Sen de dahil olmak üzere birçoğumuz hayallerimiz arasına yurt dışında yaşama, eğitim görme ya da seyahat etmeyi dahil etmişizdir sevgili okur. Hayal kurmak çok kıymetlidir, o hayalin gerçekleşmesi için girişimde bulunmak ise paha biçilmezdir. İlk aşamada aklımızda birçok soru ve endişe olabilir. Hatta kimi zaman bunca cevapsız soru bizi ilk adımı atmakta yani “o büyük kurbağayı yemekte” imtina ettirebilir. Bu yazımda “Yurt Dışına Para Göndermek” konusunu ele alacak ve aklınızdaki soruların üzerine çentik atmanıza yardımcı olmaya çalışacağım. Yazının devamı için şimdiden iyi okumalar dilerim.
Yurt Dışına Nasıl Para Gönderilir?
Günümüzde yurtdışına para göndermenin çeşitli ve kolay yolları mevcut. Bunu doğrudan bankaya giderek, bankamatik aracılığıyla ya da hiç bunlara gerek kalmadan, teknolojinin nimetlerinden de faydalanarak internet üzerinden, mobil bankacılıklar aracılığıyla yapabilirsiniz. Bir yandan, kiminize göre bankerler yardımıyla fiziksel banka ortamında yapılan transfer en güvenli ve doğru yol olabilir. Diğer yandan da bu, her zaman sizin için en doğru opsiyon olmayabilir. Birazdan daha detaylı inceleyeceğimiz gibi her bir transfer şeklinin güvenlik, tasarruf ve hız açısından olumlu ve olumsuz yanları olacaktır. Şimdi en çok tercih edilen “Yurtdışına Para Gönderme Yöntemlerinin” neler olduğunu öğrenelim.
En Yaygın Kullanılan Para Transfer Platformları;
TransferWise : TransferWise bulunduğunuz ülkeden iki yüzden (200) fazla ülkeye güvenli bir şekilde para transferi yapabileceğiniz uluslararası bir para transfer sitesidir. Bu siteden faydalanabilmek için mail adresinizle ücretsiz bir şekilde üye olmanız yeterlidir. Üye olduktan sonra sistemde hem kendinizin hem de alıcının gerekli kişisel bilgilerini girip bir sonraki adıma devam edebilirsiniz.
Bu aşamadan sonra site tarafından size “bir IBANveriliyor, ki siz ilk olarak paranızı bu IBAN’a gönderiyorsunuz.
Devamında size bir de “referans kodu (MTCN)” veriliyor.
Bu kodu da bir yere not etmeniz gerekiyor çünkü alıcı, parayı teslim alırken bu koda ihtiyaç duyacak.
Sonraki aşama çok basit, size verilen IBAN’a göndermiş olduğunuz para TransferWise aracılığıyla alıcının hesabına transfer ediliyor.
Bu transferin gerçekleşmesi genelde bir iş günü sürüyor ama 2-3 gün kadar süren transferler de mevcut. TransferWise en az komisyon ücreti talep eden para transfer sitesi olarak biliniyor. Ayrıca göndereceğiniz miktar güncel döviz kuruna göre hesaplanıyor.
WesternUnion: WesternUnion ise Transferwise’ a çok benzemekle birlikte Türkiye’deki birçok banka ile iş birlikleri olan bir para transfer şirketidir. Ziraat, Garanti ve İş Bankaları gibi birçok bankanın mobil uygulamalarında da WesternUnion yurtdışı para transfer hizmeti bulunmaktadır. Ayrıca para transfer işleminizi WesternUnion web sitesine üye olduktan sonra da gerçekleştirebilirsiniz. Fakat WesternUnion için bir dezavantaj yüksek komisyon bedelleri olabilir.
