Erasmus Stajı Nedir?
Erasmus Stajı programının oluşturulma amacı, yükseköğretim kurumuna kayıtlı öğrencilerin yurt dışında çalışarak ve mesleki eğitim alarak tecrübe kazanmalarıdır. Öğrenciler bu program sayesinde, Avrupa ülkelerindeki işletmelerde, kendilerini geliştirmek istedikleri alanda çalışabilecek ve iş tecrübesi elde edebileceklerdir.
Erasmus Stajı Süresi Ne Kadar Sürer?
● Lisans, yüksek lisans veya doktora öğrencisi iseniz Erasmus Stajı programından minimum 3 ay, maksimum 12 ay süre ile yararlanabilirsiniz.
● Meslek yüksekokulu öğrencisi iseniz Erasmus Stajı programından minimum 2 ay,maksimum 12 ay süre ile yararlanabilirsiniz.
Hangi Ev Sahibi Kuruluşlarda Staj Yapmak Uygun Olur?
● İşletmeler,
● Eğitim merkezleri,
● Araştırma merkezleri,
● İşletme tanımına uyan diğer kuruluşlardır.
Ulusal Ajans bahsi geçen işletme tanımına uygun kuruluşları, “Uygun bir işletmeden kastedilen, büyüklüğü, yasal statüsü ve faaliyet gösterdiği ekonomik sektör ne olursa olsun,özel veya kamuya ait her tür kurum/kuruluş ile sosyal ekonomi dahil her tür ekonomik faaliyette bulunan girişimdir. Ancak; diplomatik temsilcilikler, Avrupa Birliği Kurumları ile Avrupa Birliği (Topluluk) programlarını yürüten kuruluşlar bu faaliyet kapsamında ev sahipliği yapamazlar. ” şeklinde açıklamıştır.
Erasmus Stajı Başvuru Şartları Nelerdir?
● Genişletilmiş Erasmus üniversite beyannamesine sahip olan üniversitelerin öğrencisi olmanız,
● Öğrenim gördüğünüz üniversitenizde Erasmus Stajı başvurusu yapmış olmanız,
● Erasmus kapsamında staj yapmak için uygun görülmüş olmanız,
● Üniversitede ön lisans, lisans, yüksek lisans veya doktora öğrencisi olmak,
● Daha önce Erasmus Stajı programından yararlanmamış olmanız, (üniversite öğreniminiz süresince 1 dönem olmak koşulu ile Erasmus öğrenim faaliyetinden yararlandıysanız, yine 1 dönem olmak koşulu ile Erasmus Staj faaliyetinden yararlanabilirsiniz.)
● Üniversite öğreniminize devam ediyor olmanız gerekmektedir.
● Erasmus kapsamında öğrenim faaliyetine katılabilmek için en az 2. sınıfta olma koşulu vardır (en az 1. sınıf olmak gerekiyor diye biliyorum) Fakat Erasmus Stajı yapabilmek için böyle bir zorunluluk yoktur. (Erasmus Stajı yapabilmek için de en az 1. sınıf olmak gerekiyor diye biliyorum.)
Erasmus Stajı yapacağınız ev sahibi kuruluş ile öğrenim gördüğünüz üniversite arasında anlaşma yapılmaz. Her iki kurumun da dahil olduğu öğrenci yerleştirme sözleşmesi hazırlanır.
Erasmus Stajına Nasıl Başvurulur?
Erasmus Stajı programı öğrencilerin üniversiteleri sayesinde yararlanabilecekleri bir programdır. İlk olarak öğrencilerin öğrenim gördükleri üniversitenin Erasmus Birimleri ile iletişime geçerek uygun tarihlerde Erasmus Stajı programına başvurmaları gerekir. Başvuru yapılmadan önce gerekli şartların kontrolünün yapılabilmesi için Ulusal Ajans’ın yayınlamış olduğu Hayat Boyu Öğrenme Ulusal Teklif Çağrısı’na bakılmalıdır. Şartlar ile ilgili bir değişiklik mevcut ise yenilenmiş maddeler gereğince başvuru işlemine devam edilmelidir.
Erasmus Staj Programı Öğrenciye Hibe Desteği Sağlar Mı?
Erasmus Staj programı öğrenciye yurt dışında kaldığı süre boyunca hibe vererek maddi destek sağlayan bir programdır. Süreç boyunca sağlanan maddi destek program sonrası öğrenciden geri istenmez. Sağlanan bu maddi desteğin amacı öğrencinin bütün masraflarını karşılayabilmek değil, öğrenciye destek olmaktır.
Üniversite öğreniminiz süresince, Erasmus kapsamında toplamda 1 sene hibe desteğinden yararlanabilirsiniz. Fakat talep etmeniz durumunda hibe almamak koşulu ile yeniden Erasmus Staj programına katılabilirsiniz. Erasmus kapsamında öğrenim faaliyetinden hibe almanız, staj faaliyetinden hibe almanıza engel bir durum değildir.
Alacağınız hibe miktarını ve hibe alacak öğrencilerin nasıl seçileceği ile ilgili şartları merak ediyorsanız
Hayat Boyu Öğrenme Ulusal Teklif Çağrısı’nı incelemeyi lütfen unutmayın.
Erasmus Stajı Yapmak Bize Nasıl Katkı Sağlar?
● Yabancı dil becerileriniz gelişir,
● Farklı kültürlerden farklı insanlara tanışma şansı elde edersiniz,
● İlgi duyduğunuz mesleki alan ile ilgili Avrupa’da tecrübe edinmiş olursunuz,
● 12 ay süresince yurt dışında yaşama şansı elde edersiniz,
● Avrupa seyahati şansı elde edersiniz,
● Öz geçmişinize yazacağınız Avrupa staj deneyiminiz Türkiye’deki iş başvurularınızda sizi bir adım öne taşır.
Yazıyı sonuna kadar okuduğunuz için teşekkür ederim.
Erasmus+ programı hakkında bilgi ve danışmanlık için buradan form doldurabilirsiniz.
Hadi ne duruyorsunuz kendinize koyduğunuz engelleri kaldırın ve zamanı geldiğinde yola çıkın.
“Her zaman Başka Bi’Yol vardır “