Bolu il sınırları içerisinde bulunan “Gölcük Tabiat Parkı Hakkında Her Şey” bu yazımın konusu olacak. Tam bir hafta sonu kaçamağı, Bolu Gölcük Tabiat Parkı. Eğer günübirlik bir hafta sonu kaçamağı planlıyorsanız, ya da Bolu’da bir hafta sonu geçirmeyi planladıysanız tabiat parkı kesinlikle listede olmalı.
Genellikle Bolu denilince akla ilk gelen yerler Abant Gölü ve Yedigöller Milli Parkı olsa da Gölcük Tabiat Parkıda son dönemlerde hak ettiği haklı üne kavuşma yolunda gidiyor.
Yazıda sizlere Gölcük Tabiat Parkı’na nasıl gidilir, ne zaman gidilir, giriş ücreti ve nerede kalınır hepsini anlattım. O zaman hemen başlayalım;
Gölcük Tabiat Parkı Özellikleri
Gölcük Tabiat Parkı, Bolu’ya bağlı ve Bolu merkeze 13 km uzaklıkta. Kocaeli’ndeki Gölcük ile karıştırmamak lazım. Adına Gölcük Tabiat Parkı denmesinin sebebi ise Gölcük Gölü ile çevrili olmasıdır.
Park suni olarak yapılmış harika bir göl manzarasına sahip. Her mevsim doğanın güzelliklerini bize sunan bu yer, ülkemizde keşfedilmeyi bekleyen binlerce güzellikten sadece bir tanesi konumunda. Göl ve etrafı orman içi dinlenme yeri olarak milli parklarca koruma altına alınmıştır. Gölün çevresine araçla giriş yasak olduğu için rahatça yürüyüş yapabilirsiniz. Yıl boyunca gezip görmek, seyahat etmek, fotoğraf çekmek ve piknik yapmak için pek çok ziyaretçinin akınına uğrayan bu tabiat parkını en yakın zamanda görmenizi isterim.
Yaz kış tabiat parkının içerisinde birçok canlıya da rastlamak mümkün. Tabiat Parkı’nda hakim bitki örtüsü ise göknardır. Ayrıca yer yer kayın, gürgen, titrek kavak, kızılcık, ardıç, ahlat, orman gülü, böğürtlen, çoban püskülü, orman sarmaşığı, mürver, sığır kuyruğu, sıklamen gibi türlere de rastlamak mümkün ve tabii ki meyve ağaçları. Dalından erik toplamayı ihmal etmeyin.
Gölcük Tabiat Parkında Neler Yapılır?
Yürüyüş: Arabanın olmadığı, bol oksijenin ve tertemiz bir doğanın olduğu Gölcük Tabiat Parkı’nda yapılacak en güzel şey sakin sakin yürümektir. Gölün çevresi 1360 metre ve tam tur yürünebiliyor. Döşeme taştan yapılan yürüme yolunda, sağ tarafta uzun ağaçlar, sol tarafta göl manzarası, gerçekten enfes. Tabii Gölcük Gölü’nden başlayarak uzun bir trekking yürüyüşüne de çıkabilirsiniz. Gölcük Üçgöl Yürüyüş Parkuru olarak geçiyor bu parkurun ismi. 8, 10 ve 14 km’lik yürüyüş parkurları bulunuyor. Yol üzerinde dinlenebileceğiniz alanlar, su ve tuvalet ihtiyacınızı giderebileceğiniz yerler var. Parkurların zorluk seviyeleri ise 2/6 – 3/6 ayarında.
Fotoğrafçılık: Park her mevsim doğal güzellikleri ile fotoğraf tutkunlarının gözdesi. Kışın beyaza bürünen doğası yazın göl üzerindeki manzarası ve bahar aylarındaki rengârenk uyumu ile sizi de büyüleyecek bu yeri muhakkak fotoğraflamalısınız. Bende çok güzel kareler çekme fırsatı yakaladım.
Bisiklet: Eğer bir bisiklete binmeyi seviyorsanız burada sizleri bekleyen en büyük sürpriz bu olsa gerek. Hiç böyle bir planınız yokken karşınıza çıkan bisikletler sizi ansızın mutlu edebilir. Son olaylar ile bu mümkün mü bilmiyorum ama görevlilere sormakta fayda var.
Göl Turu: En dikkat çeken araçlar golf arabaları. Bunun haricinde elektrikli bisikletler de mevcut.
