ESC Projelerinden Kabul Almak İçin Farklı Bir Bakış Açısı
ESC (Avrupa Gönüllü Hizmeti) projelerine başvuru süreci her ne kadar form doldurmakla sınırlı görünse de aslında oldukça detaylı ve bir o kadar da basittir.
Proje yürütücü kuruluşlar, sadece bilgilerinizi değil aynı zamanda motivasyonunuzu ve projeye uygunluğunuzu da değerlendirmektedir. Peki başvuru sırasında nelere dikkat etmeliyiz?
1. Projenin konusu ne, projenin bilgi kitapçığını okudunuz mu?
2. Projenin konusu sana uygun mu?
3. Sen projeye uygun musun? (en önemli nokta)
Bu hususlar önemlidir, bunlardan birisi eksikse sadece projeden kabul almak için başvurup, ne kendi değerli zamanınızı boşa harcayıp enerjinizi heba edin ne de karşıdaki kuruluş için iş yükü oluşturun.
Proje konusu harika ooo mükemmel, tam istediğim proje dediniz, ki çoğu proje içeriği için bunu söylemek mümkün, projeyi okurken şunu diyorsunuz ooo işte tam aradığım proje, ya bunlar beni tarif ediyor resmen, yani utanmasalar ismimi de projenin altına yazacaklar diyorsunuz o derece sizlik bir proje :)) buraya kadar her şey süper.
Proje ile ilgili tüm bilgilere hakimsiniz, konusu size uygun ve siz projeye uygun olduğunuzu, projeye katılırsam deyip mutlu olacağınıza inanıyorsunuz . En önemli kısım bunlardı, bunlar tamamsa gelelim işin biraz daha çetrefilli hale geldiği, projeden kabul alma kısmına.
Şimdi dostum, her gün bir sürü proje yayınlanıyor ESC portalda, binlerce insan bu projelere başvuruyor hatta binleri aşan yazılar gönderiliyor kuruluşlara. Proje yürütücüleri neden sizi seçsin bunu düşünmenizi istiyorum. Bunun cevabını güzel bir şekilde aktardığınız sürece kabul almama ihtimaliniz yok. Sizin gibi binlerce insan katılmak için başvuruyor, sizin bir farklılığınız yoksa veya bir yaratıcılık katmamışsanız ve kendinizi iyi bir şekilde karşı tarafa nakletmemişseniz kabul alma oranınız düşer ve sonunda elenedebilirsiniz, ki eleneceksiniz de, her başvurduğunuz projeden dönüş almayacaksınız ama biraz istikrar gösterdiğinizde olumlu dönüşler almaya başlayacaksınız ve projelere mutlaka katılacaksınız. İstikrar gerçekten önemli, sadece projeler için değil, yaşamda çoğu şey için istikrar sizi başarıya götürür, yeter ki inanın.
Gelin şimdi birlikte kabul alma olayını ele alalım.
ESC portalda, projeden projeye sizden istenilen şeyler değişebiliyor, kimi kuruluş sadece ESC platformu üzerinden kısa bir motivasyon yazısı ile yetinirken kimisi sadece ESC portal üzerinden sadece başvuruyu yap seçeneğini sunuyor, kimisi ESC portal üzerinden başvuruyu kabul etmeyip sizi bir ve birden fazla forma yönlendiriyor, kimisi CV ister kimisi istemez sadece formla yetinir bu kısım uzar da gider, kuruluştan kuruluşa sizden istedikleri şeyler değişir fakattt değişmeyen ve her kurumun ortak istediği belli başlı önemli hususlar vardır.
Bunların başında;
– öncelikle gönüllü olarak projede yer almanın bilincinde olmanızı isterler,
– motivasyonunuzun yüksek olmasıyla birlikte, proje konusuyla alakalı yönlerinin de olmasını isterler,
– projeye neler katabilirsiniz,
– proje sonunda, tüm süreç size neler katacak bunun çıktısını görmek isterler.
Proje temaları uçsuz bucaksız kimi zaman çocuklarla ilgili etkinlik olur, kimi zaman bir yaşlı bakım merkezi olur, kimi zaman bir festivalde gönüllülük olur ki her projenin konusu kendisine özgü ve kişiyi geliştiren yönleri bulunur.
