• awesome images Güncelleniyor...
  • info@eplusturkiye.org

Türkiye’nin Tarihi ve Kültürel Zenginlikleri

Üç tarafı denizlerle çevrili, Asya ve Avrupa arasında köprü, Karadeniz’i ve Akdeniz’i birbirine bağlayan İstanbul ve Çanakkale Boğazlarıyla dünyayı daha da güzelleştiren, büyüleyen ve renklendiren güzel ülke… 

Doğusu, batısı, güneyi, kuzeyiyle her noktası eşsiz, hangi köşeye gitseniz gezilecek alanlar ve eşsiz lezzetler yaratan Türkiye’nin tarihi ve kültürel zenginliklerini keşfetmek ister misiniz?

Keşif rotamıza İstanbul’la başlayalım.

1. İstanbul

Bizans ve Osmanlı İmparatorluklarının başkenti, tarihi yarımadada yer alan İstanbul; surlar, Haliç, Galata Kulesi, Taksim Meydanı, Selimiye Cami, Süleymaniye Cami, Dolmabahçe Sarayı, Kız Kulesi, Ayasofya, Topkapı Sarayı, Sultanahmet Cami gibi önemli yapıları barındıran; Kapalıçarşı, Mısır Çarşısı gibi geleneksel pazarlarıyla dikkat çeken; Ortaköy’ün kumpiri, Eminönü’nün balık ekmeği, Beyoğlu’nun ıslak hamburgeri, Sarıyer’in böreği, Vefa’nın bozası, Eyüp’ün kebabı ve kaymağı, Beykoz’un paçası, Karaköy fırınlarının kuru poğaçası, Üsküdar Şemsipaşa’nın turşusu, Hacıbekir’in akide şekerleri;  hatı, tezhibi, ebrusu, çinisi, kumaş boyaması, kitre bebeği, porselen boyaması ve el işlemeleriyle büyüleyici olan şehir.

2. Denizli

Sıcak mineralli su kaynaklarının oluşturduğu beyaz traverten teraslarıyla doğal harika olan Pamukkale; Pamukkale Travertenleri’nin hemen yanında tüm görkemiyle ayakta duran Pamukkale Hierapolis Antik Kenti; eşsiz lezzetlerinden yen böreği, kuyu kebabı, yaprak sarması, arabaşı, zeytinyağlı patlıcan gömme, çiğ dolma, çaput aşı, biber tatari, börülce böreği, cızlama, sucuklu un karıştırma, cerpleme, pekmezle kabak aşı, hamur dolması ve yoğurtlu köfte; önemli zanaatlarından dokumacılık, hasırcılık, dericilik, testi ve bardak yapımcılığı, urgancılık, bakırcılık, demircilik, tarakçılık, semercilik – saraçlık, tel kırma gümüş işleri, iğne işleri, ağaç işleri; halk danslarından Tavas zeybeği, Çal feraisi, Acıpayam zeybeği, harmandalı, Çivril zeybeği, Kerimoğlu zeybeğiyle anlamlı şehir.

3. Nevşehir

Doğal ve tarihi güzelliklerin birleştiği Kapadokya. Benzersiz peri bacaları, yer altı şehirleri ve mağara yerleşimleri olan; Göreme Açık Hava Müzesi. Testi kebabı, çömlek fasulyesi, düğün çorbası, kayısı çorbası, nohutlu yahni ,sütlü çorba, dolaz, ayva dolması gibi yemekleriyle bilinen; çömlekçilik, halı-kilim dokumacılığı, el yapımı bebek üretimi ve oniks taş işlemeciliği gibi zanaatların önemli merkezi. Bağlaması, zilli maşası, tefi, klarneti, davulu, zurnası, kavalı ve cümbüşüyle renkli şehir.

4. Gaziantep

Dünyanın en büyük mozaik müzesi olan Zeugma Mozaik Müzesiyle, Anadolu’nun Mona Lisası olarak anılan Çingene Kızı Mozaiğiyle sanatsal; beyran, yuvalama, alinazik kebabı, şiveydiz, nohut dürüm, simit kebabı, içli köfte, Antep lahmacunu, Firik pilavı, kahveleri, baklava ve tatlı çeşitleriyle iştah açıcı yemekleri; sedefçilik, bakırcılık, aba dokumacılığı, yemenicilik, Antep işi el işlemecilik, gümüş işlemecilik, Antep kilim ve halı dokumacılığı, küpçülük, kuyumculuk, semercilik, müzik aletleri yapımcılığı; halaylarıyla, Antep havalarıyla, çifte tellileriyle, çepikli ve mendil oyunlarıyla, davuluyla zurnasıyla hareketli, tarihi ve güzel lezzetleri de barındıran şehir.

5. Ankara

Türkiye’nin başkenti; Anıtkabir, Kuğulu Park, Ankara Kalesi, Eymir Gölü, Tuz Gölü, çarşı, Kızılcahamam kaplıcalarıyla ünlü; Ankara tavası, Beypazarı güveci, Ankara simidi, bazlama kebabı, İnceğiz çorbası, efelek sarması, Beypazarı kurusu, Aspava’nın merkezi; halıcılık, kilimcilik zanaatlarında başarılı; Ankara zeybeğiyle eşsiz olan şehir.

