• awesome images Güncelleniyor...
  • info@eplusturkiye.org
  • Anasayfa
  • Seyahati Ucuza Getirme Yolları - E+ Türkiye

Seyahati Ucuza Getirme Yolları

Seyahat etmek denince aklımıza fahiş paralar harcamak gerekiyormuş gibi bir algı oluşuyor. Sırt çantasını alıp gezmek için zengin olmaya gerek yok. Tek gereken doğru planlama. Bunun için yolculukta neler yapmalı ve nasıl hazırlanmalı üstüne size bir yazı hazırladım.

Yolculuk Zamanı

Yolculuğunuzu ne zamana planladığınız biletinizi ne zaman alacaksınız kadar etkili. Biletleri birkaç ay öncesinden almak çok karlı olsa da turist sezonuna denk gelirseniz fiyatlardaki sıçrama sizi çok zorlayacaktır. Özellikle bahar ve yaz ayları turistler çok oluyor. Onun yerine kışı tercih edebilirisiniz. Çok soğuk olacağını varsaydığınız ülkeler varsa merak etmeyin. Onlar da bu soğukta yaşıyor, sosyal hayatları da kültürleri de buna göre şekillenmiş oluyor. Mesela Finlandiya’nın fiyatlarında dudak uçuklatacak kadar fark oluyor. Aynı zamanda Türkiye veya gitmeyi planladığınız ülke için önemli bir gün varsa fiyatlar artabilir. Örneğin Ramazan Bayram’ı tatilinizi değerlendirmek için Türkiye kaynaklı hava yolları yerine Avrupa kaynaklı havayollarına bir göz atabilirsiniz.

Yolculuk İstikameti

Uçak bileti için skyscanner gibi uygulamaları duymuş olabilirsiniz. Duymadıysanız; Skyscanner, Kiwi ve Google Flights kullanıcılara en ucuz bileti gösteriyor. Ancak bu her zaman en ucuz bilet mi olmak zorunda? Tabi ki hayır! Avrupa’nın çok küçük bir kıta olduğunu önce hatırlatmak isterim. İki saat içinde bambaşka bir ülkeye gitmeniz mümkün. Doğrudan hedef istikametinize bilet almak yerine yakın bir yerden alıp başka taşıtlarla geçmeyi deneyebilirsiniz. Örneğin, Almanya’nın birçok şehrine gidiş Belçika’dan çok daha uygun. Siz yakın bir bölgesinden bilet alıp otobüs veya tren kullanarak iki saate istediğiniz ülkeye geçebilirsiniz (Her ne kadar tren olarak DeucheBahn’ı çok önermesem de.). Tren ve Otobüsleri bulmak için Omio uygulamasını kullanıyorum. Ama Flixbus’ın Kamilkoç ile anlaşması var. Kamilkoç’un kendi sitesinden aldığınız biletler birazcık daha uyguna geliyor olabilir 😉

Konaklama

Konaklama bir dert olabiliyor. Hostellerde cüzi bir miktara kalabilirsiniz. Hostellerde genellikle backpacker gençler olduğu için sosyalleşmek için de bir fırsat. Çoğu hostel kendi etkinliklerine de sahip olabiliyor. Ama her hostel hem uygun fiyatlı hem de içimize sinecek gibi olmayabiliyor veya daha kötüsü ucuza aldığımız bilet sabahın 5’inde olabiliyor. O zaman nasıl gidip geleceğiz? Benim önerim havalimanında konaklama. Evet, yanlış duymadınız. Havalimanlarında uyuyabilirsiniz. Bazı havalimanları izin vermiyor yalnız baştan uyarayım. Hangilerinin konaklama için güvenilir olduğunu, prizlerin yerinin vs nerede olduğunu bulmanın en güzel yolu ve benim can dostum https://www.sleepinginairports.net/ adlı website. Yanınıza kuru şampuan, göz bandı, anc kulaklık, deodorant ve yedek çorap almayı yine de unutmayın.

Ulaşım

Günlük bilet alın. Lamı cimi yok maalesef. Aa, turnike yokmuş falan demeyin. Denetçiler yakalarsa 100 Euro’ya yakın ödüyorsunuz. Riske değmez. Hem daha hızlı istediğiniz noktaya kısa zamanda varabiliyorsunuz. Ama diyorsanız ki ben yürümeye alışkınım, bir Ankaralı olarak sizi çok iyi anlıyorum. Genelde düz ayak oluyor ve yürürken yeni şeyler keşfedip hayatı romantizme edebiliyorsunuz.

Seyahati Ucuza Getirme Yolları

Gezilecek Yerler

Gitmeden önce planlayın. Her zaman para vermenizi gerektirecek yerler olmayabilir. Parklar ve tarihi alanları gezmek bedava veya cüzi bir fiyat olabiliyor. Öğrenciliğinizi kullanmayı da unutmayın. Bazı müzelerin online bileti almak mantıklı gibi dursa da öğrenciler için girişi bedava olabiliyor. Bunu önden bir araştırın, boşu boşuna 15 Euro ödemenize gerek olmayabilir. Bazen de yolda keşfettiğiniz şeylere açık olmayı deneyebilirsiniz. Ben Amsterdam’da bir Budist tapınağı bulmuştum. Gezi planlama fikirleri için sitemizden bloglar okuyabilirsiniz. Bu arada, tuvaletler pahalı ne yazık ki çoğu yer para kesiyor. Zincir kahveciler bu konuda dostunuz olacak. Kapkaççılık çok yaygın. Bir bel çantası edinmeniz faydalı olacaktır.

Beslenme

Yanınıza bir matara alın çünkü musluktan su içilebiliyor. Kahvaltı için eğer gideceğiniz yerin illa yemelisiniz denecek bir şeyi yoksa kiosklardan veya marketlerden geçiştirebilirsiniz. Zaten, Avrupa mutfağı pek de iştah açıcı sayılmaz. Meşhur yiyecekleri turistik yerlerde yemek yerine lokal yerler bulmaya çalışın. Hem fiyat hem kalite açısından çok büyük fark oluyor. Bazı yerlerin mutfakları cazip gelmeyebiliyor. Ben bu zamanlarda göçmen mutfakları denemeye çalışıyorum. Türkiye’dekinin aksine yerlisi yaptığı için cazip olabilir.

Şimdilik aklıma gelen öneriler bunlar. Umarım siz de yolculuklarınızı en fiyat performans şekilde geçirip bol bol anı toplarsınız.

Yazar: İlgin Hanımoğlu

Daha fazla blog yazısı okumak için buraya tıklayın.
Merak ettiklerinizi ve sormak istediklerinizi yorum kısmına bırakabilirsiniz.

Bizi takip etmeyi unutma! 
-InstagramFacebookTwitterThreadsTelegramWhatsapp Duyuru Kanalı

Erasmus+ ve ESC projeleri için BURAYA tıkla!

Yorum Yap