Mangal & Piknik: Göl kenarında mangal ateşi yakmak için alanlar bulunmakta. Bu alanlarda aynı zamanda piknik masaları da bulunuyor. İster piknik sepetinizi hazırlayıp masalara kurulun isterseniz de mangalınızı yakın. Mangal için burada malzeme bulamayabilirsiniz. Bu nedenle böyle bir planınız varsa alış verişinizi yapıp hazırlıklı gelin. Yerde ateş yakılmasına izin verilmiyor. (Olması gereken)
Kamp: Tabiat parkı içerisinde yetkililerden izin alarak kamp kurabilirsiniz. Kamp için sonbahar ya da ilkbahar aylarını tercih edebilirsiniz. Zira kışın hava şartları oldukça sert geçtiğini duydum.
Balık Tutmak: Gölün etrafını dolaşırken balık sürülerine denk geleceksiniz. Gölün içerisinde sazan türü balıklar mevcut ancak avlanmak özel izinle gerçekleşiyor. Görevlilere sorarak günlük avlanma fişi alabilrisiniz.
Gölcük Tabiat Parkı Hakkında Her Şey
Gölcük Tabiat Parkı İçerisindeki Tesis Olanakları
Tüm fotoğraflarda bulunan ve muazzam manzarası olan göl kenarındaki ahşap ev Orman İşletmeye bağlı bir konuk evi. Girişler yasak.
Konuk evinin haricinde Parkın içerisinde 1 kır gazinosu, 1 adet kafeterya, 1 mescit, 4 WC, 5 adet çeşme bulunmaktadır. Piknik yapmak için gelenlere de güzel bir haberimiz var. Parkın içerisinde bolca masa ve oturak bulunmakta.
Yeme-İçme Tesisleri
Gölcük Gazelle Restaurant: 0374 262 90 95
Gölcük Kafe Et Mangal: 0374 262 89 99
Konaklama Tesisleri
Gazella Resort&Spa Merkezi : 0374 262 98 00
Gölcük Kır Evleri (Bungalov Evler ): 0543 506 14 06
Gölcük Tabiat Parkı Hakkında Her Şey
Gölcük Tabiat Parkı Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri
Gölcük tabiat parkında 20.06.2016 tarihi itibariyle yaya girişleri ücretli olmuştur. Araçta bulunan kişi sayısına bakılmaz.
Şahıs: 5 Lira
Motosiklet: 9 Lira
Otomobil: 18 Lira
Minibüs: 40 Lira
Küçük Otobüs: 92 Lira
Büyük Otobüs: 162 Lira
Ziyaret Saatleri:
Sabah açılış saati 08.00 akşam son araç giriş saati 22.00’dır. Tabiat parkı görevliler tarafından 00.00’dan sonra boşaltılmaktadır.
Gölcük Tabiat Parkı Nerede? Ve Nasıl Gidilir?
Adres: Gölcük Milli Parkı No: 587, Mesciler Köyü / Bolu
Nasıl Gidilir ?: Bolu’nun güneyinde bulunan bu park merkeze 17 kilometre uzaklıktadır. Bolu merkeze geldikten sonra tabelaları takip ederek kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Konum bilgisi için tıklayın.
Toplu Taşıma ile gelmek isteyenler de Bolu merkeze Şehir Hatları ile geldikten sonra, Seben ve Kıbrıscık ilçe minibüsleri ile ulaşabilirsiniz.
Önemli hatırlatma: Tabiat parkı 1217 metre yükseklikte olduğu için kış zamanları Bolu merkeze göre daha soğuk, daha buzlu ve karlı oluyor. O yüzden gelirken kalın giyinmek ve kış aylarında kar lastiğiyle gelmek şart. Ve kışın buraya toplu taşıma seferleri yapılamadığını unutmayın.
“Gölcük Tabiat Parkı Hakkında Her Şey” yazım umarım merak ettiğiniz sorulara cevap olmuştur. Unutmayın güzel bir seyahat geçirmek istiyorsanız hazırlık her zaman iyidir. Yazıyı sonuna kadar okuduğunuz için teşekkür ederim. Keyifli seyahatler dilerim…Seyahatlerim hakkında daha fazla yazıya ulaşmak için buraya tıklayın. Merak ettikleriniz ve sormak istedikleriniz yorum kısmına bırakabilirsiniz.
Daha fazla blog yazısı okumak için buraya tıklayın.
Merak ettiklerinizi ve sormak istediklerinizi yorum kısmına bırakabilirsiniz.
Bizi takip etmeyi unutma!
-Instagram, Facebook, Twitter, Threads, Telegram, Whatsapp Duyuru Kanalı