• awesome images Güncelleniyor...
  • info@eplusturkiye.org
  • Anasayfa
  • Bir Kültür: Hostel - E+ Türkiye

Bir Kültür: Hostel

Biz gezginlerin en büyük heyecanı yolda olmaktır. Sırt çantamızı taktığımızda kelimenin tam anlamıyla dünyalar bizimdir. Erasmusplus Türkiye olarak bugüne kadar sizlerle birçok rota, gezilecek yer önerisi paylaştık, ekibimizle kilometrelerce yol arşınladık. Ancak hepimizin ortak bir derdi var ki kalabileceğimiz uygun fiyatlı ve güvenli “o yer”i bulmak. Hangimiz banklarda parklarda uyumayı düşünmedik ki gezi esnasında? Bu sorunu yurt dışı seyahatlerimizde hostellerde kalarak çözeriz. Söz konusu Türkiye olduğunda ise pahalı konaklama kaçınılmaz görünüyordu ta ki hostel kültürü ülkemize entegre olmaya başlayana dek. Türkiye’de henüz bebek adımlarıyla ilerleyen bu kültürü yakından tanımaya ne dersiniz?

Hostellerin tarihi oldukça eskiye dayanmaktadır. Hostel konsepti, İngiltere’de 20. yüzyılın başlarında ortaya çıkmıştır. 1909’da Almanya’da kurulan “Jugendherbergen” veya gençlik konaklamaları, gençlere farklı kültürlerin bir araya geldiği sosyal bir deneyim yaşamanın yanı sıra uygun fiyata konaklama seçeneği sunar. Bugün dünya genelinde birçok ülkede binlerce hostel bulunmaktadır.

Küçük Bir Hostel Sözlüğü
Hosteller kendine has kültürü olan konaklama tesisleri. Bu kültür hostellere özgü bazı kavramların ortaya çıkmasını sağlamış. İşte size bir hostelde konaklamadan önce bilmeniz gereken kavramlardan bazıları:
Check in: Tıpkı otellerdeki gibi hostellerde de tesise giriş yaptığınızda kayıt yaptırmanız gerekiyor. Ancak hostellerdeki personel sayısı az olduğundan dolayı check in işlemleri için saat sınırlaması olabiliyor. Bu yüzden kapıda kalmamak için hostele gitmeden önce check in saatini öğrenmenizde fayda var.
Curfew: Bazı hostellerde misafirlerin rahat bir uyku uyuyabilmesi ve güvenlik için belirli bir saatten sonra hostel kapıları kilitleniyor. Eğer gece geç saatte hostelinize dönmeyi planlıyorsanız, hostelinizde curfew uygulamasının olup olmadığını mutlaka sorun.
Lock out: Bazı hosteller temizlik için gün içinde belirli saatlerde hostelden çıkmanızı isteyebiliyorlar. Hostelin kapatıldığı bu saatlere “lock out” deniyor.

Hostel Odası

Yatakhaneler 3 kişiden başlayıp 30 – 40 kişi kapasitesine kadar değişiklik gösterebiliyor. Çoğu yatakhanelerde ranzalar bulunuyor.
Genelde yatakların yanında kişisel eşyalarınızı koyabileceğiniz bir dolap bulunuyor. Hostellerin diğer farklı özelliklerinden biri ortak kullanım alanları. Çoğu hostelde tuvalet ve duşlar ortak kullanılıyor. Genellikle hostellerde 24 saat sıcak su bulmak mümkün. Hostellerdeki diğer bir ortak kullanım alanı ise “common room” adı verilen ortak dinlenme alanı. Bu alan özellikle yeni insanlarla tanışmak için ideal. Hostel kültürü içinde tanımadığınız birine yaklaşıp bir “merhaba” demeniz yeni bir arkadaşlığın başlaması için yeterli. Hosteller dışa dönük, yolculuk yapmayı bir yaşam biçimi haline getirmiş gençler tarafından tercih edildiğinden dolayı hostellerde ilginç hikayelere sahip yeni arkadaşlar bulmak hiç de zor değil.

Çoğu hostelde ekonomik bir şekilde yolculuk yapan misafirlerinin yeme içme masraflarını azaltmak için ortak kullanımlı bir mutfak bulmak mümkün. Bu mutfakta yemek yapmak ve yemeklerinizi saklamak için gerekli donanımlar bulunuyor. Tek yapmanız gereken süpermarkete gidip alışveriş yapmak. Hostel mutfakları bu kültürünün önemli bir parçası. Daha önce tanımadığınız insanlarla birlikte yemek yapmak ve büyük sofralarda bu yemekleri yemek hostelde konaklamayı eğlenceli hale getiriyor. Bazı hosteller misafirleri için eğlenceli aktiviteler de düzenliyor. Bu aktiviteler bisiklet gezileri ya da temalı partiler gibi etkinlikler olabiliyor. Kalacağınız hosteldeki aktivitelerden haberdar olmak için genellikle hostellerin ortak alanında yer alan panolara bakmanız yeterli. Hosteller, hostelde çalışan personel tarafından temiz ve düzenli tutulsa da hostel kültürü içinde misafirlerin de gerekli özeni göstermesi bekleniyor. Bu yüzden  kullandığınız ortak alanı bulduğunuz gibi bırakmanız görgü kuralları bakımından oldukça önemli.

