• awesome images Güncelleniyor...
  • info@eplusturkiye.org
  • Anasayfa
  • Post Erasmus Depresyonu, Hurafe mi Gerçek mi? - E+ Türkiye

Post Erasmus Depresyonu Hurafe mi Gerçek mi?

Merhaba ben Gülşah bugün sizlere Erasmus sonrası hayata dair deneyimlerimi ve araştırmalarımı derlediğim bir yazı yazdım. 

Erasmus öğrenim hareketliliğine dair blog yazılarımıza göz attıysanız, Erasmus öğrenim hareketliliğine katıldıysanız yahut Erasmus’a gitmiş arkadaşlarınız ile sohbet ettiyseniz bu deneyimin ne kadar sıra dışı ve renkli olduğuna dair fikir sahibisinizdir. 

Erasmus öğrenime nasıl gidebileceğiniz, hangi ülkede olacağınız ve yaşam standartlarınız değişiklik gösterse de tüm Erasmus öğrencilerinin ortak paydada buluşacağı bir şey var ki o da bunun lisans hayatınızda bir kez yaşayabileceğiniz biricik bir deneyim olduğu! Haliyle bu deneyimin ardından bize kucak açan ve bizleri tekrar ortak noktada buluşturan bir durağımız daha var: POST ERASMUS DEPRESSION 

Geçtiğimiz senenin Mart ayında Romanya Timişoara’da 4 aylık bir Erasmus öğrenim yolculuğuna çıktım. Grafik sanatlar ikinci sınıf öğrencisi olarak pratik derslerim teorik derslerimden daha fazlaydı haliyle 2023 senesinde Avrupa’nın Kültür Başkenti unvanını almış Timişoara şehrinin tadını çıkarmak ve sosyalleşmek için fazlasıyla vaktim oldu 🙂

Romanya’daki ilk gecemi hatırlıyorum. Şehre, yurt müdürünün çalışmadığı bir saatte gittiğim için yurda girememiş ve Erasmus projesinde tanıştığım arkadaşımın evinde kalmıştım. Aklımda bin soru ve kaygıyla uyuduğumu çok iyi anımsıyorum ancak dostumun bana evini açması içimi ısıtmıştı. Sonra ESN sayesinde tanıştığım ilk arkadaşımı, odaya yerleşme telaşımı, ilk partimi, bambaşka bir yerde oluşun içime saldığı keyifli merak duygusunu… 

Başka bir ülkede yaşadığınız en sıradan deneyimler bile (alışveriş yapmak, kahve içmek, sinemaya gitmek) o ülkedeki atmosfer ve konuşulan dil nedeniyle daha kişisel bir deneyim haline geliyor yani deyim yerindeyse ‘’unutulmaz’’ oluyor. Kişisel bunca açısına değindikten sonra durumun kolektifteki yankısından bahsedelim, herkes bir sene sonra ardına baktığında aynı yerde olmayacağını çok iyi biliyor, etrafında seni tanımayan onlarca insan, kendini dilediğin gibi tanıtabilirsin hatta unutmak istediğin her şeyi geride bırakabilirsin. Bu durumda biraz daha sosyal olmak işten değil… Yani bu deneyimi ‘’unutulmaz’’ kılmak için çok faktör var elimizde..                                                           

Eh her güzel şeyin bir sonu vardır… Erasmus bittikten sonra ne oluyor bu koca deneyime?! 

Aylardır görmediğiniz ülkenize girdiğinizde hissettiğiniz ilk şey kavuşma hissiyatı olacak muhtemelen. Çevrenizde yeniden Türkçe konuşan insanların varlığını duymak size güvende hissettirecek, eve gitmek buruk ama huzurlu bir his olacak. Aileniz ve arkadaşlarınızı yeniden görmek için heyecan duyarken bi yandan da anlatacağınız her şeyi düşüneceksiniz. 

Buluşmalar bitti, Erasmus’tan ve Erasmus’un kahramanlarından defalarca bahsedildi eve tekrar alışıldı ama şimdi de özlem başladı. Bir sersemlik hali ki siz bile anlam veremeyeceksiniz bu duruma, anlayacaksınız ki aylarınızı geçirdiğiniz o ülke sizin ikinci eviniz arkadaşlarınız aileniz olmuş. Tamamen kendi deneyimlerimden yola çıkarak anlattığım için bu yoğun duygu bombardımanı ve nostalji bulutlarından sıyrılmak adına size verebileceğim bazı tavsiyeler var: 

1) Şehrinize bir turist gibi bakın.
Evet en küçük şehirde bile güzellikler yakalayabileceğiniz köşeler vardır. Bakış açınızı biraz değiştirmek sizi rahatlatacaktır. Etkinliklere ve topluluklara göz atın, fırsatları değerlendirmeye çalışın. 

2) Bol bol gezin
Artık gezmek kaçınılmaz bi alışkanlık olmuş olmalı. Yurt dışı rotaları kadar yurt içi rotaları da şans vermeye değer. 

Post Erasmus Depresyonu Hurafe mi Gerçek mi?

3) Erasmus arkadaşlarınızla iletişimi koparmayın. 
Birbirinize hayatınıza dair gelişmeleri bildirmek hatta belki tekrar buluşmak için destinasyonlar belirlemek Erasmus ruhunu canlı tutmak için harika bi yol değil mi sizce de 

4) Gönüllülük faaliyetlerinizi çoğaltın. 
Ekibimiz ErasmusPlusTürkiye gibi gönüllülük faaliyeti yürütebileceğiniz oluşumları değerlendirmenizi ve bu sayede gençlerle çalışmayı sürdürmenizi tavsiye ederim. Biz her sene belirli zamanlarda çağrıya çıkıyoruz, takipte kalın!

5) Projeleri değerlendirin!
Erasmus projeleri bu ‘’depresyon’’dan sıyrılmak için biçilmiş kaftan. Sitemizde ulaşabileceğiniz onlarca proje mevcut. 

6) Duygularınızı yaşamaya izin verin
Geçmişi onurlandırmanın ve yaşanılanların sizde bıraktığı izleri içselleştirmenin yolu duygularınızı yaşamaya izin vermekten geçiyor. Fotoğraflarınızı bastırabilir, orada dinlediğiniz müzikleri dinleyebilir ve bolca yazı yazabilirsiniz.

Unutmayın bu nostaljik hisler deneyimin ayrılmaz bir parçası. Bütün güzel hisler kadar kıymetli ve önemliler bi o kadar da geçiciler. Ne derler bilirsiniz ‘’Bittiği için üzülme, yaşandığı için sevin.’’ Umarım Erasmus Öğrenim deneyiminin pek konuşulmayan bu kısmına dair soru işaretlerinizi giderebilmişimdir! Esen kalın, Erasmus’la kalın <3 

Yazar: Rabia Gülşah Gültaş

Daha fazla blog yazısı okumak için buraya tıklayın.
Merak ettiklerinizi ve sormak istediklerinizi yorum kısmına bırakabilirsiniz.

Bizi takip etmeyi unutma! 
-InstagramFacebookTwitterThreadsTelegramWhatsapp Duyuru Kanalı

Erasmus+ ve ESC projeleri için BURAYA tıkla!

Yorum Yap