Yurt Dışında Çifte Vatandaşlık Alma Süreçleri
Çifte Vatandaşlık Nedir?
Yurt Dışında Çifte Vatandaşlık Alma Süreçleri | Çifte vatandaşlık, bir kişinin aynı anda iki farklı ülkenin vatandaşlığına sahip olma durumudur. En basit tabiriyle böyle tanımlayabiliriz. Çifte vatandaşlık statüsünü her ülkenin kabul ettiğini söyleyemeyiz, bazı ülkeler sadece tek vatandaşlığa izin verir.
Çift vatandaşlık kurumu her ne kadar parlayan bir yıldız gibi, ışık saçan bir hayal gibi görünse de bazı dezavantajları olabilir. Misal kişi vatandaşlığını aldığı ülkede askerlik görevine tabi tutulabilir veya vergi ödemekle yükümlü kılınabilir. Türkiye de halihazırda çift vatandaşlık kurumunu uygulayan ülkelerden biridir. Vatandaşlık Yasası ile beraber 1 ocak 1990 tarihinden önce ve sonra Almanya’da doğan Türklere çift vatandaş olma hakkı verildi. Günümüzde Türkiye’nin arasında çift vatandaşlık uygulaması konusunda anlaşması olduğu ülkeler: Almanya, Bulgaristan, İngiltere ve Arnavutluk’ tur.
Türkiye için birden fazla yolla çift vatandaşlık kazanılabilir. Şöyle ki bunlardan en basiti ebeveynlerinden biri Türk olan çocuğun anne veya babası sayesinde Türk vatandaşlığını alabilmesidir. Bunun dışında Cumhurbaşkanı tarafından sanat,spor dallarında başarılı olanlara tanınmış özel bir vatandaşlık kazandırma yöntemi vardır. Örneğin Melissa Vargas! Vargas Airlines! Gelmiş geçmiş en iyi smaçörümüz :). Melissa’nın Küba vatandaşlığı varken Cumhurbaşkanı tarafından Türkiye vatandaşlığı da verilerek çifte vatandaş oldu kendileri, iyi ki de oldu! Birçok ülke çift vatandaşlık statüsünü kabul eder ve çeşitli yollarla vatandaş olabilmeyi sağlar.
Yurt Dışında Çifte Vatandaşlık Alma Süreçleri
Vatandaşlık Alma Süreçleri
- Bunlardan en yaygın olanı evlenme yolu ile vatandaşlığın kazanımıdır. Eşler iki farklı ülkenin vatandaşları ise ve evlenmeye karar vermiş iseler eşlerden biri diğer eşin ülkesinin vatandaşı olmayı talep edebilir. İspanya gibi bazı ülkeler ise evliliğe gerek görmeksizin yasalarında belirtilen 1 yıl gibi bir süre boyunca beraber yaşayan çiftlerden vatandaş olmayana oturum verebilmektedir.
- Ayrıca evlat edinme yoluyla da vatandaşlığın kazanımı sağlanabilir. Bu statüyü de hemen hemen her Avrupa ülkesi kabul eder.
- Spor, sanat dallarında başarılı olanlara bizzat ülke başkanı tarafından vatandaşlık verilebilmektedir.
SONUÇ
Kıssadan hisse her ülkenin vatandaşlık alabilme süreçleri farklılık gösterse de bazı
kazanım yolları çoğu ülkede ortaktır.
Çift vatandaşlığı olan kişiler iki ülkenin de vatandaşı olurlar ve çoğunlukla doğumla
vatandaşlık kazananlar gibi aynı haklara sahip olurlar. Bunun yanında doğumla
vatandaşlık kazananlar gibi vergi, askerlik görevi gibi yükümlülüklere tabi
tutulmayabilirler. Ayrıca çoğu ülke vatandaşlık hakkını kişinin o ülke dilini yeteri kadar
bilmesi, ülkenin kültürünü ve etnik yapısını benimsemesi, o ülke vatandaşı olmak
istediğini davranışlarıyla ve yaşayış şekliyle kanıtlaması durumlarında vermektedir.
Yazar: Ayşe Kara
Daha fazla blog yazısı okumak için buraya tıklayın.
Merak ettiklerinizi ve sormak istediklerinizi yorum kısmına bırakabilirsiniz.
Bizi takip etmeyi unutma!
-Instagram, Facebook, Twitter, Threads, Telegram, Whatsapp Duyuru Kanalı