Öğrenciler İçin Yurt Dışı Fırsatları
1- Work and Travel:
Amerikan Hükümeti’nin denetiminde gerçekleştirilen dünyanın çeşitli ülkelerinden üniversite öğrencilerinin yaz tatilleri boyunca Amerika’da çalışıp dünyayı ve farklı kültürleri tanımalarına, Amerika’yı gezebilmelerine, İngilizce seviyelerini geliştirmelerine, tüm bunlar olurken ek olarak para kazanmalarına olanak sağlayan bir öğrenci kültürel değişim programıdır.
-Peki ya Work and Travel programına neden katılmalıyız?
Üniversite öğrencisi bir gencin hayatında karşısına çıkabilecek en güzel fırsatlardan biridir.
Size sağlayacağı faydaları saymakla bitmez. Bu program sayesinde; Hem Amerikan kültürünü hem de programa katılan birçok milletin kültürünü tanıma fırsatına sahip olursunuz. Birçok milletin bulunduğu bu programda çok güzel dostluklar kurup üzerinden yıllar geçse de kendinizi dünyanın bambaşka bir yerinde sohbet ederken bulabilirsiniz. Evrensel bir dil olan İngilizceyi ana dili olarak kullanan insanlarla pratik yapma ve geliştirme fırsatını yakalarsınız. Kilometrelerce uzak bir ülkede kendi paranızı kazanarak kendi ayaklarınızın üzerinde durabilme becerisi edinip öz güveninizi artırabilirsiniz. Daha üniversite hayatında iken iş hayatına atılmadan CV’nize yazacağınız mükemmel bir iş deneyiminiz olur. Kendi potansiyelinizin farkına varıp bakış açınızı genişletir ve program boyunca eşi benzeri olmayan anılar yaşarsınız.
-Work and Travel programını kimler yapabilir?
Üniversitenin hazırlık ya da herhangi bir kademesinde lisans öğrencisi olmak ve tam zamanlı örgün eğitim veren bir üniversite de eğitim alıyor olmak. Niteliklerden bir diğeri 18-26 yaş aralığında olmak. Tezli yüksek lisans programında hazırlık ya da 1. sınıf öğrencisi olmak. Açık Öğretim Fakültesinin devam zorunluluğu olan İngilizce Öğretmenliği bölümünde okuyor olmak. Vize aşamasını geçmek için ise 4.0 üzerinden en az 2.0 not ortalamasına sahip olmak gerekmektedir.
-Work and Travel programı ile nerelerde çalışabiliriz, konaklama nasıl sağlanır?
Yalnızca yaz sezonunu kapsayan öğrenci değişim programı olduğu için çok fazla eğitime ihtiyaç duyulmayan, üniversite diploması gerektirmeyen oteller, resort oteller, fast food zincirleri, restoranlar, eğlence ve su parkları gibi yerlerde çalışabilirsiniz. Oda temizlikçiliği, hostluk/hosteslik, resepsiyonistlik, komilik, bulaşıkçılık, garsonluk, barmenlik, satış danışmanlığı, cankurtaranlık, kasiyerlik, ride operatörlüğü gibi birçok iş yapabilirsiniz. Kalacağınız yer, iş sözleşmesine göre değişiklik gösterebilir. Tercih ederseniz işvereninizin temin ettiği ya da yönlendirdiği paylaşımlı ev, lojman/yurt veya motellerde kalabilirsiniz. Kimi işveren yalnızca yönlendirme yaparken kimisi konaklamayı sağlayabilir. Kiranızı genellikle haftalık olarak öderken, kira maliyeti programı kaldığınız bölgeye göre değişiklik gösterebilir.
-Work and Travel programı ne kadara mal olur?
Programın maliyeti başvuru tarihinize göre ve acentalar arasında değişiklik gösterse de aşağı yukarı 3250-3750$ civarındadır. Bu fiyat ile öğrenciye Amerika’da çalışabilmesi için gerekli olan DS-2019 belgesi, iş ve konaklama, program ve vize danışmanlığını kapsar. Bazı firmalar sağlık ve bagaj sigortasını da bu ücrete dahil eder.
Bu maliyetin dışında; Vize harcı: 180$ (Vize öncesinde ödenir.), SEVIS Ücreti: 30$ (SEVIS ücreti Amerikan Hükümeti’nin aldığı Yabancı Öğrenci Kontrol Sistemi ücretidir. Vize öncesinde ödenir.),Uçak Bileti: 600$ – 1000$ (Biletinizi aldığınız tarihe ve gidilecek yere, aktarmalı uçuş tercihlerinize göre değişiklik gösterir.),Cep Harçlığı: En az 600$ (İlk iki hafta ilk paycheckinizi alana kadar yapacağınız masrafları karşılamanız için gereklidir.)
