Girişimcilik kavramını hayatın her alanında duymamızla beraber birçok türüne de rastlıyoruz. Bunlardan biri olan ve son dönemlerde sıkça konuşulan uzun bir süre de bütün dünyanın gündeminde kalacağını düşündüğümüz sosyal girişimcilik; birçok profesyonel tarafından geleceğin iş modeli olarak tanımlanıyor. Peki, toplumsal meselelere inovatif bir yaklaşımla çözüm getirmeyi hedefleyen “Sosyal Girişimcilik Nedir?” Gelin birlikte tüm merak edilenleri inceleyelim.
Sosyal girişimcilik, toplumsal sorunları tanımak ve girişimcilik ilkelerini, süreçlerini, operasyonlarını kullanarak sosyal değişimi sağlamakla ilgili bir kavram olarak karşımıza çıkıyor. Bu girişimcilik alanında her şey, saptanmış bir sorunu tam olarak tanımlamak için araştırma yapmak ve peşi sıra istenen değişimi elde etmek için bir sosyal girişimi organize etmek ve yönetmekle ilgilidir. Değişiklik bir sosyal sorunu tamamen ortadan kaldırmayı hedefleyebileceği gibi mevcut koşulların iyileştirilmesine de odaklanabilir.
Genel ve ortak bir işletme girişimciliği yeni bir iş kurmak veya mevcut işletmeyi çeşitlendirmek için önderlik etmek anlamına gelirken, sosyal girişimciliğin esas hedefi kâr veya getiri değil, sosyal sermaye yaratmaktır. Bu alandaki girişimler kar amacı gütmeyen sektörler ve kuruluşlarla ilişkilidir. Ancak bu kâr etme ihtiyacını ortadan kaldırmaz. Tüm girişimcilerin süreci sürdürmek için sermaye ihtiyacı vardır.
Sosyal girişimciler, toplum için değer yaratma ve aynı zamanda gelir üretme amacıyla faaliyet gösterme eğilimindedir. Genel bir kural olarak, sundukları çözümlerin yenilikçi, benzersiz, insan ve çevre dostu olması beklenir. Maliyet etkinliği de önemli bir husustur. Bunların hepsi sosyal girişimlerin sürdürülebilirliği için karşılaşılabilecek zorluklardır. Ancak bütün bunları ölçeklendirmeyi bilenler büyük bir etki yaratmayı bilenlerdir. Topluma, insana ve çevreye faydalı girişimcilerdir.
Günümüzde topluma çokça katkısı bulan tanışmış sosyal girişimcilere Grameen Bank (Yoksullar Bankası) ‘nın kurucusu ve yöneticisi olan Muhammad Yunus’u örnek olarak verebiliriz. Muhammed Yunus 2006 yılındaki girişimiyle Nobel Barış Ödülü’ne layık görülen bir sosyal girişimcidir. Ve bu girişimini ilk olarak ülkemizin Diyarbakır ilinde pilot proje olarak hayata geçirmiştir.
Rang De, kâr amacı gütmeyen bir sosyal girişimin bir başka mükemmel örneğidir. Ramakrishna ve Smita Ram tarafından 2008 yılında kurulan bu platform, Hindistan’daki kırsal ve kentsel yoksulların yıllık yüzde 2 gibi düşük bir faiz oranıyla mikro kredilere erişebildiği çevrimiçi bir platformdur. Ülkenin her yerinden borç verenler borçlulara doğrudan borç verebiliyor, yatırımları takip edip çevrimiçi olarak düzenli ödemeler alabilir.
George Vakfı ise Kadının Güçlenmesi Programı, kadınlara eğitim, mesleki eğitim, kooperatif çiftçilik, iş geliştirme ve tasarruf planlaması sağlayarak kadınlar arasında farkındalık yaratan bir sosyal girişimcilik örneğidir. Bu kuruluşlar sosyal girişimcilik ilkelerini kullanarak sosyal sorunları ele almakta ve toplumda olumlu bir değişim getirmektedir.
Ülkemizde de gündeme gelmeye başlayan ve dünya çapında ilgi gören sosyal girişimcilik örnekleri mevcut.
1 Genç 1 Gelecek
1 Genç 1 Gelecek deneyimli üniversite öğrencileri ile hedeflerine ulaşmak için mentora ihtiyaç duyan lise öğrencilerini bir araya getiren sosyal girişim örneği olarak karşımıza çıkıyor.
Tabukamu
Rayka Kumru önderliğinde kurulmuş tabukamu ise gençlerin cinsel sağlık ve ilişkileriyle ilgili kararlarını sağlıklı verebilmeleri için doğru bilgiyi yaşa ve kültüre uygun bilimsel bir çerçevede sunan bir başka sosyal girişimcilik olarak karşımıza çıkıyor. tabukamu’nun içerikleri Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma için Küresel Hedefler ve UNESCO Kapsamlı Cinsellik Eğitimi Standartları doğrultusunda hazırlanmıştır.
Kodluyoruz
Kodluyoruz ise Türkiye’nin her bölgesinden gençlere kod okuryazarlığını yaymayı ve ülkemizi teknoloji geliştirme merkezi haline getirmeyi hedefleyen bir sosyal girişim.
Sosyal girişimcilik alanı hızla büyüyor ve çok sayıda gönüllünün dikkatini çekiyor. Sosyal girişimciliğin artan popülaritesinin arkasındaki sebep olağanüstü insanların parlak fikirlerini ortaya koyarak her şeye rağmen toplumda bir değişiklik getirmek için sahip oldukları motivasyonlarıdır. Umarız “Sosyal Girişimcilik Nedir?” yazımız size ilham olur ve siz de görmek istediğiniz değişimin bir parçası ya da önderi olursunuz.
İlginizi çekebileceğini düşündüğümüz Karantina sürecinde zorlunlu seyahat etme durumlarında izin belgesi almanın yollarını buraya ekliyoruz.
Yazar: Büşra Öksüz