ESC Nedir? Merak Edilenler
ESC (Avrupa Dayanışma Programı), 18-30 yaş arası gençlerin Avrupa Birliği ülkelerinden birinde ya da kendi ülkelerinde bulunan sivil toplum kuruluşlarında gönüllü olarak çalışma fırsatı sunan bir programdır. 2018 yılında Avrupa Gönüllü Hizmeti (EVS) programının yerini alarak hayata geçirilmiştir.
Programın amacı gençleri toplum yararına ve sosyal içerikli projelerde yer aldırarak yeni beceriler kazandırmak, farklı kültürleri deneyimlemelerini sağlamak, Avrupa vatandaşlığı bilincini geliştirmektir. Projeler 1 hafta ile 8 hafta arası kısa dönem, 9 hafta ile 52 hafta arası uzun dönem olmak üzere iki çeşittir. Kısacası ESC’ler 2 hafta ile 12 ay arasında sürebilir. ESC projelerine dair bilmeniz gereken en önemli husus uzun süreli ESC’nin yaşam boyu yalnızca bir kez yapılabiliyor olmasıdır. Ancak kısa dönem bir ESC projesine katılmış bir genç toplam süresi 14 ayı geçmemek koşuluyla bir kez daha uzun dönem ESC yapabilir. Yani yaşam boyu 2 kez ESC programlarından yararlanma hakkına sahiptir. Önce kısa sonra uzun dönem yapma koşulu ile siz de bu fırsatlardan yararlanabilirsiniz.
Peki bizler neden katılalım bu projelere bizim kazancımız ne olacak derseniz tabi ki projenin en güzel kısmı Avrupa Birliği tarafından finanse ediliyor oluşu. Bu finansman neleri kapsıyor derseniz : Program boyunca tüm konaklama, yeme-içme, seyahat ve sigorta masraflarınız. Tüm bunların yanı sıra size bir de cep harçlığı veriyor. Bu maddi desteğin yanı sıra ESC projeleri sayesinde çevre koruma projelerinde yer alabilir, sosyal dezavantajlı gruplara destek olabilir, kültürel mirasın korunmasına katkıda bulunabilirsiniz. Spor ve eğitim faaliyetlerine katılabilir aynı zamanda yerel bir sivil toplum kuruluşunda da çalışabilirsiniz. Gördüğünüz üzere ESC projeleri ile bir çok farklı alanda tecrübe kazanmanız mümkün.
ESC Nedir? Merak Edilenler
Bir genç, özellikle de ekonomik zorluklarla mücadele eden Türk gençleri olarak bu fırsatları değerlendirmemek bizler için büyük kayıp olur. ESC projesine gidiş amaçlarımız arasında farklı kültürlerden insanlar tanımak, Avrupa şehirlerini gezmek, sosyalleşmek olsa da asıl gayeyi unutmamak gerekir. Oraya gönderilişimizin bir sebebi var: gönüllü olarak çalışmak. Bu proje kapsamında kaç saat çalışacağınız konusunda endişeleriniz varsa hiç endişeye mahal yok. Orada yapacağınız gönüllülük faaliyetlerinin ne olacağı proje özelinde belirleniyor ve haftada 30-40 saat civarındadır. Bu sınırlar sizin haklarınızı koruma altına alır. Çalışan gönüllülerin aynı zamanda dil eğitimi alabileceğini, kültürel gezilere katılabileceğini de belirtmemizde fayda var.
Her şey iyi hoş peki ben bu eşsiz yurt dışı fırsatına nasıl başvuru yapacağım diyorsanız, sizlerden hangi evrakların istendiğini, CV hazırlama ipuçlarını ve tüm bunları nasıl hazırlayabileceğinizi hemen aşağıya sıralayalım.
ESC projelerine başvururken sizden istenen evraklar:
- Europass CV: Avrupa Dayanışma Programı için özel olarak hazırlanmış bir özgeçmiş formatıdır. https://europass.europa.eu/en adresinden Europass CV’nizi oluşturabilirsiniz.
- Motivasyon Mektubu: Projeye neden katılmak istediğinizi ve projeye nasıl katkıda bulunacağınızı anlatan bir mektuptur. Mektup, İngilizce veya projenin dilinde yazılmalıdır.
- Referans Mektubu: Bir akademisyen, işveren veya sizi tanıyan bir kişiden aldığınız ve sizin için referans olabilecek bir mektuptur. Mektup, İngilizce veya projenin dilinde yazılmalıdır.
- Tıbbi Belge: Bazı projelerde sağlık durumunuzu gösteren bir sağlık belgesi istenebilir. Bu belge, bir doktor tarafından düzenlenmelidir.
- Vize: Gittiğiniz ülkeye giriş için vize almanız gerekebilir. Vize başvurusu için gerekli evraklar ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir. Yeşil pasaporta sahip iseniz bu maddeyi rahatlıkla pas geçebilirsiniz 🙂
Opsiyonel Evraklar:
- Dil Belgesi: Bazı projelerde dil becerilerinizi gösteren bir belge istenebilir. Bu belge, TOEFL, IELTS veya benzeri bir sınav sonucu olabilir.
- Ek Belgeler: Bazı projelerde ek belgeler istenebilir. Bu belgeler, proje ile ilgili sertifikalar, ödüller veya diğer belgeler olabilir.
CV Hazırlama İpuçları:
- CV’niz Europass formatında olmalı ve İngilizce veya projenin dilinde yazılmalıdır.
- CV’niz kısa ve öz olmalı, en fazla 2 sayfa uzunluğunda olmalıdır.
- CV’nizde en önemli bilgiler öne çıkmalıdır.
- Dil becerilerinizi, eğitim geçmişinizi ve iş deneyimlerinizi CV’nizde belirtmeyi unutmamalısınız.
- CV’nizde projenin gerektirdiği becerilere ve deneyimlere sahip olduğunuzu gösteren bilgiler yer almalıdır.
- CV’nizde herhangi bir hata veya yazım hatası olmamasına dikkat etmelisiniz.
Umarım ESC’nin ne olduğunu tanımladığımız, başvuru ve proje sürecinden bahsettiğimiz bu blog yazısı sizler için faydalı olmuştur. Başvurduğunuz bütün projelerden olumlu dönüş almanız dileğiyle. Kendinize çok iyi bakın, Erasmus+’la kalın!
Yazar: Çağıl Derköken
Daha fazla blog yazısı okumak için buraya tıklayın.
Merak ettiklerinizi ve sormak istediklerinizi yorum kısmına bırakabilirsiniz.
Bizi takip etmeyi unutma!
-Instagram, Facebook, Twitter, Threads, Telegram, Whatsapp Duyuru Kanalı