Erasmus Öğrencisi Olmak: Macaristan
Merhaba ismim Aybüke, Dokuz Eylül Üniversitesi’nde Uluslararası ilişkiler bölümü son sınıf öğrencisiyim. Aynı zamanda 2023 yılı bahar dönemi Erasmus değişim öğrencisiyim. Erasmus maceram aslında çok öncesine dayanıyor. Hatta o kadar öncesi ki ortaokulda iken en büyük hayalim Erasmus’a gitmekti. Maalesef ki katıldığım projeye yaş kısıtlaması geldiği için öğretmenim beni ve arkadaşımı listeden çıkarmak zorunda kalmıştı. Tabi, bu umutlarımı biraz olsa da kırdı ama hayallerimden vazgeçmeme engel olamadı ve bugün burada sizlere bu bloğu yazmama öncü oldu. Herkese keyifli okumalar dilerim.
Erasmus Başvuru Süreci
Erasmus başvurusu için üniversite lisans programlarının (hazırlık dışında) birinci yılını tamamlamış olmak ve genel not ortalamamızın 2.20’nin üstünde olması gerekiyor. Erasmus puanı ise programa başvuran öğrencilerin kümülatif not ortalamasının %50’si ile yabancı dil puanının %50’sinin toplanması ile hesaplanıyor. Erasmus’a gidebilmek için ilk olarak üniversitelerin her sene (hatta bazı üniversitelerin senede 2 kere) hazırladığı Erasmus sınavlarına girmeniz gerekiyor. Bu sınavlara başvuru sürecini üniversitenizin sitesinden takip edebilirsiniz. Bu süreci takip ederek başvurduktan sonra ise writing, reading, listening, speaking bölümleri ile son olarak gramer ve kelime bilgimizin ölçüldüğü bir sınava giriyoruz.
Ben sınavda istediğimden daha düşük bir puan almıştım fakat sınıf ortalamam beni bir adım ileriye taşıdı. Erasmus listesi ilk yayınlandığında heyecandan kalbim deli gibi atıyordu. Bölümüme bağlı olarak 3 ülke seçebiliyordum. Çek cumhuriyeti, Macaristan ve Fransa. Ben Çekya’yı 1. sıraya ve Budapeşte’yi 2. sırada yazmıştım. Çünkü bu süreçte bütçemi zorlamadan gezebildiğim kadar çok Avrupa ülkesi gezmek istiyordum. Siz de bu durumu göz önüne alarak daha fazla ülkeyi seyahat etmek istiyorsanız para birimi euro olmayan ülkeler seçebilirsiniz. Macaristan kendi para birimini kullandığı için bu süreçte kur olarak baktığımızda Euro kadar büyük bir fark yaratmadı.
Evrak Toplama ve Vize Sürecim
Gelelim işin resmi sürecine. Erasmus evraklarını toplamak gerçekten çok sancılı bir süreç çünkü bu süreçte yalnızsınız, bölüm koordinatörleri de çok yardımcı olmuyorlar maalesef. Ama uçaktan inip şehre ilk adımınızı attığınızda kesinlikle her şeye değdiğini anlıyorsunuz. Benim şansıma karşı okuldaki koordinatörüm gerçekten çok tatlı biriydi ve bana yardımcı oldu. Hatta seçim yaparken 1 dersi gözden kaçırmışız ama koordinatörümüz son haftalarımız olmasına rağmen bizi derse kaydetti. Tabi siz dikkatli olun bu kadar iyi bir koordinatöre denk gelemeyebilirsiniz.
