IELTS sınavına hazırlanıyorsunuz ve tek seferde hedeflediğiniz puana ulaşmak istiyorsunuz. IELTS Reading Tüyoları için yazımı okumaya devam edebilirsiniz. IELTS Reading kısmından 9 üzerinden 9 almış biri olarak sizlere faydalı tüyolar paylaşacağız.
1)Önce soruları okumak oldukça önemli. Paragrafı okuyup sorulara dönmek, hem vakit açısından dezavantaj hem de sınav stresiyle okuduğunuzu yanlış hatırlamanıza yol açabilir. Bu yüzden önce soruyu okuyup cevabı paragrafta aramak daha faydalı.
2)Kendi bilginizi kullanmanızı gerektirecek bir soru IELTS sınavında bulunmuyor. Sorulan soruların hepsinin cevabı metinde mevcut.
3)Sınav öncesi farklı türden metinler okumak. Sınavda karşınıza gelecek metin ilgilenmediğiniz bir konudan olabilir. Bilmediğiniz bir konu hakkında anadilde bile metin okumak sıkıcı olabilir. Bu konuda hazırlıklı olmak için İngilizce farklı konulardan metin okuyarak kendinizi hazırlayabilirsiniz. Unutmayın ki sorunun cevapları mutlaka metinde, sizin konu hakkında bilgi sahibi olmanız gerekli değil.
4)Bilmediğiniz soruyu atlayın ama boş bırakmayın. Sınavda süreniz kısıtlı olduğu için cevabını bilmediğiniz soruda vakit kaybetmeyip bir sonraki cevabı paragrafta arayın. IELTS sınavında yanlışlar doğruyu götürmediği için mutlaka bir cevap yazın.
5)Cevaplar genellikle sorulan sırada olur. Bunu göz önünde bulundurun. Örneğin birinci sorunun cevabı ilk paragrafta ise, ikinci sorunun ki de ikinci paragrafta bulunacaktır. Tabii ki bu durum paragraf başlık eşleştirme bölümünde olmaz. Ayrıca bazı nadir durumlarda bir paragraf sadece zaman öldürmek için konulmuş olabilir. Yüzde 80, yani çoğunlukla soru ve cevaplar paragrafta sırayla bulunur.
6)Başlık seçerken en uygun olanı seçmek önemli. Başlık paragraf eşleştirme soru tipinde verilen başlık sayısı paragraftan fazladır. Birden fazla başlık bir paragrafa uygun olabilir. Aynı şekilde aynı başlık iki paragrafa uygun olabilir. Burada önemli nokta en uygun başlığı seçmektir. Paragrafın ilk ve son cümlesi okunduğunda akla gelen nokta en uygun başlığa işaret eder. Takıldığınız sorularda sadece ilk ve son okuyup en uygun olanı düşünmeniz doğru cevabı bulmanıza yardımcı olacaktır.
7)Eş anlamlı kelimelerin altını çizin. Soruyu okuduktan sonra paragrafta soruda geçen kelimenin eş anlamlısını arayın. Kelimenin aynısı çoğunlukla bulunmayacak fakat eş ya da yakın anlamlısı paragrafta mutlaka geçecektir.Bu şekilde cevaba daha kolay ulaşabilirsiniz.
8)Bütün metni anlamaya çalışmayın. Sınavlarda genellikle akademik ve çok detaylı konularda metinler bulunur. Normal zamanda, okuduğumuzu anlamlandırma ve yorumlama isteği duyarız. Ama bu sınavda zamana karşı yarıştığımız için, metnin bütününü anlamlandırmak yerine cevapları aramamız bizim için daha faydalı olacaktır. Kendimden örnek vermek gerekirse, benim sınavımda metinlerden biri kayıkların neden bazı dillerde detaylı bazı dillerde geniş anlamda kullanıldığı ile alakalıydı. Açıkçası ne kayıklarla ne de isimlerini nereden aldıklarıyla ilgilenmediğim için, bunu anlamaya çalışmak ile çok süre kaybedebilirdim. Sadece sorulan soruya ve hangi paragrafta geçtiğine odaklanarak yüksek bir puan aldım.
9)Her kelimeyi anlamaya çalışmayın. IELTS Reading sınavında, belki anadilinizde bile bilmediğiniz kelimeler bulunur. Bu normal bir durum, endişelenmeyin ve paragrafta sorunun “rephrase” ini bulmaya çalışın.
10)Kaç kelime yazmanız gerektiğini iyi okuyun. IELTS sorularında “write one word”, “one number”, “two words” diyorsa sizin bundan fazla ya da az yazmanız sorunuzun tamamen yanlış sayılmasına yol açılır.
11)Kendi bilginizden bir şey yazmayın. IELTS bilgi ölçme sınavı değil, İngilizce ölçme sınavıdır. Kendi bilginiz doğru bile olsa, paragrafta geçmediği ve cevap olmadığı için yanlış işaretlenir.
”IELTS Reading tüyoları” yazım umarım size faydalı olur. Sorularınızı ve sizin deneyimlerinizi yorumlara bekliyoruz. Sınavınızda başarılar dileriz.
Ielts hakkında daha detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz..
Yazar: Mısra Derya
Bizi takip etmeyi unutma!
-Instagram, Facebook, Twitter, Threads, Telegram, Whatsapp Duyuru Kanalı