Europass CV Hazırlama Rehberi
Bu yazımızda sizlere proje başvurularının olmazsa olmazı olan ve bu konuda çok fazla soru aldığımız Europass CV hakkında ayrıntılı bir şekilde söz edeceğiz. Europass CV Hazırlama Rehberi ile görüyorum tam benlik dediğiniz projelere başvuru yapabilirsiniz. Ama nasıl ve nereden hazırlıyacağımı bilmiyorsan. Bu içerik tam senlik !
Europaa CV hazırlarken aşağıda bulunan tüm detaylarını eksiksiz bir şekilde okumayı ve gerekli adımları yapmayı unutma!
Europass CV nedir?
Genel bir tanımını yapacak olursak CV, beceri ve yetkinliklerimizi açık bir şekilde karşı tarafa sunmamız için gerekli olan belgedir. Europass ise Avrupa vatandaşlarının beceri ve yeteneklerini Avrupa’da kolay ve anlaşılır hale getirmelerine yarayan dokümanı kapsayan bir tanımdır. Projeler dünyasında bu terimi çok duyacaksınız ve bu CV tarzı ile başvuracaksınız.
Europass ayarında Online CV hazırlamanız için yardımcı olan linki yazının sonuna bırakıyor olacağız.
Bu yazımızda Europass Cv’yi ele alacağız. Europass CV, ESC başvurularında kullanılabileceği gibi, aynı zamanda yurt içi ve yurt dışı iş başvurularında da kullanılabilecek bir formattadır fakat bir ESC projesine başvurmak istiyorsanız CV’niz Europass formatında olmak zorundadır.
ESC programına başvurmak için CV’nizi hazırlarken kullanmanız gereken dil genellikle İngilizce’dir fakat motivasyon mektubunda da olduğu gibi bazı kurumlar projeye kabul edilmeniz için kendi dillerini bilmenizin yanı sıra dokümanlarınızı da o ülkenin dilinde hazırlamanızı isteyebilir. Europass CV hazırlama sitesinin linkini de yazının sonunda paylaşacağım, oradan da görebileceğiniz gibi CV’nizi farklı dillerde de (Türkçe dahil) hazırlayabilirsiniz.
Europass CV online bir şekilde Cv’nizi rahatlıkla hazırlayabileceğiniz, içerisinde olması gereken tüm başlıkları barındıran, bunun yanı sıra size her başlığı doldurduğunuz esnada küçük hatırlatmalar ve yardımcı cümle kalıpları sunan bir uygulamadır. Bu sebeple CV’nizi oluştururken çok fazla zorlanacağınızı düşünmüyorum.
Bu yazıyı hazırlarken değinmek istediğimiz asıl nokta, bu süreçte yapılan dikkatsizlikler, hatalar, boş bırakılmaması gereken başlıklar ve göze batan noktalar. Yani bu yazıdaki amacımız CV’nizi nasıl daha kusursuz hale getirebiliriz’ i sizlerle paylaşacağız.
Hazırsak başlayalım…
Europass CV hazırlarken dikkat edilmesi gerekenler:
1. CV’nizi hazırlamak istediğiniz dili seçin
CV’sini kontrol ederken ve başvuru değerlendirmeleri yaparken en sık karşılaştığımız hatalardan biri, CV hazırlamadan önce dil seçimi yapmayıp, CV’sinde Türkçe başlıklar olmasına rağmen cevapları İngilizce yazan ve bunu sadece dikkatsizlik sonucunda yapan birçok gönüllü var. Lütfen CV’nizi hazırlamaya başlamadan, yani bilgilerinizi girmeden önce dil seçeneğinden hazırlamak istediğiniz dili seçin ve sonrasında başlıkları doldurmaya başlayın.
2. Kişisel bilgilerinizi eksiksiz girin
Eksiksiz yazmaya özen göstermeniz gereken en önemli başlıklardan bir tanesi ve ilkidir. İsminizi mutlaka kimliğinizde olduğu şekliyle yazın. Adresinizi İngilizce yazmaya çalışmayın, çünkü size bir posta geldiğinde postacının o İngilizce adresi bulması mümkün olmayacaktır. Telefon numaranızı, mail adresinizi, cinsiyet, doğum tarihi, vatandaşlık bilgilerinizi doğru ve eksiksiz bir şekilde yazın. Yine sıklıkla karşılaştığım bir diğer örnek ise vatandaşlık karşısına T.C. yazılması. T.C. zaten Türkçe bir ifadedir. Lütfen vatandaşlık kısmını ‘Turkish’ şeklinde doldurun.