Tüm evrakları topladıktan sonra (gereken tüm evrakları konsolosluğun ve aracı kurumun sitesinden bulabilirsiniz) sıra vize için randevu almaya geliyor. Bu aşamada vizenizin geç çıkması ihtimaline karşı 1,5 ay öncesinden randevu almanızı öneririm. Evraklarımı tamamlandıktan ve randevu aldıktan sonra randevu tarihinde Ankara’da aracı kuruma topladığım belgeleri teslim ettim. Daha sonrasında aynı gün içerisinde konsoloslukta bir mülakata girdim burada size kazandığınız ülke hangisi ise orayı neden tercih ettiğin, daha öncesinde yurtdışına çıktınız mı ya da yurtdışında tanıdığınız var mı gibi sorular soruluyor. Bu kısımda aslında geri döneceğinizden emin olmak istiyorlar bunlara dikkat ederek ve en önemlisi gideceğiniz ülkenin tarihi, haritadaki konumu ve başkenti hakkında araştırma yaparak gitmenizi öneririm. Bana değil ama benden önce girenlere bu tür sorular sorulmuştu.
Gözünüz korkmasın bu sadece gerekli bir prosedür kendinizden emin bir şekilde soruları cevaplayın çünkü Erasmus öğrencilerine istisnalar hariç genelde vizede hiçbir sorun çıkarmıyorlar. Benim vizem mülakattan 1 ay sonra elime ulaştı. Böylelikle Erasmus yolculuğum başlamış oldu.
Erasmus Öğrencisi Olmak: Macaristan
Budapeşte’de Hayat
Macaristan’ın başkenti olan Budapeşte zengin tarihi ve canlı şehir hayatı ile birlikte çoğu turistin göz bebeği olarak biliniyor. Hem Orta Avrupa ülkesi olması hem de birçok ülkeye yakınlığı dolayısıyla Avrupa ülkelerini ucuz bir şekilde gezmeyi mümkün hale getiriyor. Dili Macarca olmasına rağmen Budapeşte’nin başkent olmasından kaynaklı insanlar İngilizce biliyorlar. Şehrin, bir tarafı Buda ve diğer tarafı Peşte olmak üzere Tuna Nehri ile bölünüyor. Ziyaret edilmesi gereken yerler için burada öneriler vermek istiyorum. Buda Kalesi, Balıkçı Tabyası ve Özgürlük Heykeli, Buda tarafında mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerdir. Peşte tarafında ise Parlamento Binası ve Aziz Stephen Bazilikası, Yahudi Ayakkabıları, Fashion Street gezilmesi gereken diğer turistik yerlerdendir.
Budapeşte’nin ismini renklerinden alan birçok köprüsünde de gün batımında çok güzel görüntüler ortaya çıkıyor. Benim favorim Özgürlük Köprüsü olarak da bilinen Yeşil Köprü. Aynı zamanda şehrin en sakin ve yemyeşil yerlerinden olan Margaret adasına bir hafta sonu gitmenizi ve arkadaşlarınızla piknik yapmanızı kesinlikle öneririm. Budapeşte, öğrenciler için uluslararası köprü kuran bir şehir ağı olarak da bilinir. Burada öğrenciler ilgi alanlarına uygun çeşitli birçok fırsatlar bulabilirler ve sosyal etkileşimlerini güçlendirebilirler.
Gelelim yemek konusuna. Budapeşte, farklı kültürlerden (özellikle Türk kültüründen) çok çeşitli restoranlara sahip bir şehir bu yüzden yemek konusunda çok fazla zorluk çekmedim ama tabi bu durum hibe azaldıkça değişti. Özellikle yemek kültürünün Türkiye’ye göre daha sınırlı olması market alışverişlerinde zorluyor ve hibe azaldıkça Türk restoranlarına da gidemeyeceğiniz için bir süre sonra her gün makarna ve yulaf yemeye alışıyorsunuz. Yine de burada gulas, chimney cake ve langos bizim kültürümüze daha yakın ve en çok tükettiğim tatlar oldu.