MoneyGram: Aynı amaca hizmet eden Moneygram’ın ise Türkiye’de iş birliği yaptığı bankalar hayli az sayıda. Kuveyt Türk ve Deniz Bank’la anlaşması bulunan MoneyGram internet üzerinden para transferi yapmamaktadır. Para transferiniz gerçekleştirmek için size en yakın Deniz Bank ve Kuveyt Türk şubelerine gidebilir ya da MoneyGram acentelerinde bu süreci ilerletebilirsiniz. Fakat acil bir durum içinde olduğunuzu varsayarsak MoneyGram sizi oldukça yavaşlatacak bir işlem sırasına sahip. Bu aşamada ilk tercihinizi MoneyGram’den yana kullanmayabilirsiniz
SWIFT: SWIFT tüm dünya bankaları arasında para transferi sağlayan bir sistemdir. Bu sisteme göre her bankanın kendine ait v 11 haneli SWIFT kodu ardır. Örneğin İş Bankası’ndan para transferi yapacak kişinin ISBKTRIS kodunu kullanması gerekir. Ayrıca transferinizi başarılı bir şekilde tamamlamak için hedef bankanın (alıcının) Swift kodunu da bilmeniz gerekir. Tüm bankalara ait SWIFT kodlarını internette kolaylıkla bulabilirsiniz. Bu işlemi bankaya giderek ya da internet bankacılığı aracılığıyla yapabilirsiniz. Bu işlemi bankadan yapmanız durumunda bazı dezavantajlarla karşılaşabilirsiniz. İlk olarak SWIFT işlemi, yüksek komisyon ücretleri ve döviz değişiminin bankada yapıldığı durumları hesaba katarsak, yukarıda bahsettiğimiz para transfer türlerinden en masraflı olanı. Bu işlemi yine de bankada yapmayı tercih edecekseniz göndereceğiniz miktarı transfer yapacağınız ülkenin para birimine çevirip, örneğin Amerika’daki yurt harcınız için göndereceğiniz TL bazındaki miktarı USD’ye çevirmek, o şekilde devam edebilirsiniz. Eğer bu işlemi internet üzerinden yapacaksanız işlemler aşağıdaki gibi ve daha kolay olacaktır;
- Alıcı Swift kodu,
- Alıcı Hesap No,
- Alıcı Adı-Soyadı,
- Alıcı Adresinin girilmesinden sonra göndereceğiniz miktarı yazıp işlemi tamamlayabilirsiniz.
UPT: Açılımı Ucuz Para Transferi olan UPT yerli bir kuruluş olup işlemlerin işleyişi bakımından SWIFT’e çok benzemektedir. Yine burada da size bir “referans kodu” verilecek ve sizin de bu kodu alıcıya ulaştırmanız gerekecektir. Para transferi için UPT’yi seçmişseniz size en yakın UPT merkezine, Aktif Bank şubelerine ve PTT’ye gidip transferinizi gerçekleştirebilirsiniz çünkü internet üzerinden hizmet sunmuyor şimdilik. UPT’nin bana göre en avantajlı yönü sizin bir banka hesabı edinmenizi zorunlu kılmıyor, kimlik kartınızla işlemleri kolaylıkla yapmanıza izin veriyor olması.
Son olarak, bahsettiğim işlemlerin hemen hepsi 1-3 gün içinde transferi gerçekleştirmekte. Bugün ki yazımda sizlerle “Yurt Dışına Para Göndermek” çeşitli yollarını birkaç farklı yönden ele alarak paylaştım. Vaktinizi ayırdığınız için teşekkürler. Faydalı olmasını umuyorum. Ayrıca sizlerin deneyimlerinizi çok merak ediyorum bana aşağıda yorumlarda buluşalım.
Yazar: Kısmet Yurtseven
Daha fazla blog yazısı okumak için buraya tıklayın.
Merak ettiklerinizi ve sormak istediklerinizi yorum kısmına bırakabilirsiniz.
Bizi takip etmeyi unutma!
-Instagram, Facebook, Twitter, Threads, Telegram, Whatsapp Duyuru Kanalı