• awesome images 0(506) 281 08 09
  • info@eplusturkiye.org
  • Anasayfa
  • Çek Cumhuriyeti’nde Erasmus Yapmak (Çekya) - E+ Türkiye

Çek Cumhuriyeti’nde Erasmus Yapmak (Çekya)

Merhaba ben Ece, Kırkkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği son sınıf öğrencisiyim. 2021-2022 akademik yılının bahar dönemini Erasmus+ öğrenim hareketliliği programı sayesinde Çekya’nın Polonya sınırına yakın olan Ostrava şehrinde geçirdim. Aslında Erasmus duyduğum ilk günden beri katılmanın hayalini kurduğum bir programdı. Bu nedenle de Üniversite tercihi yaparken üniversitemin Erasmus olanaklarını araştırarak tercih yapmıştım. Bu yazı sayesinde de sizlere başvuru sürecimi, Çekya’da Erasmus yapmayı, bazı seyahat tüyolarını ve Erasmus hareketliliğini anlatmaya çalışacağım. Keyifli okumalar dilerim. Çek Cumhuriyeti’nde Erasmus Yapmak (Çekya)

Erasmus Başvurusu ve Sınav Süreci

Erasmus başvurusu yapmak isteyen her adayın öncelikle okulundaki Diş İlişkiler ofisinin yayınladığı duyuru ve sınav tarihlerini takip ediyor olması gerekiyor. Bizim okulumuzda Erasmus sınavları bahar yarı yılında genellikle mart ayının sonunda yapılıyor. Bu sınava girebilmek için genel not ortalamanızın 2.20’nin üzerinde olması gerekiyor. Sınav Almanca, Fransızca ve İngilizce olmak üzere üç farklı dilde gerçekleştirilebiliyor ve sınavdan başarılı olabilmeniz için 50 puanın üzerinde bir not almanız gerekiyor. Eğer yeterli puanı alırsanız %50 okul ortalamanızın, %50 dil sınavınız ve ek kriter puanınız var ise bu puanın da eklendiği bir liste hazırlanıyor. Ben Almanca dil bilgime daha çok güvendiğim için dil sınavımı Almanca olarak seçmiştim. Okul ortalamam ile birlikle hesaplanan puan sonucunda ise bölümde 2. sırada yer alıyordum. Benim bölümümün Çekya, Portekiz, Bulgaristan ve Makedonya ile anlaşması vardı. Çekya’yı seçme nedenlerimden en önemlisi ise yurdunun olmasıydı ilk defa gideceğim bir ülkede ev tutmak istememiştim. Çekya birçok Avrupa ülkesine çok daha yakındı. Ben de bu ülkeler arasından yaptığım araştırmalar sonucunda Çekya’yı seçmeye karar vermiştim. Bu yazıyı yazarken bir kere daha iyi ki Çekya’yı seçmişim diyorum. Ama hangi ülke hangi şehir olursa olsun ben yine de bu deneyimi yaşamanın çoğu gencin bakış açısını değiştireceğine inanıyorum. Bu nedenle gittiğiniz ülke ve şehirleri aslında sizin edindiğiniz tecrübeler, arkadaşlıklar, anılar güzelleştiriyor. Lütfen bunu unutmayın.

Erasmus Ders Eşleştirme Süreci

Evettt sınavı geçtik notumuz hesaplandı ve artık gideceğimiz ülke kesinleşti. İşte bence Erasmus sürecinin en zor kısmına geldik yani ders eşleme sürecindeyiz. Bu süreci bölümümüzün Erasmus Koordinatörü ve bölüm başkanımız ile yürütüyoruz. Öncelikle gideceğiniz okulun internet sitesinden Erasmus öğrencilerinin katılabileceği dersleri öğrenmeniz gerekiyor eğer gerekli veya güncel bilgilere ulaşamıyorsanız karşı okuldaki Erasmus koordinatörüne mail atarak güncel dersler ve derslerin içerikleri hakkında bilgi alabilirsiniz. Sonrasında kendi okulumuzdan almak istediğimiz dersleri liste yapmaya başlıyoruz (bu dersler üst sınıftan veya alt sınıftan dersler olabilir). Bu yaptığımız listeye göre karşı okuldan ders içerikleri uyan dersleri seçmeye çalışıyoruz. Oluşan bu iki liste ile kendi okulumuzun Erasmus koordinatörüne giderek bu listeyi onaylatıyoruz. İşte bu noktada ne yazık ki bazı derslerin içerikleri tam uymayabiliyor, içerikleri uyup isimleri farklı olabiliyor, bizim için zorunlu olarak almamız gereken bir dersin ne yazık ki karşı okulda bir benzeri olmayabiliyor. Bu listelerde önemli olan bir diğer kısım ise toplam AKTS miktarımızın 30 veya 30’a çok yakın olması gerektiği (son sınıf öğrencileri için bu durumda farklılık olabiliyor). Eğer bu aşamayı da halledebilirsek listemizi bir de bölüm başkanımıza imzalatıyoruz. Sonrasında karşı okulun da istediği belgeleri tamamlıyoruz ve kullanılan başvuru platformu ile okula başvurumuz gönderiliyor. Benim edindiğim tecrübeler sonucunda tavsiyemse erasmusa ne de olsa seneye giderim, bu sene uğraşmayayım, son sınıfta giderim diye ertelememeniz. Çünkü ikinci veya üçüncü sınıfta gittiğinizde kendi okulunuzdan alabileceğiniz çok daha fazla ders seçeneğiniz olacaktır ve bu durum da ders eşleştirme sürecinde sizin için kolaylık sağlayacaktır. Ayrıca karşı okuldan alamadığınız bir dersi döndükten sonra kendi okulunuzdan tekrar alabilir böylece de okulunuzun uzama durumunun önüne geçebilirsiniz.