Öğrenciler İçin Yurt Dışı Fırsatları
2- Work and Study:
Bir yandan öğrenim görürken aynı zamanda yarı ya da tam zamanlı olarak maaşlı yurt dışında çalışma imkanları tanıyan Work & Study (Oku ve Çalış) programları her geçen yıl popülerliğini daha da arttırmaktadır. Bu programlar sayesinde öğrenciler yurt dışı eğitim bütçelerine katkıda bulunmakla kalmayıp edindikleri yurt dışı iş deneyimi ile de çalışma hayatında rakiplerinin önüne geçmektedirler. Uluslararası bir değişim programı olan Work and Study kişilere hem İngilizce eğitimi almayı hem de farklı alanlarda çalışarak para kazanabilme imkanı sağlar. Programın süresi öğrencinin isteğine göre belirlenir ve katılım için belirli bir dönem zorunluluğu yoktur. Programın amacı eğitim ile çalışmayı birlikte kapsadığı için yalnızca iş imkanı veya yalnızca eğitim imkanı sunmaz. Programa lisans öğrencileri ve üniversite mezunu bireyler katılabilir fakat 18 yaşından küçükler katılamaz. Work and Study birçok ülkede gerçekleşmekte ve programın süresi 3 ay ile 20 ay arasında değişmektedir. Bu program şu anda popüler olarak Avustralya, Dubai, Malta, İrlanda ülkelerinde uygulanmaktadır. Bu programda çalışılabilecek işler: Kafe, restaurant, kahve dükkanları, mağaza, otel ayrıca dil becerilerinin gelişmesi ile herkes kendi alanında çalışabilir. Örneğin, Google, Microsoft, Facebook gibi şirketlerde çalışabilir. Programın amacı yabancı dil seviyenizi geliştirmektir. Temel ya da orta düzeyde yabancı dile sahipseniz bu sizin için daha faydalı olacaktır. Programa katılma şartları 18 yaşından büyük olmak, Üniversite öğrencisi veya lisans mezunu olmak (lisans mezunu değilseniz özel danışmanlık alarak, özel durum değerlendirilmesi yapılabilir mi öğrenebilirsiniz), Programın yapılacağı ülkede herhangi bir dil okuluna veya eğitim kurumuna kayıtlı olmak. Katılımcılardan belirli bir not ortalaması istememektedir.
3- AIESEC:
Dünya barışı ve insanların potansiyelinin keşfedilmesi için tek bir vizyon doğrultusunda çalışan AIESEC, dünyamızın geleceğini şekillendirmede gençlerin pozitif rol üstlenmesini hedefleyen bir gençlik organizasyonudur. 1948 yılında yedi farklı ülkeden yedi genç gencin kültürlerarası etkileşimi hayal etmesiyle kurulan AIESEC, bugün dünyanın en büyük gençlik organizasyonu haline gelmiştir. Türkiye’de ise 1954 yılında Nihat Gökyiğit, Nejat Eczacıbaşı ve Ali Osmanoğlu tarafından kurulan AIESEC, o günden bu yana gençlere hem kişisel gelişim hem de yurtdışı staj fırsatları sunarak, liderlik potansiyellerini geliştirmelerine yardımcı olmaktadır. AIESEC’in temel amacı, genç bireylerin potansiyellerini keşfetmelerine ve geliştirmelerine olanak tanımaktır. Bu kapsamda, gençlere global ve pratik tecrübeler sunarak dünyayı farklı açılardan görmelerini sağlar ve değişime açık bireyler olarak yetişmelerine katkıda bulunur. Organizasyonun tarihçesi boyunca önemli kilometre taşlarına ulaşılmıştır. 1977 yılında altı kıtada 50 farklı ülkede temsil edilen AIESEC, dünya üzerinde 40.000 genç lider adayına liderlik becerilerini geliştirebilecekleri bir tecrübe imkanı sağlamıştır. İlk kez 2010 yılında bir yıl içinde 10.000 liderlik fırsatı sunan AIESEC, şimdiye kadar 230.000’den fazla gence bu tecrübeyi yaşama şansı tanımıştır. AIESEC’in temel değerleri organizasyonun faaliyetlerini şekillendiren ve üyelerinin günlük davranışlarını yönlendiren önemli prensiplerdir. Bu değerler; Mükemmellik için çalışmak, Bütünsellik göstermek, Liderliği harekete geçirmek, Sürdürebilirliği sağlamak, Katılımdan zevk almak, Farklılıkları yaşamak.
