Advanced Placement (AP) Nedir?
Üniversite hayallerini bir adım öteye taşımak isteyen gençler! Lisedeyken üniversite kredisi kazanma şansı elde edebileceğiniz bir program var desem? Advanced Placement (AP) programı, sınırları zorlayan ve başarıyı hedefleyen öğrenciler için kapıları aralıyor. AP programı sadece dersleri değil, geleceğinizi de şekillendirmeye hazır! Bu programla ilgili merak ettiklerinizi yazının devamında birlikte keşfedelim.
Advanced Placement (AP) Nedir?
Dünya genelinde geçerliliğe sahip olan Advanced Placement ya da diğer bir ifadeyle İleri Düzey Yerleştirme programı, Amerika Birleşik Devletleri merkezli SAT sınavlarının da düzenleyicisi olan College Board tarafından organize edilmektedir. ABD dışında 60’tan fazla ülkede tanınan ve uygulanan AP; eğitimde mükemmele ulaşmayı hedefleyen, yoğun bir çaba ve çalışma gerektiren güçlü ve oldukça kapsamlı bir programdır.
Bu program henüz lisedeki öğrencilere üniversite düzeyinde dersler alarak uygulanacak sınavlara katılma hakkı tanır. Sınavlardan başarılı olma durumunda öğrencilere üniversite kredisi kazanma ve üniversite sürecinde bu derslerden muaf olma imkanı sağlar. Öğrenciler, programa doğrudan bireysel başvuru yapamamaktadır. Dolayısıyla AP sınavlarına katılmak isteyen öğrenciler, bu sınavları düzenleyen okullara müracaat ederek sınav taleplerini iletebilirler. Peki sınav süreçleri nasıl gerçekleşir, gelin öğrenelim!
AP Sınav Süreci
AP programı matematik, sosyal bilimler, sanat, yabancı diller gibi 7 farklı alanda yaklaşık 40 ders sunmaktadır. Programın kayıt ve sınav tarihlerine ilişkin bilgiler, College Board’un resmi web sitesinde yayınlanmaktadır.
Sınavlar her yılın Mayıs ayında yetkili okullar ve test merkezleri tarafından gerçekleştirilir. Genelde 2 bölümden oluşan bu sınavların ilk bölümü dersin içeriğini kapsayan çoktan seçmeli ve kısa cevaplı sorulardan oluşur. İkinci bölüm ise daha çok öğrencinin anlama, yorumlama gibi becerilerini ölçen kompozisyon bölümünden oluşur. Çoktan seçmeli soruların değerlendirilmesi genellikle bilgisayarlar aracılığıyla yapılır ve yanlış, boş soruların puanlamada bir etkisi olmaz. Açık uçlu ve kompozisyon bölümü sorularının değerlendirilmesi ise Ap Sınav Okuma etkinliklerine katılan üniversite hocaları ve AP öğretmenleri tarafından gerçekleştirilir.
Puanlama 1 ile 5 arasında notlardan oluşur ve bir dersin sınavından toplamda 3 ve üzeri puana sahip olan öğrenciler, o dersten başarılı sayılırlar. Sınavlar ücretlidir.
ADVANCED PLACEMENT (AP) NEDİR?
AP’nin Avantajları
Her şeyden önce AP programına katılan ve aldığı dersleri başarıyla tamamlayan öğrenciler; eleştirel düşünme, çok yönlü düşünme gibi birçok beceriyi elde ederken aynı zamanda da akademik hayata erkenden hazırlanma imkanına sahip olurlar.
AP dersleri alan öğrenciler özellikle yurtdışı üniversite başvurularında yüksek hedeflerinin olduğunu ve zorlu süreçlerle başarılı bir şekilde başa çıkabildiklerini de göstermiş olurlar. Dolayısıyla üniversite başvurularında daha avantajlı ve ders muafiyeti, çift anadal programlarında kolaylık şansı yakalamış olurlar. Ayrıca bazı derslerden muaf olmak, eğitim masraflarını azaltmada ve daha fazla zamanın öğrenciye kalmasında etkili olabilmektedir.
Öğrenci birçok burs olanaklarından yararlanmada AP programı aracılığıyla bir adım önde olma fırsatı da yakalamaktadır.
Sonuç
Sizler de henüz liseye yeni başlamış veya lisede öğrenciyseniz Advanced Placement programına katılarak programın sizlere ve geleceğinize yönelik sağlayacağı birbirinden güzel avantajlarından yararlanabilirsiniz. AP programına katılmak için okulunuzdaki yetkililere ya da programın resmi web sitesine danışarak detaylı bilgi edinebilir ve süreçleri daha iyi bir şekilde yürütebilirsiniz.
Hayallerinizi süsleyen hedeflerinize ulaştığınız başarılı bir hayat dileğiyle…
Yazar: Betül Süzgün
Daha fazla blog yazısı okumak için buraya tıklayın.
Merak ettiklerinizi ve sormak istediklerinizi yorum kısmına bırakabilirsiniz.
Bizi takip etmeyi unutma!
-Instagram, Facebook, Twitter, Threads, Telegram, Whatsapp Duyuru Kanalı