ESC Projelerinden Kabul Almak İçin Farklı Bir Bakış Açısı
Bence en önemlisi husus şu olmalı, PROJELERE SEÇİLMEK İÇİN BAŞVURMAYIN, SİZ PROJE SEÇİN, sevdiğiniz bir alan karşınıza çıkmadığı sürece başvuru yapmayın, ilginizi çeken içeriklere yoğunlaşın bu sizin projeden maksimum düzeyde verim almanızı sağlayacaktır, projeye katkı sağlamış olursunuz, güzel anılar biriktirirsiniz ve en önemlisi mutlu olursunuz, mutlu olacağınız için gelişirsiniz ama sadece kabul almak için başvurursanız illaki kabul alacağınız projelerde olur fakat ne kadar güzel vakit geçirirsiniz, ne kadar gelişirsiniz ne kadar mutlu olursunuz, çocuklarla çalışmak istemiyorsanız çocuklarla ilgili projeden kabul almak ne kadar sağlıklı sonuçlar doğurur öncelikle bunu irdeleyip size uygun alanları belirleyiniz.
Biraz uzattım belki ama bu kısımlar hayati derecede önemli, sadede gel dediğini duyar gibiyim, her şey okey, proje benlik başvuracağım ne yapmalıyım, tamam tamam anlatıyorum 🙂
Öncelikle hazır taslak şeklinde bir motivasyon yazınız olsun, şu şekilde hazır bir yazı; her projeye aynı taslakla ile başvuramazsınız, taslakta sizinle ilgili değişmeyen sabit bilgiler ile projeden projeye değişecek bilgiler olmalı,
Sabit olanlar:
– Kişisel bilgileriniz, kişisel özellikleriniz
– okuduğunuz bölüm , ilgi alanlarınız
– hobileriniz , fobileriniz ,
– gönüllülük tecrübeleriniz
– genel anlamda projelerden beklentileriniz
Sabit olmayanlar:
Bakın hemen hemen her proje için sizden şunu isterler, proje konusu hakkında araştırma yapmış olmanızı isterler, kuruluşun sosyal medya sayfalarını karıştırmış olmanızı isterler, proje bilgi paketini önemseyerek okuduğunuz bilmek isterler, kuruluşun daha önce yapılmış çalışmalarına göz atmış olmanızı isterler bunlar sizin proje için ne kadar motivasyon sahibi olduğunuzu gösterecek etkenler ve sizi diğer bin kişi arasından sıyrılmanızı sağlayacak etmenler.
Mektupta değişecek şeyler arasında ise;
– Mektup girişi ile son kısmında şunu yapın, Kuruluşun yerel diliyle giriş yapın, selamlayın ve veda için gene aynı şeyi yapın, örnek veriyorum proje ispanya projesi, İspanyolca selam verin,
”Türkiye’den ,,,,,, kurumuna kucak dolusu sevgiler ” gibi..
Çoğu projede hatta hepsinde diyebilirim, yerel dil desteği veriliyor bu sizin o kültürü ne kadar merak ettiğinizi ve motivasyon sahibi olduğunuzu öne çıkartacak bir husus, dikkatlerini çekecektir yani.
-Projenin konusuyla bağlantılı olarak, projeye neler katabileceğinize değinin,
– Projenin size neler katabileceğine değinin, (liderlik özelliklerimi geliştirecek, network alanımı geliştirecek, şu özelliği kazanacağım, şunu keşfedeceğim… )
– Kuruluşun daha önceki gönüllülerinin deneyimlerine göz atın ve onların yaşadığı deneyimleri yaşamak için heyecan duyduğunuzu belirtin.
– Proje sonunda projenin konusuna bağlı olarak size neler katacak, ülkenize döndüğünüzde projenin size ve sizin toplumunuza, ülkenize neler katabilecek, değişimin bir parçası olmayı sağlayabilecek misiniz ?
Proje yürütücüleri bu kısımlara önem verir sizin de önem vermenizi isterler.
Mektup için bunlar yeterlidir, tabi fazlada uzatmayın kısa ve öz şekilde belirtin.
Son olarak farklı ve daha etkili bir yöntemden bahsedeceğim,
MOTİVASYON VİDEOSU
Genel bir taslak motivasyon yazısı gibi kendiniz hakkında motivasyon videosu da hazırlayabilirsiniz. Belgesel uzunluğunda olmasın en fazla 4-5 dakikalık bir video hazırlayın, bu video karşıdaki kişilerin sizin hakkınızda görsel anlamda fikir sahibi olmasını sağlayacaktır ve yazıdan ziyade daha çok etki bırakacaktır.