Erasmus Vize Süreci

Karşı okula başvurumuzu gönderdik ve oradan gelecek cevabı beklerken yapabileceğimiz en iyi şey gideceğimiz ülkenin vize sürecini araştırmak. Öncelikle bu programa yeşil pasaportunuz olsa dahi vizesiz bir şekilde gidemezseniz çünkü yeşil pasaport ile yalnızca üç ay belli ülkelerde kalabilirsiniz ve bu süre sizin eğitim sürenizi karşılamayacaktır. Pasaportumuzun türü ne olursa olsun gideceğimiz ülke hakkında bilgi edinmemiz ve vize başvuru sürecimizi buna göre ilerletmemiz en doğrusu. Bu bilgilere ülkelerin konsolosluklarının internet sitelerinden ulaşabilirsiniz. Benim tavsiyem başvuracağınız vize türünü belirledikten sonra gerekli belgeleri incelemeniz ve karşı okuldan kabul belgeniz geldiği anda gerekli belgeleri toplamaya başlamanız çünkü eksik belge ile başvuru yapmak ne yazık ki büyük ölçüde vize sürecinizi etkileyecektir. Bazı belgeler için Çekçe tercümeye, noter onayına ihtiyacınız olabilir. Siz bu yazıyı okurken başvuru şartları değiştirilmiş olabilir bu nedenle vize sürecinde en doğru bilgiyi konsolosluktan alacağınızı unutmayın. Ben başvuru sürecimden yaklaşık 60 sün sonra vizemi alabilmiştim bu nedenle işlemleri hızlı ve en önemlisi de dikkatli bir şekilde yapmanız en önemlisi. Birçok ülke başvuru esnasında sizden sağlık sigortası ve vize başvuru ücreti talep edebilir bu nedenle bu kısımlarda harcama yapacağınız lütfen unutmayın.

Erasmus Hibesi

Erasmus programı kapsamında gittiğiniz ülkelere hibeli, ek hibeli (şartlar sağlandığında) veya hibesiz şekilde gidebilirsiniz. Bu hibe miktarları ise gideceğiniz ülkenin bulunduğu gruba göre değişiklik gösterebilir. Örneğin Çekya 3.grupta bir ülke olduğundan hibesi 300 euro iken Portekiz bulunduğu grup farkından dolayı 450 euro hibeye sahip olabilir. Bu hibe miktarları yapılan anlaşmalar sonucunda değişmiş olabilir bu nedenle okulunuzun sayfasında Erasmus başvuru belgesini incelerken hibe miktarlarına bakmayı ihmal etmeyin. Ayrıca Erasmus hareketliliğine giderken kabul mektubunuzda yazan gün sayısı üzerinden alacağınız hibenin bir taslak hesaplaması yapılır. Siz giderken bu miktarın %80’i banka hesabınıza yatar.