3. Kişisel açıklama ekleyin
CV’nizi hazırlarken iş ve diğer başvurularınız için farklı başlıklarından faydalanabilirsiniz fakat ESC ya da gençlik programları için ‘Kişisel Açıklama’ eklemenizi tavsiye ederim. Birçok kaynak ‘Başvuru Tipi’ bölümünden ‘İş Başvurusu’ başlığını seçerek karşısına ‘Avrupa Gönüllü Hizmeti’ yazılmasını önerir fakat buna bir alternatif olarak ‘İş Başvurusu’ yerine ‘Kişisel Açıklama’ oluşturabilir ve fark yaratabilirsiniz.
Bu başlığın karşısına ise hayatınızı özetlemeniz, doğum tarihinizi, nerede büyüdüğünüzü, nerede okuduğunuzu veya ne okuduğunuzu anlatmaktan çok kısaca nasıl biri olduğunuzu, ilgi alanlarınızı, hobilerinizi ve gelecekte ne yapmak ya da ne olmak istediğinizi belirten birkaç cümle yeterli olacaktır. CV içerisinde yer verdiğiniz hiçbir yetkinliğinizi tekrar kişisel açıklama kısmında belirtmenize gerek yoktur. Çünkü diğer bilgiler zaten CV’nizin içerisinde mevcuttur ve insanlar okurken bunları tekrar tekrar görmekten sıkılabilirler.
4.Sosyal medya hesaplarınızı ekleyin
Eğer sosyal medya hesaplarınız (Instagram, Facebook, LinkedIn vb.) var ise mutlaka CV’nizde bu hesaplarınızı belirtin. Kendinize ait bir blogunuz, internet siteniz veya bir sayfanız var ise, bunlara ait linkleri ekleyin. CV’nizi inceleyen insanlar bu bağlantılar aracılığıyla sizin neler yaptığınız, nasıl biri olduğunuz hakkında daha çok fikir sahibi olacaklar ve fotoğraf ya da paylaşımlarınızı görmek akıllarında bir yer edinmenizi sağlayacaktır.
5. Fotoğraf ekleyin
CV’nizi inceleyen kişinin sizin hakkınızda bir fikri olması adına mutlaka, sizi yansıttığını düşündüğünüz son 6 ay içerisinde çekilmiş uygun bir fotoğrafınızı (vesikalık olmak zorunda değil) CV’nize ekleyin.
6. İş deneyimlerinizi açıklayın.
İş deneyimleri bölümüne yarı zamanlı ve tam zamanlı kazandığınız tüm deneyimlerinizi yazabileceğiniz gibi, gönüllülük deneyimlerinizi de bu başlık altına eklemelisiniz. Deneyimleri yazarken yapılan hatalardan biri ise deneyimler sırasında kazanılan ana faaliyetler ve sorumluluklar başlığının boş bırakılmasıdır. Çalıştığınız kurumda yaptığınız işlerden kısaca birkaç cümle ile bahsetmeli ya da oradaki görevlerinizi maddeler halinde fazla uzun tutmamak kaydıyla belirtmelisiniz. Bu sayede görevlerinizi, daha önce neler yaptığınızı öğrenme fırsatını karşı tarafa tanımış olursunuz ve bunları bilmek onlara hakkınızda daha çok bilgi sağlayacaktır.
7. Eğitim bilgilerinizi ve eğitimlerin size kazandırdığı becerileri ekleyin.
Almış olduğunuz tüm eğitimleri, üniversite eğitimi, sertifika programları, eğitim kursları, gençlik projeleri veya Erasmus+ projelerini bu bölümde belirtebilirsiniz. Bu kısımda da yine dikkat edilmesi ve doldurulması gereken başlık ‘eğitim kapsamına giren temel konular ve kazanılan beceriler’dir. Bu başlığı da aldığınız eğitimin içeriği doğrultusunda kısa ve net cümleler ya da maddeler halinde doldurmanız ve boş bırakmamanız yararınıza olacaktır.
