Daha fazla blog yazısı okumak için buraya tıklayın.
Merak ettiklerinizi ve sormak istediklerinizi yorum kısmına bırakabilirsiniz.

Bizi takip etmeyi unutma! 
-InstagramFacebookTwitterThreadsTelegramWhatsapp Duyuru Kanalı

Erasmus+ ve ESC projeleri için BURAYA tıkla!

Yorum Yap