Merhabalar, bugün sizlerle ilk kez tek başıma yurtdışına çıkma deneyimimden bahsedeceğim. İlk olarak küçük yaşlardan beri yurtdışına çıkmak, ülkem dışındaki dünyaları görmek istiyordum. Yeşil pasaportum olduğundan dolayı Schengen bölgesine vizesiz girme hakkım olsa da ekonomik olarak özgürlüğümü elde edemediğimden gidemiyordum. Bir önceki yazımda bahsettiğim burs programına Kabul alıp ekonomik özgürlüğümü kazanmamla beraber ilk hedefim 18 yaşımı bitirmeden Avrupa’ya ayak basmak oldu. Ocak ayında Budapeşte’ye gitme kararı aldım. Pegasustan gidiş-dönüş 1200 TL’ye 24-27 Şubat tarihleri için biletlerimi aldım.
Pasaport ve Vize
Yurtdışına çıkmadan önce pasaport ve vizeye ihtiyaç duyacaksınız. Eğer öğrenciyseniz yaklaşık 250 TL’ye pasaport çıkartabilirsiniz. Yeşil Pasaportum olduğundan dolayı başta Avrupa Birliği olmak üzere bordo pasaportluların vize ile girmesi gereken yerlere vizesiz girebiliyorum. Vize ücretleri genel olarak 100 € civarı. Vize almak istemiyorsanız vizesiz ülkelere ya da pasaport çıkartmadan, kimlik kartı ile gidilebilen ülkelere gidebilirsiniz.
Kalacak yer ayarlamak
Booking.com, Hostelworld gibi siteler üzerinden hostel araştırmaya başladım. Birkaç hostele rezervasyon yapmaya çalıştım fakat olmadı. En sonunda Casa Nora Guest House’da 6 kişilik yatakhanede 2 gecelik rezervasyon yaptım. İlk defa hostellerde kalacaksanız aklınızda güvenlik ve diğer konularda soru işaretleri olabilir. Öncelikle hostellerin güvenli olduğunu düşünüyorum zaten orada konaklayan çoğu kişi sırt çantalı gezgin ve öğrenciler oluyor. Kalmayı düşündüğünüz hostelin yorumlarını okuyun, şehir merkezinde olmasına dikkat edin.
rezervasyon yapmak için tıklayın
Uçuş günü
Uçuştan 1 gün önce banka hesabımdaki Euroyu çekerek yanıma nakit para aldım. Ertesi gün sırt çantamı hazırlayıp Sabiha Gökçene doğru yola çıktım. Havalimanına gittikten sonra yurtdışı çıkış harcımı otomatlar aracılığıyla aldım ve pasaportumun arasına koydum. Online check-in yaptığım için direkt pasaport kontrolden geçip dış hatlar terminalinde uçağımın kalkış saatini beklemeye başladım. O andan itibaren aslında ülke sınırlarından çıkıyorsunuz. Kapılar açılıp, uçağa bindiğimde heyecanım tavan yaptı, yaklaşık 2 saat sonra başka bir ülkede olacaktım hem de tek başıma.
Tek başına yurtdışına ayak basmak
Uçağım indikten sonra çok uzun bir pasaport kontrol sırasına girdim. Pasaport kontroldeki polisleri gördükçe gerilmeye başladım. Acaba beni sorgulayacaklar mı diye düşündüm çünkü okuduğum yazılarda böyle bir ihtimalin olduğunu söylemişlerdi. Ama tam tersi bir durumla karşılaştım, polis bana Türkçe hoş geldin dedi, pasaportumu damgaladı ve yine Türkçe hoşça kal dedi. Bu ince ve nazik hareket beni çok mutlu etti.
Döviz işlemleri
Havalimanlarındaki döviz büroları yüksek komisyon aldığı için paramın küçük bir kısmını yani beni şehir merkezine ulaştıracak kadar olan kısmını bozdurdum. Geri kalan paramı da şehir merkezinde bozdurdum. Döviz bürolarında Türk Lirası da vardı ama yine de siz paranızı Türkiye’de Euro veya Dolara çevirip öyle gidin.
İletişim
Budapeşte’de 3 gün kaldığımdan dolayı sim kartı almak istemedim. Çünkü şehrin çoğu noktasında ücretsiz wifi hizmeti ve hostelimde internet vardı. Ama havalimanından yeni bir sim kartı alarak ya da Türkiyedeki hattınızı yurtdışına açtırabilirsiniz.
Kent içi ulaşım
Size tavsiyem eğer kısıtlı bütçe ile gidiyorsanız havalimanlarından şehir merkezine gitmek için toplu taşımayı kullanın. Gideceğiniz şehir hakkında araştırmalar yapın ve metro – tramvay haritalarını indirin. Zaten Google Haritalarda, harita ayrıntıları kısmında toplu taşıma filtresini seçerseniz şehirdeki raylı sistemleri gösteriyor. Ayrıca yol tarifi yaparak da kullanmanız gereken toplu taşıma seçeneklerini, metro veya otobüsün saat kaçta geleceği ve yolun ne kadar süreceğini öğrenebilirsiniz.
Daha fazla blog yazısı okumak için buraya tıklayın.
Merak ettiklerinizi ve sormak istediklerinizi yorum kısmına bırakabilirsiniz.
Bizi takip etmeyi unutma!
-Instagram, Facebook, Twitter, Threads, Telegram, Whatsapp Duyuru Kanalı