• awesome images Güncelleniyor...
  • info@eplusturkiye.org

İnsanlara hayaliniz ne? Bir hayal kurar mısın? Diye sorduğumda çoğunlukla ne hayali, hiç düşünmedim, hayal kurmaya zamanım bile yok gibi cümleler duyuyorum. Acaba neden? Hayal kurmayı mı bilmiyoruz, buna cesaretimiz mi yok? yoksa beynimizi sağ lobu mu çalışmıyor? Gelin bu yazımda sizlerle neden hayal kuramadığımızı irdeleyelim.

Hayalden başarıya giden yol

İnsanlar hayal kavramını uzun zamandır unutmuş durumda.  Burada tabii ki gerçek hayallerden bahsediyorum. Eğer geçmişe ışınlanmak gibi bir hayaliniz varsa üzgünüm ama bu ancak bilim kurgu filminin konusu olabilir. Herkes elbet küçük ya da büyük bir hayal kurmuştur. Geçmiş kuşaklara baktığımızda insanların kurduğu hayaller onların gözlerinde imkansız değildi. Ama sonra bir şey oldu ve hayallere inanmamaya başladılar. Halbuki şu an hayatımızı kolaylaştıran çoğu şey önce bir hayaldi. Birçok şey önce onun hayalini kuran insan tarafında icat edildi. En güzel mimari yapılar önce hayal edildi sonra insanlığa mal oldu. Başarılarıyla insanlık tarihine geçmiş birçok sporcu, bilim adamı zaten hayallerinde ve zihinlerinde bu başarıya çoktan ulaşmışlardı. Jeff Bezos çok iyi bir işe ve maddi imkanlara sahipti. Ancak hayal kurmaktan çekinmeyerek bir adım attı ve bugün dünya üzerindeki en değerli şirketlerden olan Amazonu kurdu.  Thomas Edison tarihin en hayalperest insanlarında biri olarak anılıyor. Başarısının arkasında hayali vardı. O hayali tüm insanlığı aydınlattı.

Herkes bir zamanlar hayal kurdu

Bir iş önce kendi hayal dünyamızda sonra gerçek dünyada başarıya ulaşır. Her insana doğuştan gelen hayal kurma yetkisi olumsuz beslendiğinde körelir günümüzde çoğu insanda olduğu gibi. Birçok insan hayallere inanmadığı gibi diğer insanların hayallerini de karalamaya başlar. “imkansız” “bu çok saçma” gibi cümlelerle kendi mutsuzlukları ile başkalarını sabote ederler. Fakat Hayalleri çalınmayan bir çocuğun gelecekte insanlığa ne kadar büyük faydalar sağlayabileceğini hayal dahi edemiyorlar. Çünkü onlar için dünyada sadece tek bir yol vardır. O yüzden hayal dahi kurmaya cesaret edemezler. Hayallerinin sınırsızlığının farkında bile değiller. Onlar farkında olmadan kendi özgürlüklerini hayallerini ve mutluluklarını başkalarına teslim etmişlerdir.

Hayal kurmak öğrenilen bir şey mi?

Hayal kurma dürtüsü herkeste eşit miktarda vardır. Sonuç olarak birçok hayalperest ile eşitiz. Ancak yaşadığımız ortam, çevre koşulları, yetiştiğimiz düşünce yapısı, aslında doğuştan edindiğimiz hayal kurma yeteneğini olumsuz etkiliyor ve körelmesine sebep oluyor. Fakat tam tersi olacak şekilde uygun çevre koşulları sonucunda olumlu yönde etkilenip gelişmesi de mümkün. İnsan hayal edemediği şeyi uygulayamaz. Hedeflerimizde zaman zaman sapmalar olsa da hayaller onu bırakmaz. Her zaman orada olduğunu biliriz. Hayal kurmak, hayal gücü ,felsefede ve bilimde önemli bir yere sahip. Bunun yanında tarihin seyrini değiştiren olayla baktığımızda hayal gücünün önemini anlamamak imkansız.

Hayal kurmak cesaret ister

Hayal kurmak kimilerine göre gerçeklikten uzaklaşmak, kimilerine göre ise kendini bulmaktır. Dünya değiştikçe biz insanlar yeni alışkanlıklara sahip olduk. Her geçen zaman yeni çağa ayak uydurabilmek için kendimizi güncelliyoruz. Fakat konu hayallerimizi güncellemeye geldiği zaman bu noktada hala gerideyiz. Küresel köyde yaşamamıza rağmen hayal denildiğinde halen meslek ya da para algılıyoruz. İnsanların çoğu çocukken hayal bile kurmamış. Öyle ki yaş ilerledikçe hayal kurma oranı ters orantılı olarak düşüyor. Bununla birlikte kendi hayalini kuramamış yetişkinler, kendi çocuklarının hayallerine sahip çıkıp yönlendirme konusunda ne kadar başarılı olabilir? Kişide var olan girişimcilik ruhunun yok olma sebebi bu olabilir mi? Çocukken hayatımızı hayal kurarak zenginleştirildik büyüdükçe gelen farkındalık ile birlikte içimizdeki cesareti de törpüledik. Bu sebeple hayalleri zengin bireyler yetiştirip onları beslemeyi toplumun görevi haline getirmeliyiz.  Hayal gücünün kapılarını asla kapatmadan geleceğe doğru yürümelerinde onları cesaretlendirmeliyiz. Richard Branson’ın dediği gibi “hayal kurmak insanoğluna verilen en büyük hediyelerden biridir” Sizin hayal kurmaya cesaretin var mı?

Hayal kurmanın girişimcilikteki yeri

Bir girişimciliğin ilk adımı hayal etmektir. Gerçekleştirmek istediği düşüncesini hayal edebildiği takdirde o artık gerçek olmuş demektir. Çoğu girişimcilik hikayelerine baktığımızda bir çok girişimcinin arkasında oldukça fazla başarısızlık örneği bıraktığı görüyoruz. Fakat onlar bu başarısızlıklara takılı kalmadan hayal güçlerini kullanarak günün sonunda başarıya ulaşıyorlar. Ancak uçsuz bucaksız hayal gücüne sahip olsanız da tüm çabayı sarf etseniz de bazen işler beklemediğiniz gibi gidecektir. Günün sonunda bazıları gerçekleşirken bazıları hayal olarak kalır. Sonuç olarak sınırsız hayal kurma yetkisine sahipsiniz dilediğiniz kadar hayal kurun gerçekleşmese bile onları çöpe atmamak için ne gerekiyorsa yapın. Günün sonunda kazanan siz olacaksınız.

Daha fazla blog yazısı okumak için buraya tıklayın.
Merak ettiklerinizi ve sormak istediklerinizi yorum kısmına bırakabilirsiniz.

Bizi takip etmeyi unutma! 
-InstagramFacebookTwitterThreadsTelegramWhatsapp Duyuru Kanalı

Erasmus+ ve ESC projeleri için BURAYA tıkla!

Yorum Yap