Türkiye’nin Tarihi ve Kültürel Zenginlikleri

6. Trabzon

Uzungöl, Sümela Manastırı, Mavura Yaylası, Haldizen Yaylası, Lapazan Yaylası, Trabzon Kalesi, Trabzon Ayasofya Müzesi, Altındere Vadisi Milli Parkı, Çal Mağarası, Zağnos Vadisi Parkı ile önemli turistik yerleri olan; lahana çorbası, hamsili pilavı, muhlamasa, mısır çorbası, Hamsiköy sütlacı,balkabağı tavası, sütlü mısır ekmeği, fasulye turşusu, kuymak, Laz Böreği gibi lezzetlerin merkezi; hasır bilezik yapımı, telkari, taş ve ahşap işçiliği, dokumacılık, bakırcılık, bıçakçılık, yorgancılık zanaatlerinin ustalarının yaşadığı; horonu, serası, sera atlamasıyla, sallamasıyla, titreme horon havasıyla (Maçka), Haçka havasıyla hareketli, bol oksijenli, bol yeşil alanlı canlı şehir.

7. Erzurum

Çifte Minareli Medrese, Palandöken Kayak Merkezi, Tortum Şelalesi, Üç Kümbetleri, Narman Peri Bacaları, İspir Yedigöller, Yakutiye Medresesi, Çoruh Nehri, Çoruh Vadisi, Ata Park Botanik Bahçesi, Oltu Kalesi doğal ve beşeri güzelliklerin merkezi; cağ kebabı, soğuk ayran aşı çorbası, Tatar Böreği, kelecoş yemekleri ve kıtlama şekerli çayın merkezi; halıcılık, kilimcilik, çinicilik, seramik – çömlek yapımcılığı, deri işçiliği, taş işçiliği, bakırcılık, ebru sanatı, maden işçiliği, ahşap ve ağaç işçiliği ve  Erzurum barıyla güzel şehir.

8. İzmir

Ege Denizi’ne kıyısı olan şehirler arasında Atina’dan sonra en büyük ikinci şehir olan Ege’nin incisi.  Kordon, Kemeraltı Çarşısı, Tarihi Agora Açıkhava Müzesi, Kadifekale, saat kulesi, Efes Antik Kenti, Hisar Cami, Havra Sokağı, İnciraltı Kent Ormanı gibi gezilecek yerleri olan; boyoz, kumru, İzmir bombası, şambali tatlısı, İzmir köftesi, kokoreç, damla sakızlı kurabiyesi, İzmir lokması, tulum peyniri, enginar dolması lezzetlerinin durağı; alevde cam işleme, sıcak cam sanatı, bakır tel işlemeciliği, çalgı yapımcılığı, çömlekçilik, ahşap oymacılık ve ebru sanatı zanaatlerinin merkezi; iki parmak (Cumaovası,Ödemiş), sürmenesi, ötme bülbülü (Seferihisar,Cumaovası), sebayesi, Gökçen efesi, Sinan ağası, Zahide mollası, Karyolamın Demiri, Gündoğdusu, Baylan cemilesi, Bergama zeybeğiyle hareketli, canlı, tarihi büyüleyici şehir.

9. Van

Van Gölü, Muradiye Şelalesi, Hoşap Kalesi, Edremit Kız Kalesi, Seyir Terası, Van Kalesi, Akdamar Adası ve Kilisesi, St. Bartholomeus Kilisesi, Toprakkale,Van Müzesi, Yedi Kilisesi, Şemsiye Sokağı gibi ziyaret noktaları olan; keledoş, tandır balığı, sengeser, tuzlu balık, bulgur aşı, pestil, lahana dolması, etli köfte, erişte pilavı, Van otlu peyniri, ayran aşı çorbası gibi lezzetlerin durağı; oya, çorap, dantel, halı, kilim, dokumaları ve gümüş işlemesinin merkezi; Bablekanı, Bassosu, Dıngosu, Hır-Hırı, Havesor, Havcanı, Hey-peydası, Gaz-Gaz, Kelekvanı, Lorkesi, Meyrokısı, Mendosu, Meşi, Nuresi, Şevkosu, Şerranisi, Şakirağası, Tekayakıyla hareketli bir şehir.

Sonuç

Müzikleri, dansları, festivalleri, kutlamaları (Ramazan Bayramı, Şeker Bayramı, Kurban Bayramı), Nevruzu, mimari eserleri, yemekleriyle, tatlılarıyla bazı şehirlerin kültürel mirasın önemli  parçalarını keşfettik. Bu keşif yolculuğunda eksik bıraktığımız noktalar muhakkak olmuştur. Bu eksikleri de okurken tamamladığınız için teşekkür ederim.

Türkiye’nin tarihi ve kültürel zenginlikleri hem geçmişin derin izlerini hem de bugünün canlı kültürünü yansıtır. Ülkemizi geliştirmek için kültürümüzü öğrenmeye, paylaşmaya, öğretmeye ve yaşatmaya devam edelim!

Yazar: Merve Nur Sezer

Daha fazla blog yazısı okumak için buraya tıklayın.
Merak ettiklerinizi ve sormak istediklerinizi yorum kısmına bırakabilirsiniz.

Bizi takip etmeyi unutma! 
-InstagramFacebookTwitterThreadsTelegramWhatsapp Duyuru Kanalı

Erasmus+ ve ESC projeleri için BURAYA tıkla!

Yorum Yap