• awesome images Güncelleniyor...
  • info@eplusturkiye.org

Sizlere AIESEC İle Romanya yazımda yurtdışına çıkma fırsatlarından biri olan AIESEC organizasyonundan bahsetmek istiyorum. Bu yazının içeriğinde her başlığa değinebildiğimiz kadar değinmeye çalışarak sizin bu yolculuğa çıkmadan önce daha bilinçli bir yurtdışı deneyimi geçirmenizi sağlamak. Değinmeye çalışacağımız başlıklarımız genel olarak  AIESEC ile tanışmam, ailemi ikna etme çabalarım, proje kabul sürecim, kabul sonrası işlemlerim, gidiş hazırlıklarım ve Romanya proje deneyimim üzerine olacak. Umarım bu yazımızla sizi bu konuda aydınlatmış olabiliriz. Size tavsiyem benim kadar zaman kaybetmeden; Gezin, görün ve tecrübe edinin!

1) AIESEC’le Tanışma Hikayem

 AIESEC ile ilk olarak 2015 yılında  AVM’de gerçekleştirmiş oldukları Kültür Panayırı etkinliği ile tanışmıştım ancak  tahmin edeceğiniz üzere yurtdışına gitmek için daha yaşım tutmamakta olduğu için bu hayallerim için daha beklemem gerekecekti. 2017 yılında yakın  bir arkadaşımın ilk gönüllülük tecrübesine gitmesi ile tekrardan tanıştığım bu organizasyona 2018 yılında üye olarak girme kararı aldım ve artık kendimi hazır hissederek 2019 yılında ilk proje başvurumu gerçekleştirdim. Sizler tabi ki de web sitesinden başvuru olsun, organizasyonun sosyal medya hesapları olsun, bilgilendirici stand günleri olsun ulaşarak başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

2)Ailemi İkna Etme Sürecim

Bu süreç elbette herkesin tahmin ettiği üzere en sancılı durumlardan biri olabiliyor. Bende ilk olarak projenin kapsamından ve sonraki süreçte bana ve özgeçmişime sağlayacağı katkılardan bahsettim. Ancak elbette tam olarak ikna etmiş sayılmazdım bundan kaynaklı olarak ikinci planım olarak ailemi bu programlarla giden insanlarla görüştürmeye karar verdirdim. (Eğer sizin bu süreçte böyle bir durumunuz bulunmuyorsa sizinle temasa geçen AIESEC ofisi gönüllüleri ile görüştürerek ikna ettirmeye çalışabilir, akıllarındaki soruları bu şekilde sildirebilirsiniz) Açıkçası farklı insanlarla görüştürmek ailemi artık ikna etmem için yeterli olmuş projeye gönül rahatlığı ile başvurma aşamasına geçmemi sağlamıştı. (Bu süreçte kiminle iletişime geçeceğim diye düşünüyorsanız web sitelerinden başvuru yaptığınız taktirde okuduğunuz üniversitenin konumuna bağlı olarak AIESEC ofisi sizlerle iletişime geçiyor, bana da bu süreçte AIESEC Antalya şubesi yardımlarını göstermişti.)

3) Proje Bulma ve Mülakat Süreci

Proje bakma sürecim ilk olarak elimdeki maddi imkanlarım, dil seviyem ve nasıl bir projede yer almak istediğimi belirleme ve ona göre yönelme üzerine oldu. Öncelikle kendi adıma konuşacak olursam, maddi imkanlarımı göz önünde bulundurarak Euro kullanan ülkeleri elemek zorunda kalmıştım ancak sizin imkanlarınız buna el veriyorsa kriterlerinizi azaltmanız gerekmiyor. İkinci olarak dil seviyesi başvuracağınız projeler için en önemli kriter haline geliyor çünkü bu proje kapsamında çok farklı dil seviyelerine göre ve ülke kontenjanlarına göre alım yaptıkları için kendi dil seviyenize uygun bir projeye başvurmanız gerekiyor zaten bu süreçte AIESEC ofisinde yer alan sorumlular sizlere yardımcı oluyor ve yönlendirme sağlıyor. Ben C1 seviyesinde olduğum için bir sorunum oluşmadı. Son olarak proje konumu belirlemek kalmıştı ve bu projelerin her biri farklı Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda olduğu için en çok ilgimi çeken ‘Nitelikli Eğitim’ üzerine yapmaya karar verdim. Bu sayede 5-13 yaş arası çocuklara dil eğitimi sağlayabilecektim. Proje başvurumu bu kriterler sonrasında karar verip Romanya’nın Braşov şehri için kullandım. ( Eğer vize durumunda kaynaklı olarak çekinceleriniz bulunuyorsa Ukrayna ve Tunus gibi ülkelere vize almadan gidip çok güzel projelerde yer alabilirsiniz.) Mülakat sürecime değinecek olursam, dil seviyemi anlamak ve projeye gelmek istememdeki motivasyonumu, isteğimi ölçmek amaçlı bir tanışmaydı. Elbette karşı taraf  sizlere bazı sorular yönelterek bunu anlamaya çalışıyor. Sizlere tavsiyem sakin olun ve kendiniz olarak sorulara cevap verin. Dilinizin yetersizliğinden kaynaklı olarak çekinmek yerine gelişmeye açık olarak göstermeniz size daha çok yardımcı olacaktır.