AIESEC, Birleşmiş Milletler ve UNESCO gibi uluslararası kuruluşlarla işbirliği yaparak dünya gençliğinin sürdürülebilir kalkınma amaçlarına katkı sağlamasına yönlendirir. Bu sayede, gençlerin dünyada pozitif etki yaratmaları ve sorumluluk sahibi kararlar almaları için önemli bir platform sunar. Sonuç olarak, AIESEC, gençlerin liderlik potansiyellerini geliştiren ve dünyayı daha iyi bir yer yapmak için aktif olarak çalışan bir gençlik organizasyonudur. Her bir genç insana ulaşıp liderlik becerilerini geliştirdiğinde, dünyanın nasıl bir yer olacağına dair heyecan verici hayaller kurarlar. AIESEC’in geleceğe dair umutları ve hedefleri, gençler için daha parlak bir dünya yaratma isteğidir. Siz de AIESEC ile bu değişim rüzgarına katılmak ve kendi liderlik yolculuğunuza adım atmak için harekete geçebilirsiniz. Eğer gençler olarak dünyanın geleceğine olumlu bir etki yapmak ve liderlik becerilerinizi geliştirmek istiyorsanız, AIESEC sizin için en uygun platform olabilir. Unutmayın, değişimin temel taşı sizsiniz!
4- Erasmus+:
Erasmus+ 2021-2027 yılları arasında uygulanan eğitim, gençlik ve spor alanlarını kapsayan Avrupa Birliğinin hibe programıdır. Erasmus+ Programı ile kişilere, yaş ve eğitim geçmişlerine bakılmaksızın yeni beceriler kazandırılması, onların kişisel gelişimlerinin güçlendirilmesi ve istihdam olanaklarının artırılması amaçlanmaktadır. Erasmus+ Programının 2021-2027 yılları için tüm Avrupa’daki bütçesi 28,4 Milyar Euro’dur.
Erasmus+ Programı kapsamında desteklenen faaliyetler temel olarak 3 Ana Eylem (Key Action, KA) ve 1 Özel Eylem altında toplanmaktadır.
*Erasmus+ kategorisi içerisinde yer alan en popüler programlar; Gençlik değişimleri, Gençlik kursları ve ESC (Avrupa Dayanışma Programı) üçlüsüdür. Bu programlar hakkında detaylı bilgiler için Erasmusplustürkiye sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
5- Camp America Programı:
Camp America 1969’dan beri resmi J-1 vize sponsoru olarak çalışan ve kamplara öğrenci gönderen dünyanın en büyük kültürel değişim programıdır. Binlerce kampla çalıştığı için de diğer tüm sponsorlardan çok daha fazla kampa yerleşme şansı sunmaktadır. Bir ABD yaz kampında çalışmak, hayatınızın en heyecan verici, ödüllendirici ve unutulmaz deneyimlerinden biri olabilir! ABD yaz kampları konum, program, aktiviteler, prensip, tesisler ve kampçı popülasyonu açısından büyük farklılıklar gösterse de, hepsinin ortak bir hedefi vardır – her kampçıya asla unutamayacakları güvenli ve ödüllendirici bir yaz sunmak! Kamp ortamında çalışmanın birçok faydası vardır. Bunlar; Değerli iş deneyimi, Güvenli bir çalışma ortamı, Kültürel değişim, Networking, Eğlence ve Seyahat fırsatı. Sezon ve Program Suresi: Yaz kampı sezonu Mayıs sonundan Ağustos ortasına kadar sürer ve ortalama istihdam suresi 9-11 hafta arasındadır. Maaş yapısı, daha sonra çalışılan gün başına ek ödeme ile 63 güne kadar düzenlenen sözleşmelere dayanmaktadır. Bu süreçte bir takım kamp öncesi ve sonrası çalışma fırsatları mevcuttur. Kamp ortamında farklı istihdam rolleri ve pozisyonları vardır. Yaz kampları iki iş kategorisi sunar: Danışmanlık ve Destek Personeli. Bu iki kategori için de uluslararası personel adaylarına vize vardır ve her iki vize programı için de minimum 3 hafta maksimum 4 ay geçerlilik suresi vardır ve uzatılamaz. ABD’nin kırsal kesimlerinde birçok kamp güzel manzaralara ve doğayla iç içe barışçıl bir çevre yapısına sahiptir. Çalışma zamanları haricinde, kamp dışındaki sosyal aktivitelerin sınırlı olabileceği izole bir yerde olmak için hazırlıklı olmalısınız. Böcekler, sivrisinekler ve örümcekler de dahil olmak üzere kırsal koşullar ve” vahşi yaşam” şartları kampta olağandır. Kamp çalışanları ve personeli bir ekip olarak çalışır ve gerektiğinde herkes bu başarıya dahil olur. Zaman zaman sizden başlangıçta görevlendirildiğiniz alan dışındaki bir alanda bir iş yapmanız veya yardımcı olmanız istenebilir. Esneklik ve ekip çalışması kampta önemli noktalardır.