Çekya’da İlk Günler

Vizemiz çıktı en ucuz uçak biletini bulmaya çalıştık ve aldığımız bilet ile yola koyulduk. Şu an belki de hayatınızda bir daha tadamayacağınız bir duyguyu yaşayacaksınız. Merak, heyecan, korku hepsi bir arda olacak. Uçaktan indikten sonra sizin gibi Erasmus öğrencisi olup sizinle aynı okula giden birileriyle karşılaşmanız çok muhtemel. Biraz gözlemci olursanız indikten sonra yolunuzu bulabilirsiniz veya gitmeden önce çoğu okulun ESN (Erasmus Student Network) ekibi var bu ekip sizinle iletişime geçmiş olabilir. Bu öğrenci ağı gönüllü öğrencilerin bir araya gelerek oluşturduğu bir topluluk ve sizin orada kaldığınız süre boyunca çeşitli etkinlikler düzenleyerek bu maceranızı en iyi şekilde geçirmenize yardım ediyor olacaklar. Bu ekip siz gelmeden önce size bir form aracılığı ile Buddy isteyip istemediğiniz sorabiliyor eğer siz de gideceğiniz ülkede sizin okulunuzdan bir Buddy isterseniz birbiriniz ile iletişim kurmanızı sağlıyorlar. Buddy ile kurduğunuz iletişim sayesinde uçaktan indikten sonra okulunuza en kolay hangi şekilde gidebileceğinizi öğrenebilirsiniz. Daha önce de bahsetmiş olduğum gibi benim okulumun kendi yurdu vardı ve başvuru esnasında karşı okula yutta kalmak istediğimi bildirmiştim. Bu nedene yurdumu giderek kayıt işlemlerimi geçekleştirip odama yerleştim ve etrafı tanımaya başladım. Yakındaki marketler, döviz büroları, parklar, eğlence mekanları, üniversitem ve dersliklerim. İlk haftalardan vize problemi gibi nedenlerle tüm öğrenciler derse gelemeyebiliyor veya çakışan dersleriniz varsa o dersi veya dersleri değiştirmek için Erasmus koordinatörünüz ile iletişimde kalmaya devam edebiliyorsunuz. İlk başlarda etrafı tanımak zor olabilir ama emin olun birkaç gün içinde okulunuza, birkaç hafta içinde de yaşadığınız yere alışacaksınız.

Erasmus Seyahatleri

Erasmus hareketliliğine katılan birçok kişinin farklı ülkelere gittiğini seyahat ettiğini görmüşsünüzdür. Bu durum derslerinizi aksatmadığınız ve bulunduğunuz ülkeden yedi günden fazla başka bir ülkede geçirmediğiniz sürece mümkün. Eğer bulunduğunuz ülkeden farklı bir ülkede yedi günden çok zaman geçirirseniz ve eğer bu günler resmi tatil günleri değilse hibe kesintisi yaşayabilirsiniz. Sorumluluklarınızı aksatmadığınız sürelerin dışında gezmek istiyorsanız Avrupa içerisindeki ülkeler arasında gerçekten çok ucuza uçak, otobüs ve tren bileti bulabilirsiniz. Flixbus sizin çok ucuza otobüs bileti almanızı, Ryanair sizin çok ucuza uçmanızı sağlayabilir. Lidl’dan gittiğiniz ülkelerde karnınızı doyurabilirsiniz. Booking’den kalcak yer ayarlayabilirsiniz. Sizin gibi seyahat etmeyi seven kişilerle en ünlü müzelere gidebilir sokakta yürürken harika müzisyenleri dinleyebilirsiniz.

Erasmus Dönüşü

Umarım harika bir dönemi geride bıraktınız ve artık dönüyorsunuz. Erasmus hareketliliğinizin tamamlanabilmesi için bazı belgeler çok önemlidir, örneğin orada kaldığınız gün sayınızın hesaplanabilmesi için gerekli olan bir belgenin imzalanması, transkriptiniz gibi. Okulunuzun Dış İlişkiler ofisi sizi bu gibi bilgiler için e-posta adresinden bilgilendirecektir. Eğer Erasmus hareketliliğine hibeli olarak katıldıysanız, döndükten sonra hibenizin kalan %20’si için bir hesaplama yapılır ve almaya hak kazandığınız miktar banka hesabınıza geri yatırılır. Ders başarısızlık durumunda veya ülkeden yedi gün üzeri ayrılmalarınızda hibenizden kesinti olabilir. Çekya’da geçirdiğim bu süre boyunca harika arkadaşlar edindim. Birçok farklı ülkeye gittim, hayalini kurduğum sokaklarda yürüme şansım oldu. Tabii ki saatlerce otobüs beklediğim, uyuyacak yer bulamadığım, sabahladığım, bir su şişesindeki suyu dört kişi bölüştüğümüz günler de oldu. Yine de yaşadığım bu dönem, resimlere baktığım her gün yüzümde bir tebessüm oluşturmaya devam edecek. Sizinle de Erasmus sürecimden birkaç fotoğrafı paylaşmak istiyorum. Eğer daha fazla fotoğraf görmek veya soru sormak isterseniz bana @ecebasr Instagram hesabımdan veya LinkedIn hesabımdan ulaşabilirsiniz. Hayallerinizin gerçekleştiği, güzel anılar biriktirdiğiniz bir Erasmus diliyorum.

Çek Cumhuriyeti’nde Erasmus Yapmak (Çekya)

Yazar: Ece Başar

Bizi takip etmeyi unutma! 
-InstagramFacebookTwitterThreadsTelegramWhatsapp Duyuru Kanalı

Erasmus+ ve ESC projeleri için BURAYA tıkla!

Yorum Yap