Peki ilk kez hostelde konaklayacaksınız nelere dikkat etmelisiniz?

Size bazı ipuçları:

Hostelinizi Seçerken Dikkatli Olun
Artık hemen hemen her yer hakkında internette yorumlar bulmak mümkün. Bu imkanı kullanın. Seçiminizi yapmadan önce kalacağınız yeri iyi tanıyın. Hostelin hizmet kadar hostelin bulunduğu lokasyon da önemli. Kalacağınız hostelin şehir merkezine ve toplu taşımaya yakın olması şehir içi ulaşım masraflarınızı büyük ölçüde azaltacaktır.


Havlularınızı ve Terliklerinizi Yanınıza Alın
Otellerde havlu, şampuan ve terlikler misafirlere ücretsiz olarak sunulur. Ancak aynı durum hostellerde söz konusu değil. Hosteller fiyatlarını düşük tutmak için bu tip yardımcı ürünleri misafirlerine sunmazlar.
Hostellerde konaklarken sorun yaşamamak için havlunuzu, şampuanınızı ve terliklerinizi yanınızda götürün.


Alt Ranzayı Tercih Edin
Ranza sisteminin olduğu bir yatakhanede kalıyorsanız ranzanın alt bölümünü tercih edin. Bu sayede yatağınızı bir koltuk gibi kullanabilirsiniz. Ayrıca gece tuvalete kalkmanız daha kolay olur.


Kulak Tıkaçlarınız Olsun
Bir yatakhanede kalıyorsanız yatakhanede sizinle birlikte uyuyanlardan en azından birinin horlama problemi olması oldukça olası. Bu yüzden gece güzel bir uyku çekebilmek için bir çift kulak tıkacı edinmenizde fayda var.
Diğer bir yandan sizin de horlama sorununuz olabilir. Oda arkadaşlarınız bu duruma anlayışla yaklaşacaklardır. Ancak yine de siz alabileceğiniz tüm önlemleri alın. Eğer biri sizi gecenin bir yarısında uyandırırsa, ona kızmayın.


Yemek Yapmayı Öğrenin
Gittiğiniz yerin yerel mutfağını denemek yolculuk yapmanın en zevkli yanlarından biri. Ancak sınırlı bir bütçeyle yolculuk yapıyorsanız her öğününüzü dışarıda yiyerek geçiremezsiniz. Bunun için yemek yapmayı öğrenin ve hostelizdeki mutfaklarını kullanın.
Özellikle pratik Türk yemeklerini yapmayı öğrenerek yeni arkadaşlar edinmeniz mümkün. Yemek yapmayı seven farklı uluslardan birkaç arkadaş bulun ve onlara küçük bir Türk mutfağı ziyafeti çekin.


Utangaç Olmayın
Hosteller ilginç yeni arkadaşlar edinmek için harika yerler. Bu yüzden içinize kapanmayın. Mümkün olan her fırsatta yeni arkadaşlar edinmek için yakınınızdakilere “merhaba” deyin. Sıcak bir karşılık alacağınızdan emin olabilirsiniz.
Özellikle arkadaşlarınızla birlikte yolculuk yapıyorsanız sadece kendi arkadaşlarınızla iletişim kurmayın. Yeni arkadaşlar edinip daha büyük gruplar oluşturmaya çalışın. Bu sayede farklı kültürleri tanıyabilir, yabancı dilinizi geliştirebilirsiniz.


Hostel Emanetini Kullanın
Çoğu hostel misafirlerinin çantalarını herhangi bir ücret talep etmeden saklar. Hostelden ayrıldığınız gün şehri gezmeye devam etmek istiyorsanız hostelinizdeki görevliden çantanıza göz kulak olmasını isteyebilirsiniz.

Tüm bu öneri ve bilgilendirmelerimizin ardından yazımızı Türkiye’de güvendiğimiz bir hostel önerisi ile kapatmak istiyoruz. Faliyetine yeni başlamış mükemmel bir hostel girişimi: Rota Gezgin. Eskişehirin sakin güvenli semti Vişnelik’te sıradışı, temiz ve biz gezginlere ev olacak bir hostel… Tren garından tramvay ile 10 dakikada, yürüyerek 40 dakikada Rota Gezgin’e ulaşabilirsiniz.
Bonus: çok yakında başlayacakları cafe faliyetleri ile sıra dışı workshop deneyimleri bizi bekliyor olacak! Türkiye’de hostel kültürünü geliştirmeye çalışan Rota Gezgin’e teşekkürler.

Bir kültür: hostel” yazım umarım gelecek hedefleriniz için bir rota oluşturmanıza yardımcı olur. Yazımı okuduğunu için teşekkür ederim.

Hepinize kendinizi keşfettiğiniz uzun rotalar diliyoruz! Erasmusla kalın.

Yazar: Rabia Gülşah Gültaş

Bizi takip etmeyi unutma! 
-InstagramFacebookTwitterThreadsTelegramWhatsapp Duyuru Kanalı

Erasmus+ ve ESC projeleri için BURAYA tıkla!

Yorum Yap