8. Kişisel becerilerinizi ekleyin.
Kişisel beceriler kısmında dil becerileri, iletişim becerileri, organizasyonel / yönetimsel beceriler, iş ile ilgili ve diğer beceriler bölümlerini özenle doldurmanızı tavsiye ederim. Bu becerileriniz gönüllü çalışmalarınızda da neler yapabileceğiniz hakkında karşı tarafa bilgi verir niteliktedir. Örneğin çocuklarla ilgili bir projede gönüllülük yaptıysanız, bunu yapmanın çocuklarla olan iletişim kurma becerilerinizi geliştirdiğini ya da iş yaşamınızda düzenlediğiniz toplantıların organizasyonel becerilerinizi geliştirdiğini belirtebilirsiniz.
9. Dil bilgisini belirtirken dürüst olun.
Bu bölümde öncelikle ana dilinizi mutlaka belirtmelisiniz. Sonrasında ise benim en sevdiğim kısımlardan biri olan bildiğiniz dilleri eklemeniz. En sevdiğim kısım diyorum çünkü normal CV hazırlama sitelerinde ya da Word üzerinden CV oluştururken genellikle dil bilgisi kısmına dilin ismi ve seviyesi yazılıp geçiliyor. Europass bizlere bu bölümde dil seviyemizi okuma, yazma ve konuşma becerilerimizi ayrı ayrı puanlayabileceğimiz bir taslak sunuyor ki bence bu daha doğru ve işlevsel. Bu kısmı doldururken tek yapmanız gereken kendinize ve CV’nizi inceleyecek olan kişilere karşı dürüst olmanız. Bildiğiniz üzere AGH / ESC programlarında herhangi bir dil şartı aranmamaktadır. Bu sebeple dil seviyenizin çoğu proje için bir önemi olmamakla birlikte, seviyenizin üzerinde bir bilgi girmeniz durumda emin olun bunun doğru olmadığını anlamak hem karşı taraf için çok kolay olacaktır hem de onları yanılttığınız için başvurunuzun negatif sonuçlanmasına sebep olacaktır. Bu yüzden dil bilgilerinizi ve seviyesini özenle girmenizi tavsiye ederim.
Bundan sonraki maddeler daha çok CV’nizin biçimi ve görünüşü ile ilgili detaylardır fakat unutmayın ki küçük detaylar size çok büyük kazanımlar getirebilir.
10. Kronolojik sıralama
Dikkat edilmesi gereken ve genelde atladığımız en önemli noktalardan biri tarihsel sıralamadır. İş tecrübeleri ve eğitim başlıkları altında girdiğimiz tüm bilgileri tarih sıralamasına uygun bir şekilde ve yeniden eskiye doğru yani güncel olan bilgileriniz üstte kalacak şekilde düzenlemelisiniz. Hali hazırda devam etmekte olduğunuz birden fazla eğitim veya iş tecrübeniz var ise, başlangıç tarihlerine göre yine güncel (günümüze en yakın) olan belge üst kısımda kalacak şekilde düzenlenmelidir.
11. Yazım ve noktalama, büyük / küçük harf kullanımı
Yine incelediğim birçok CV’de karşılaştığım hatalardan biri olan yazım ve noktalama hatalarıdır. Her ne kadar basit gibi görünse de bu hatalar CV’nin biçimsiz görünmesine sebep olmakta ve okuyan kişinin dikkatini dağıtarak istemsizce bir negatif etki oluşturmaktadır. Aynı zamanda karşı tarafa CV’nizi hazırlarken yeterli zaman ve özeni göstermediğinizi de düşündürebilir. Özellikle her cümle başında büyük harf ile başlanması gerekliliğini vurgulamak isterim.
12. Tarih gösterimi
Yine küçük fakat dikkatli olunduğunda etkili olabilecek bir diğer nokta tarihlerin gösterimidir. Peki tarih gösteriminden kastım ne? Bir eğitim, katıldığınız bir program, aldığınız bir sertifika ya da iş tecrübenizin tarih aralığını girerken ya tüm tarihleri gün / ay / yıl olarak ya tümünü ay / yıl olarak ya da sadece yıl olarak belirtmelisiniz. Fakat bunların hepsinin aynı stilde olması CV’nizin görünümünde büyük bir düzen elde etmenizi sağlayacaktır.