Başvuracağınız proje konusuna özel değil de daha genel olarak, sizin hakkınızda fikir sahibi olmalarını sağlayacak bir video olabilir, veya her proje için ayrı video hazırlayın size kalmış bir durum.
Motivasyon Video konusu için ise:
Kendinizi tanıtın, konuşun, ailenizi tanıtın, kediniz varsa ondan bahsedin, katıldığınız gönüllülükler varsa bunları videoya ekleyin ve buralarda neler yaptığınıza değinin, fotoğraflarla bunları videoya yansıtarak belgelendirin karşı tarafta güven oluşturun, projelere neden katılmak istediğinizi belirtin, genel anlamda projelere katılmak sizde neleri geliştirecek vs…
Tabi bu video hazırlama olayı ucu açık bir olay yaratıcılığınıza kalmış bir şey, yaratıcılığınızı konuşturun ve istediğiniz projeyi alın, buna inanın.
Proje sizden sadece motivasyon mektubu istiyor diye sadece onunla kendinizi sınırlandırmayın, örnek veriyorum proje sizden sadece motivasyon yazısı istiyor, motivasyon mektubuyla birlikte videonuzu da yollayın.
Veya sizi forma yönlendirmişler, genelde her form sonunda şu olur, eklemek istediğiniz bir şey var mı diye sorarlar oraya bu videoyu ekleyin.
Veya bazı projeler sadece ESC portal üzerinden 500 ve 1000 karakter ile sınırlı, kısa motivasyon yazısı isteniliyor, bence başvuru yöntemleri arasında en zor kabul alınabilecek kısım bu, çünkü yazı sınırı çok kısa, 1000 harfle kendinizi tüm yönlerinizle nasıl açıklarsınız biraz zorlayıcı olabilir ama gene de kabul almak için engel değil, oraya da video linkini yapıştırın, alın size 600 kişinin önüne geçtiniz.
Bu oluşturacağınız videoyu drive veya youtube yükleyip linkiyle başvurularınızı gerçekleştirin. Emin olun, bu dediklerimi yaptığınız taktirde projelerden kabul almama şansınız yok. Bende daha önce hazır motivasyon mektubuyla hepsine başvuruyordum ama 50 projeden 2 tanesinden ya dönüş aldım yada almadım çünkü basite kaçıp tek motivasyon yazısıyla başvuruyordum, sonra yöntemi taslak motivasyon mektubuna çevirdim, hazır bilgileri ekledim proje göre değiştiriyordum. Sonra baktım oda yeterli değil, motivasyon videosunu hazırladım.
Videoyu hazırladım ama güzel bir şey hazırladım, özene özene, İngilizce alt yazı ekledim, seslendirmesini yaptım, videolar çektim, müzik ekledim… Ondan sonra başvurduğum 10 projenin 4 tanesinden geri dönüş aldım, Yunanistan’dan, Finlandiya’dan, Bulgaristan’dan ve Fransa’dan kabul aldım, Yunanistan’ınkini kabul ettim, Niye Yunanistan derseniz de şunun için, laf açılmışken bunu da açıklayıp yazıyı bitireyim.
Neden Yunanistan, aslında diğer projeler de güzeldi fakat Yunanistan’ın kısa dönem projesiydi. Biliyorsunuz ki, Esc’ye iki kez katılabiliyorsunuz, bir kısa dönem (7-60 gün), bir uzun dönem (2 ay ile 12 ay arası), eğer ki ilkini uzun dönem yaparsanız daha sonra kısa dönem yapamazsınız ama kısa dönem yapıp daha sonra uzun dönem de yapabiliyorsunuz. 2 ay kısa 12 ay uzun dönem yapmak için Yunanistan projesini kabul ettim :))
Diyeceklerim şu an için bu kadar, başka blog yazısında görüşmek üzere.
Esen kalın , Erasmusplustürkiyede kalın 🙂
Yazar: Hogır Neseboğlu
Daha fazla blog yazısı okumak için buraya tıklayın.
Merak ettiklerinizi ve sormak istediklerinizi yorum kısmına bırakabilirsiniz.
Bizi takip etmeyi unutma!
-Instagram, Facebook, Twitter, Threads, Telegram, Whatsapp Duyuru Kanalı
Erasmus+ ve ESC projeleri için BURAYA tıkla!