4)Proje Sonrası Yapılması Gerekenler 

 Projeden kabul aldıktan sonra yerimi onaylatmak amaçlı başvurmuş olduğunuz AIESEC ofisine bir danışmanlık ücreti ödemeniz gerekmektedir. ( Şu an 2021 yılı olarak bu ücret 800 TL ve ödeme işlemleri yönlendirilmesi şube tarafından sizlere sağlanıyor) Ödeme işlemleri gerçekleştikten sonra artık vize işlemlerim için hazırlıklara başladım. Vize işlemlerini her sürecinde ofisteki sorumlular sizlere yardımcı oluyor çünkü sizin daha kolay bir şekilde vize almanız amaçlı temin edilmesi gereken belgeler bulunuyor ve bunun yönlendirmesini sağlıyorlar. Vize süreçleri ve gerekli belgeler ülkelere bağlı olarak değiştiği için buraya detaylı bir şekilde yazmayacağım ancak temin etmeniz gereken en önemli belgelerden biri karşı ülkeden gelecek olan kabul mektubunuz olacak, bu sayede konsolosluğa referans olarak gösterebileceksiniz.

5)Gidiş Hazırlıkları

Bu hazırlık süreçlerini daha detaylı bir şekilde sağlamak amacıyla karşı ülkeden sizlerden sorumlu olacak olan insanlarla irtibata geçerek sağlayabilirsiniz. Hem bu sayede şehre adapte olma süreciniz daha kolay olmuş olacaktır. Size tavsiye olarak kişisel ilaçlarınızı almanızı öneririm buna ek olarak hava koşullarına uygun kıyafetler alabilirsiniz. Belki yemek sürecine adapte olmakta zorluk çekeceğinizi düşünüyorsanız benim gibi belli bir sürece alışacak kadar yanınıza paket çorbalardan temin edebilirsiniz. Proje kapsamı 6-8 hafta olmasından kaynaklı olarak bavulunuzu büyük alabilirsiniz hem bu sayede hediyelerle doldurup geri dönmeniz daha güzel olacaktır.

6)Proje Deneyimim

 Projem daha önceden de bahsettiğim üzere Romanya’nın Braşov şehrinde gerçekleşti ve 6 haftalık bir süreç kapsamında sürdü. Projem sürecinde günde en az 5 saat olmak üzere haftada  25 saate tekabül edecek şekilde ana okulda, ilkokulda ve ortaokulda  farklı yaş grubundaki çocuklara İngilizce eğitimi sağladım. Proje sonrası boş saatlerimizde,  tanıştığım yeni arkadaşlarla şehri gezme ve tanıma fırsatım oldu. Hafta sonlarımız bizim için serbestti bundan kaynaklı olarak yakın şehirlere ve ülkeleri gezme fırsatım oldu. Projeme dair yaşadığım en büyük zorluklardan biri yaş grubu çok küçük olan  Rumence ve İngilizcesi olmayan çocuklardı, bu çocuklarla iletişimi sağlamak konusunda yüz ifadelerini ve el hareketlerini kullanmaya çalışarak ve oradaki yardımcı öğretmenlerin çevirmeleri ile gerçekleştirmeye çalıştım ama gün sonunda baktığımda bu zorlukların aslında güzel küçük güzellikler olduğunu fark ettim.

AIESEC’in sağlamış olduğu ‘ Global Volunteer’ programı ile sağlamış olduğu bu fırsat benim için hayatımdaki en unutulmaz anlardan ve tecrübelerden biri oldu. Umarım ”AIESEC İle Romanya” size de yurt dışına çıkma fırsatlarından biri olan AIESEC hakkında ve süreçleri hakkında bilgilendirme sağlamış olup yardımcı olmuşumdur. Peki sizin daha önceden AIESEC ile yurt dışına çıkma fırsatınız oldu mu? AIESEC ile hangi ülkede gönüllü olmak isterdiniz? Yorumlarınızı bekliyorum..

Yazar: Kardelen Ak

Daha fazla blog yazısı okumak için buraya tıklayın.
Merak ettiklerinizi ve sormak istediklerinizi yorum kısmına bırakabilirsiniz.

Bizi takip etmeyi unutma! 
-InstagramFacebookTwitterThreadsTelegramWhatsapp Duyuru Kanalı

Erasmus+ ve ESC projeleri için BURAYA tıkla!

Yorum Yap