Peki en çok merak edilen soruya gelelim, gece hayatı Budapeşte’de nasıl? Aslında Budapeşte hava karardıktan sonra canlanır, gündüz turistler yoğunluktayken gece Erasmus öğrencileri daha yoğunlukta olur. Eğlence mekanları da genellikle harabe binalar yeniden restore edilerek inşa edilmiş ve birçok odadan oluşan binalardır. Özellikle beni en çok etkileyen tarafı tek bir müzik türü sevmeyenler için içeride birçok müzik odasının bulunmasıydı. Macaristan’da Erasmus yapacaklar için Morrison2, Instant ve meşhur Ruin Bars’ı kesinlikle öneririm çünkü burada genelde öğrenciler olduğu için çok fazla etkileşim kurulabiliyor.
Budapeşte’de Erasmus yapmaya karar veren fakat hangi dönem gideceğine karar veremeyen arkadaşlar için ise şöyle bir bilgi vereyim. Budapeşte sert karasal ve bol yağışlı bir iklime sahip ve kışın gerçekten de çok soğuk olabiliyor. Özellikle Rusya ve Ukrayna arasındaki krizden kaynaklı Avrupa ülkeleri son zamanlara gaz sıkıntısı çekiyor ve Macaristan’da bu ülkelerden biri. Bu noktada kalınan yurtlar ya kış döneminde sizden daha fazla bir ücret talep ediyorlar ya da yeteri kadar ısıtmıyorlar. Hatta ben bahar dönemini tercih etmeme rağmen okulum ısıtma sıkıntısı kaynaklı dönemi 1 ay online olarak yürüttü ve dolayısıyla 1 ay geç olacak şekilde yüz yüze eğitime başlayabildik. Eğer benim gibi yaz insanı iseniz kesinlikle bahar dönemi gitmenizi öneririm.
Budapeşte’de Eğitim
Budapeşte’de ve genel olarak yurtdışındaki okullarda eğitim daha esnek ve sınav odaklı değil bu yüzden genel olarak geçmenizi zorlaştırmıyorlar. Deneyimlediğim kadarıyla buradaki eğitimciler ülkemize göre bir noktada daha anlayışlı ve yetişkin olarak kişinin kendini geliştirmesi konusunda daha bilinçliler. Ve ders programları daha esnek, derslere katılım zorunluluğu da ülkemize göre daha az kısıtlayıcıydı. Tabii, durum böyle olunca birçok boş zamanınız oluyor. Ben bu boş zamanlarımı 8 ülke 15 şehir gezerek ve sosyalleşerek geçirdim. Sınavlarda da çok zorlayıcı olmadıkları için Türkiye’de sınavlara girerken yaşadığım anksiyeteyi burada hiç yaşamadan kolayca dersleri geçtim. Bu nedenle kendime olan özgüvenimde arttı.
Erasmus Öğrencisi Olmak: Macaristan
Budapeşte’deki Erasmus macerama başladığımda, bu yolculuğun büyüleyici bir kendini keşfetme hikayesi ve unutulmaz deneyimler olacağını pek bilmiyordum. Kaybetmek istemeyeceğim arkadaşlıklar kurmamı sağladı, ama en önemlisi kendimle olan bağımı derinleştirdi.
8 ülke ve 15 şehre yaptığım seyahatler sayesinde hayatta gerçekten neyin önemli olduğunu keşfettim. Zorluklar ve değişiklikler ne olursa olsun, Erasmus anılarım, kendini keşfetme, dostluk ve macera dönemi olarak sonsuza kadar kalbime kazınacak.
Sonuna kadar okuduğunuz için teşekkür ederim.
Umarım bu maceraya atılacak arkadaşlarıma güzel bilgiler sağlayabilmişimdir.
Merak ettikleriniz ve sormak istedikleriniz yorum kısmına bırakabilirsiniz.
Yazar: Aybüke Kılıç
Erasmus Öğrencisi Olmak: Macaristan
Daha fazla blog yazısı okumak için buraya tıklayın.
Merak ettiklerinizi ve sormak istediklerinizi yorum kısmına bırakabilirsiniz.
Bizi takip etmeyi unutma!
-Instagram, Facebook, Twitter, Threads, Telegram, Whatsapp Duyuru Kanalı