Örneğin bir deneyiminizi 01 / 05 / 2018 gösterimi ile yaparken bir diğerini 05 / 2018 ve diğerini 2018 şeklinde yapmayın. Hepsi aynı formatta olsun.
13. Sayfa sayısı
Tüm bunlara dikkat ederek, başlıkların her birini doldurduğunuzda elde edeceğiniz sayfa sayısı da önemlidir. 1 sayfalık bir başvuru hakkınızda yetersiz bilgi edinilmesine sebep olurken, 4 sayfalık bir başvuru da okuyan taraf için çok fazla detay ve gereksiz bilgi içeren bir başvuru olarak görülebilir. Bu sebeple genellikle önerilen sayfa sayısı 2, maksimum 3 sayfadır. İnceleyen kişileri sıkmamak ve iyi bir CV oluşturmak istiyorsanız kısa, net ve işe yarar bilgiler verirken sayfa sayısına da dikkat etmenizi öneririm.
Evet, diyelim ki CV’mizi tüm bu kriterlere dikkat ederek hazırladık ve artık sadece karşı tarafa gönderme işlemi kaldı. CV’yi mutlaka PDF şekline dönüştürüp, belge ismini isim soyisim CV olarak kaydetmeliyiz. CV’niz Pdf şeklinde olmazsa kolayca değiştirilebilir ve üzerinde oynama yapılabilir. Ayrıca Pdf her zaman daha resmidir. İsim soyisim yazmanız ise CV’nizin diğer adayların belgeleri ile karışmasını önleyecektir.
Örnek kayıt ismi: Tolga Yılmaz CV
CV’nizi ve motivasyon mektubunuzu karşı tarafa gönderirken, mail yolunu kullanıyorsanız lütfen boş bir maile sadece CV ve motivasyon mektubunuzu ekleyerek göndermeyin. Öncelikle mail konusuna bunun bir ESC başvurusu olduğunu, başvurduğunuz projenin ismini, varsa kodunu ekleyin.
Örnek konu: ESC Application SPAIN-1012
Mail içeriğine ise başvurduğunuz proje konusu, ülke, göndermiş olduğunuz kurum ve eklemiş olduğunuz belgeleri anlatan kısa bir yazı yazmayı unutmayın.
14. Kontrol Edin / Ettirin
Yukarıda bahsettiğimiz şekilde tüm aşamaları dikkat ederek CV’nizi hazırladınız ancak illaki gözden kaçan yerler olacaktır. En baştan sizin için hazırlamış olduğumuz bu yazıya dönerek CV’nizi kontrol edin. Hatta sizi tanıyan ve yazım ve imla kurallarına hakim birine CV’nizi detaylı bir şekilde kontrol ettirin. Bazen sizin göremediklerinizi bir başkası görererek hata veya eksiklerinizi en az seviyeye düşürebilir.
15. Güncelleyin
“Değişmeyen tek şey değişimin tam kendisidir.” Sözü çok önemli. Hayatınızda sürekli bir şeyler elde etmek veya kendimizi geliştirme çabasındayız. Yaptıklarımızı kağıt üzerine dökmek çok önemlidir. Bu nedenle belli aralıklarla CV’nizi güncelleyin. Europass CV platformu bunun için çok uygun platformdur. Daha önceden hazırlamış olduğunuz CV’de değişiklikler yapabilirsiniz.
EUROPASS ayarında Online CV hazırlamak için BURAYA TIKLAYINIZ !
Europass CV Hazırlama Rehberi yazım umarım merak ettiğiniz sorulara cevap olmuştur. Yazıyı sonuna kadar okuduğunuz için teşekkür ederim. Keyifli seyahatler dilerim…
Merak ettiklerinizi ve sormak istediklerinizi yorum kısmına bırakabilirsiniz.
Hadi ne duruyorsunuz kendinize koyduğunuz engelleri kaldırın ve zamanı geldiğinde yola çıkın.
Daha fazla blog yazısı okumak için buraya tıklayın.
Merak ettiklerinizi ve sormak istediklerinizi yorum kısmına bırakabilirsiniz.
Bizi takip etmeyi unutma!
-Instagram, Facebook, Twitter, Threads, Telegram, Whatsapp Duyuru Kanalı
One Reply to “Europass CV Hazırlama Rehberi”
Aynur A
10 Tem 2023Ece Hanım, ellerinize sağlık. Gerçekten çok yardımcı oldu.