6- SUSI:
SUSI, Türkçe karşılığıyla söylersek Amerika Birleşik Devletleri Enstitüleri Öğrenci Liderleri çalışmasıdır. 5 haftalık akademik, eğitim programı 18-25 yaş arasındaki lisans öğrencilerinin, liderlik becerilerini geliştirmek ve Amerika Birleşik Devletleri’ni daha iyi tanımalarını sağlamak için tasarlanmıştır.
7- AUPAİR:
Au Pair; kelime anlamı ile anne yardımcılığıdır. Bir uluslararası kültürel değişim programıdır. Au Pair programında amaç; gençlerin farklı ülkelerdeki bir aile yanında kalarak, o ülkenin dilini ve kültürünü öğrenmesidir. Tüm Avrupa, Amerika ve Avustralya kıtalarında vatandaş olan gençler Au-Pair programına katılabilmektedir. Türkiye, Avrupa Birliği’ne üye başvurusunda bulunduğu ve bir NATO Ülkesi olduğu için Au Pair programına dahil edilen ülkeler arasında yer almaktadır. Au Pair ailenin bir üyesi olarak kabul edilir ve genel olarak günde 5, haftada 25 saat anneye yardım eder. Aynı zamanda 2 akşam babysit (çocuklarla akşam/gece birlikte evde kalmak) olur. Genellikle evi ve kendi odasını temiz, düzenli tutması için hafif ev işleri yapması ve çocuklarla ilgilenmesi beklenir. Au Pair, genelde bebek bakımından sorumlu değildir ve en az anaokulu ve üzeri yaş grubu çocuklarla ilgilenir. Bebek bakımı için ise konusunda eğitim almış adaylar istenmektedir.
Au Pair’lik, haklarınızı biliyorsanız ve tüm yabancı olduğunuz konularda bilgili olarak gidiyorsanız sizin için çok faydalı ve kariyeriniz için önemli bir dönem olacaktır. Hatta adaylar, gidecekleri ülkeyi iyice tanıdıktan sonra vizelerini öğrenim vizesine çevirebilir ve meslek okullarında, halkla ilişkiler, yönetim, muhasebe, bankacılık, turizm vb. birçok konuda devlet okullarında eğitim alabilir. Yurt dışında eğitim görmek ve bir süre yaşamak herkes için en büyük rüyalardan birisidir fakat oldukça da pahalı ve zahmetlidir. Türkiye’deki ailelerin ekonomik durumu Batı ülkeleri standartlarına oranla düşük olduğu için her aile çocuğunu yurt dışı eğitime gönderememektedir. Günümüzde 3 aylık bir eğitiminin toplam maliyeti (okul, konaklama, yemekler, uçak bileti ve cep harçlığı dahil) en az 5,000 Amerikan dolarını bulmaktadır. Bu kadar yüksek bir maliyeti yeni mezun ve ailesi orta gelir düzeyine sahip bir gencin karşılaması gerçekten güçtür ve 3 aylık bir sürede ne kadar yabancı bir dilin öğrenilebileceği ise belirsizdir. Tüm bu nedenlerle, Au Pair’lik çok sayıda gence ve ailesine cazip gelmektedir. Güvenli bir ortamda 2 yıla kadar, hiçbir şey harcamadan kalıp, iyi düzeyde bir yabancı dil öğrenmek veya mesleki konuda bir sertifika veya diploma programına katılmak en mantıklı ve pratik çözüm olarak görünmektedir.
8- DİL OKULLARI:
Yurt dışındaki dil okulları, genellikle dil becerilerini geliştirmek isteyen uluslararası öğrencilere hizmet veren kurumlardır. Bu okullar, genellikle yoğun dil eğitimi programları sunarlar ve öğrencilere yabancı bir dilde etkili iletişim kurma becerileri kazandırmayı hedeflerler. Yurt dışındaki dil okullarında eğitim almak, dilin doğal bir ortamda öğrenilmesine olanak sağlar ve genellikle kültürel deneyimlerinde yaşanmasını sağlarlar. Bu okulların programları, süreleri ve maliyetleri ülke ve okula göre değişiklik gösterebilir.
Sitemizde sizi dil okulları hakkında bir blog yazısı da bekliyorrr 🙂 Dil okulları ile alakalı blog yazımıza buradan gidebilirsiniz.
Daha fazla blog yazısı okumak için buraya tıklayın.
Merak ettiklerinizi ve sormak istediklerinizi yorum kısmına bırakabilirsiniz.
Bizi takip etmeyi unutma!
-Instagram hesabımız için tıkla!
-Facebook grubumuz için tıkla!
-Telegram grubumuz için tıkla!
-Whatsapp Duyuru Kanalımız için tıkla!
-X hesabımız için tıkla!
Diğer projeler için tıklayınız!